perjantai, 11 lokakuun

Kaikki kavalluksen kohteeksi valikoituneet asiakkaat ovat poliisin mukaan olleet iäkkäitä tai kuolinpesiä. Rahaa on viety kaikkiaan 179 000 euroa.

Johanna Lehtola,

Eino Kossila

Turussa toimivan Aktia-pankin konttorien entisen virkailijan epäillään kavaltaneen vuosien ajan rahaa pankin iäkkäiltä asiakkailta ja varsinaissuomalaiselta urheiluseuralta. Poliisi on saanut tapauksessa esitutkinnan valmiiksi.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että kaikkiaan 19 asiakkaan tililtä oli siirretty luvattomasti rahaa vuosina 2014–2022. Yhdeksän vuoden aikana naisen epäillään kavaltaneen uhriensa pankkitileiltä yhteensä noin 179 000 euroa. Poliisin mukaan pankki on korvannut asianomistajille noin 160 000 euroa.

Rikos tuli ilmi, kun eräs pankin asiakas meni kysymään tilinsä epäselvää saldoa joulukuussa 2022. Tämän jälkeen poliisi käynnisti esitutkinnan.

Poliisitutkinnassa selvisi, että nainen siirteli varoja eri asianomistajien tilien välillä, maksoi luottokorttimaksuja ja nosti rahaa käteisenä. Lisäksi hän siirsi asianomistajien rahaa myös varsinaissuomalaisen urheiluseuran tilille. Urheiluseuralta naisen epäillään kavaltaneen eri tileiltä rahaa 90 000 euron edestä.

Tutkinnanjohtaja Valtteri Kemppi Lounais-Suomen poliisista kertoo Ylelle, että epäilty on ollut teon aikana mukana urheiluseuran toiminnassa.

– Hän on kierrättänyt pankin asiakkailta kavallettuja varoja urheiluseuran eri tilien kautta ja kavaltanut samalla huomattavia rahoja myös seuran eri tileiltä, Kemppi kertoo.

Yksi pääepäilty, kolmea epäillään rahanpesusta

Poliisin mukaan kaikki kavalluksen kohteeksi valikoituneet asiakkaat ovat olleet iäkkäitä tai kuolinpesiä. Epäilty on 56-vuotias nainen, joka työskenteli pankkivirkailijana Turussa sijaitsevassa Aktian toimipisteessä.

– Epäillyn voidaan katsoa etsineen uhreikseen sellaisia asiakkaita, joiden osalta kiinnijäämisriski olisi pieni. Joukossa oli henkilöitä, jotka naisen profiloinnin mukaan olivat esimerkiksi yksinäisiä ja siten haavoittuvassa asemassa, sanoo rikoskomisario Valtteri Kemppi tiedotteessa.

Naista epäillään kahdesta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä rahanpesusta.

– Pääepäillyn lisäksi törkeässä rahanpesurikoksessa epäiltynä on myös kolme naisen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä, Kemppi kertoo tiedotteessa.

Nainen on pääosin myöntänyt teot. Muut epäillyt kiistävät rahanpesuepäilyt.

Kemppi kertoo Ylelle, että yksi teon motiiveista on ilmeisesti ollut epäillyn saavuttaman elintason ylläpito.

– Kyse on ehkä ollut halusta pitää yllä tietynlaista elämäntapaa. Tämän tarkemmin emme avaa teon motiivia, Kemppi sanoo.

Epäilty työskenteli Aktian konttorissa

Poliisi ei tiedotteessaan kerro, minkä pankin työntekijästä tapauksessa on kyse. Yle oli yhteydessä useisiin Turun alueella toimiviin pankkeihin. Aktia-pankin viestintäjohtaja Mia Smeds vahvistaa, että kyseessä oli Aktian työntekijä.

– Tämä on erittäin poikkeuksellinen ja hyvin valitettava tapaus. Väärinkäytökset ovat tällä alalla hyvin harvinaisia, Smeds sanoo.

Smedsin mukaan pankki on tehnyt myös perusteellisen oman selvityksen tapauksen tultua ilmi. Lisäksi Aktia on avustanut poliisia tapauksen tutkinnassa.

– Ilmoitimme asiasta poliisille ja olemme kiitollisia että esitutkinta saatiin päätökseen näin nopeasti. Tapauksen jälkeen olemme käyneet perusteellisesti läpi myös omat sisäiset prosessimme, jotta voimme varmistaa, ettei tällaista voisi tapahtua uudestaan.

Epäillyn henkilön työsuhde Aktiassa on päättynyt, Smeds vahvistaa.

Lounais-Suomen poliisi julkaisi torstaiaamuna sosiaalisessa mediassa kuvan tapaukseen liittyvästä esitutkintamateriaalista. Asiakirjapino käsittää yli 5 000 liuskaa paperia.

Asiakirjakokonaisuus siirtyy seuraavaksi sähköisenä syyttäjälle syyteharkintaa varten. Paperimateriaali tarvitaan arkistointivelvoitteen vuoksi.

Juttua päivitetty kello 14.07: lisätty tieto, että epäilty henkilö oli töissä Aktian Turun konttorissa.

Jaa.
Exit mobile version