Olut valuu hanasta. Nyt alkaa perjantai-ilta Vantaalla Myyrmäessä.
Myyrmannin kauppakeskuksessa on jo 30 vuotta pitänyt paikkaansa ravintola-yökerho Red Onion eli tuttavallisemmin ”Dondo”. Osa tuntee paikan myös nimellä ”Redari”.
Iso työporukka on yhdistänyt kaksi pöytää yhteen. Pöytä on täyttynyt laseista.
Tässä joukossa on helsinkiläinen Lasse Lamberg. Hän tykkää enimmäkseen mennä rauhallisiin pubeihin keskustan ulkopuolelle, koska niissä voi keskustella kavereiden kanssa.
– Pitkänsillan tuolla puolen en käy.
Kustannusten nousu on vaikuttanut siihen, miten usein Lamberg käy baareissa. Hänen mukaansa iltaan täytyy varata yleensä yli sata euroa rahaa, jos on isompi juhla tiedossa.
– En pysty lähtemään kunnon baarikierrokselle, jos ei ole rahaa. Minun on pakko budjetoida se ilta.
Baaritiskillä on kyltti, joka lupailee viihdettä aikuiseen makuun.
Viime kuussa myyrmäkeläinen yökerho teki uudistuksen ja haluaa houkutella jatkossa aikuisempaa juhlaväkeä.
Ikäraja vaihtui 18:sta 22:een. Myös musiikki- ja ohjelmavalinnoilla houkutellaan vanhempaa asiakasryhmää kuin aikaisemmin.
Onniravintoloiden toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh kertoo, että ikärajaa nostettiin, sillä nuorten ravintolakäyttäytyminen on muuttunut.
– Nuoret käyttävät entistä vähemmän ravintolapalveluita.
Yökerhot kärsivät nuorten aikuisten taloustilanteesta
Matkailu- ja ravintolapalveluiden edunvalvontajärjestön (Mara) tänään torstaina julkaiseman jäsenkyselyn mukaan pubien ja yökerhojen ahdinko jatkuu.
Järjestö kertoo, että nuorten aikuisten heikko taloustilanne vaikuttaa pubien ja yökerhojen palvelujen kysyntään erittäin negatiivisesti.
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että yökerhot tekevät suurimman myyntinsä viikonloppuöisin kello yhdentoista ja puoli viiden välillä. Nuoret ovat tässä tärkeä asiakasryhmä.
– Varsinkin nuorten aikuisten rahat ovat vähissä, mistä näkyy pubien ja yökerhojen ahdinko todella hyvin, kommentoi Lappi.
Lisäksi myös alkoholin verotus, koronarajoitusten aiheuttama velkaantuminen ja alkoholin ostaminen ulkomailta vaikuttavat baarien tilanteeseen, luettelee Lappi.
Juomiskulttuuri muuttunut
Tiskillä ravintolapäällikkö Isto Puttonen kaataa olutta janoisille. Hän on työskennellyt Dondossa yhteensä eri pätkissä 20 vuoden ajan.
Myös hän on huomannut, että nuorille bilettäjille suunnatut paikat ovat vaikeuksissa.
– Eihän kenellekään ole tällä hetkellä ylimääräistä rahaa, mutta nuorilla opiskelijoilla ehkä vielä vähemmän, Puttonen arvelee.
Hänen mukaansa juomiskulttuuri on muuttunut. Oluen ja shottien yhdistelmät ovat vaihtuneet ananaslonkeroon ja cocktaileihin.
Videolla Puttonen kertoo, millaisia muutoksia hän on huomannut alkoholin kulutuksessa:
Vantaalainen Susanna Kaste tuli katsomaan alueen uudistunutta yökerho-ravintolaa.
– Kyllä meitä vanhempiakin riittää, jotka jaksavat bilettää, käydä laulamassa ja tanssimassa.
Nousseet elinkustannukset ovat vaikuttaneet myös hänen käynteihinsä baareissa.
– Käyn baarissa harvemmin kuin ennen. Myös juomien hinnat ovat selkeästi nousseet.
Yöelämästä halutaan enemmän vastinetta rahalle
Dondossa karaoke-emäntä kertoo mikrofoniin yökerhopuolen avautuvan näillä näppäimillä. Istuskelupuolelta voi katsella ikkunoista tanssilattialle, jossa on jo hieman savua ja valot valmiina.
Ovella odottavat jo helsinkiläinen Leena Nyfors ja vantaalainen Mona Nyfors-Ahonen. Äiti ja tytär haluavat päästä ensimmäisinä tanssilattialle.
– Siellä odotetaan tähtien saapuvan, Nyfors sanoo ja naurahtaa.
Nyfors on käynyt jo 30 vuoden ajan Dondossa. Hän kertoo menevänsä baareihin jatkossakin, vaikka se maksaa enemmän kuin ennen.
Tytär Nyfors-Ahonen kertoo käyvänsä vain harvoin baareissa, joten kyseessä on poikkeuksellinen ilta.
– Jos lähden ulos, niin en minä senttejä lähde laskemaan.
Ovet aukeavat ja parivaljakko pääsee ensimmäisenä tanssilattialle.
Puoli kahdentoista aikaan yökerhopuolella on noin 30 ihmistä. Osa istuu looseissa ja selaa puhelinta.
Tanssilattian joukko vaihtelee kappaleen mukaan.
Kun Vauhti kiihtyy pärähtää soimaan, niin tanssilattialle hyppää taas enemmän väkeä.
Kellon lähestyessä puolta yötä väkeä saapuu tasaisesti sisään. Yöelämän parhaimmat tunnit ovat alkamassa.
Dondon omistaja Singhin mukaan kuluttajat ovat entistä valveutuneempia, kun raha on tiukassa ja sille halutaan vastinetta.
Korkeat vuokrat ja hintojen nousu vaikuttavat ravintolayrittäjänä toimimiseen pääkaupunkiseudulla.
– Oma neuvoni on se, että laakereille ei saa jäädä ja eteenpäin pitää mennä. Töitä joutuu paiskimaan entistä enemmän.