Uusi laki astui voimaan tänään.
Tästä päivästä lähtien lääkärinlausunnot ajokorttia varten tulee pääsääntöisesti hankkia yksityisen puolen lääkäriltä.
Tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla tai HUS-yhtymällä ei enää ole uuden lain mukaan velvollisuutta tarjota perusterveydenhuollon kautta lääkärinlausuntoja ajokorttia varten.
Muutos liittyy sote-henkilöstön riittävyyden sekä julkisen talouden haasteisiin. Tarkoituksena on vähentää sote-ammatillisten hallinnollista työtä ja vapauttaa heidän aikaansa potilastyöhön.
– Hallituksen esityksessä on arvioitu, että ajokorttilausuntojen poisjääminen julkisesta perusterveydenhuollosta säästäisi enimmillään 50 täysipäiväisenä työskentelevän lääkärin ja 22 sairaanhoitajan työpanoksen vuosittain, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Ida Hakanen Radio Suomen Päivässä.
Lääkärinlausuntoa ajokorttia varten voi tarvita henkilöauton kuljettamiseen lähtökohtaisesti silloin, kun henkilö on täyttänyt 70 vuotta. Kuitenkin henkilön terveydentila voi edellyttää ajokorttilausuntoa jo aiemmin.
70 vuotta täyttäneen tulee jatkossa yhä uusia ajokorttinsa viiden vuoden välein ja käydä uusimista varten lääkärintarkastuksessa.
– Tällä hetkellä ajokorttilausuntoja on verrattain hyvin saatavilla ja niiden hintahaitari yksityisellä puolella on suuri, eli ajokorttilausunnon voi saada jopa edullisemmin kuin hyvinvointialueelta.
Hyvinvointialue vastaa tiettyjen opetuksen tai koulutuksen edellyttämien ajokorttilausuntojen antamisesta perusterveydenhuollossa edelleen. Tämä koskee esimerkiksi ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa olevia oppilaita ja opiskelijoita, joiden koulutus edellyttää linja-auton tai kuorma-auton ajokorttia.