tiistai, 22 lokakuun

Kuluttaja-asiamies on saanut maanantaina ilmoituksen 15 bioenergiayhtiön harhaanjohtavasta markkinoinnista.

Ei polteta tulevaisuutta -ympäristökampanjan mielestä yhtiöt antavat ymmärtää, että puubiomassa olisi päästötön, hiilineutraali tai ympäristöystävällinen energialähde. Kampanjassa väitetään, että puunpolton päästöt voivat kuitenkin olla jopa korkeammat kuin kivihiilen.

Moni bioenergiayhtiöistä vetoaa ensi vuonna voimaan astuvaan EU-direktiiviin. Direktiivin on tarkoitus yhtenäistää yritysten päästöraportointia ja vähentää viherpesua.

Lahti Energia on yksi ilmoituksessa mainituista yhtiöistä. Yhtiö on poistanut kehotuksen jälkeen yhden lauseen omasta markkinoinnistaan.

– Lahti Energia on tehnyt verkkosivustolleen jonkin verran muutoksia. Esimerkiksi Vihreä Lämpö -tuotteen esittelysivuilta on poistunut väite Vihreän Lämmön hiilidioksidipäästöttömyydestä, sanoo Ei polteta tulevaisuutta -kampanjan tiedottaja Jaakko Kilpeläinen.

”Tarkoitus ei ole johtaa harhaan”

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen sanoo, että taustalla on muuttunut lainsäädäntö.

Haikarainen ottaa esimerkiksi Lahti Energian jo vuosia markkinoiman Vihreän lämmön.

– Se perustuu uusiutuvalla polttoaineella tehtyyn lämpöön ja on ollut meidän nettisivuilla päästötön vaihtoehto. Nyt uusissa säännöksissä tämäntyyppinen mainonta katsotaan harhaanjohtavaksi. Enää ei voi puhua päästöttömästä, Haikarainen sanoo.

Sinänsä itse asia ei Haikaraisen mukaan ole muuttunut. Edelleen lämpöä tehdään uusiutuvalla polttoaineella. Kysymys on siitä, millä termeillä lämpöä saa markkinoida.

– Näihin termeihin täytyy kiinnittää jatkossa paremmin huomiota. Tarkoitus ei ole ketään johtaa harhaan, Haikarainen sanoo.

Ympäristöystävällinen mielikuva vaatii perusteluja

Usean bioenergiayhtiön tuotenimissä toistuvat sanat vihreä tai eko. Kilpailu- ja kuluttajaviraston ympäristömarkkinointiohjeissa edellytetään perusteluja.

Viraston erityisasiantuntija Fowaa Kyei sanoo, että epämääräiset ja tulkinnanvaraiset sanat kuten ympäristöystävällinen tai vastuullinen vaativat tarkennuksia, jotta kuluttaja tietää, mitä niillä tarkoitetaan.

Kyei ei osaa vielä arvioida, johtaako maanantaina vastaanotettu ilmoitus valvontatoimiin.

Mikäli asia etenee, yrityksiltä pyydetään selvitystä. Jos markkinointi on ollut harhaanjohtavaa, pyydetään sitoumusta, ettei vastaavaa tapahdu.

Tuleva direktiivi ohjaa yrityksiä

Lappeenrannan Energialle ”vihreää kaukolämpöä” tuottava Kaukaan Voima kertoo käyttävänsä polttoaineena osittain turvetta. Sitä ei ole luokiteltu Suomessa tai EU-tasolla uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

Kampanjan sivuilta löytyvien kuvakaappausten perusteella Lappeenrannan Energian verkkosivuilta on poistettu maininnat vihreästä kaukolämmöstä hiilineutraalina ja ympäristöystävällisenä lokakuun aikana.

Lappeenrannan Energian asiakkuus- ja digipalvelujohtajan Sami Pesosen mukaan sivujen muutoksiin on syynä ensi vuoden alussa voimaan tuleva, yritysten kestävyystietojen raportointia koskeva direktiivi.

Esimerkiksi vihreästä kaukolämmöstä tullaan puhumaan jatkossa uusiutuvana biolämpönä.

– Jos puhumme jatkossa hiilineutraaliudesta tai vihreästä energiasta, niin ne tulevat perustumaan siihen, miten hiilijalanjälki on CSRD-direktiivissä laskettu, Pesonen sanoo.

Kampanjassa esitettyjä viherpesuväitteitä Pesonen ei kommentoi. Lappeenrannan Energiaan ei ole oltu kampanjan nimissä yhteydessä, hän sanoo.

Keskustelu puun poltosta on lisääntynyt

Suur-Savon Sähkö oy ja sen tytäryhtiö Lempeä Lämpö ovat myös mukana bioenergiayhtiöiden viherpesulistalla. Viestintäpäällikkö Johanna Rautio Suur-Savon Sähköstä ei ole ollut tietoinen kuluttaja-asiamiehelle tehdystä ilmoituksesta.

– Tulemme tarkistamaan markkinointisisältöjä ja tekemään mahdollisesti tarvittavia muutoksia sääntelyä vastaavaksi lähikuukausien aikana.

Jyväskylän energiayhtiö Alvan lämpöliiketoiminnan johtajan Pasi Jalosen mukaan he eivät ole saaneet virallista ilmoitusta asiasta.

Olemme käyttäneet markkinoinnissamme vakiintuneita termejä, joita ei ole virallisesti määritelty, eikä niitä ole aikaisemmin kyseenalaistettu. Nyt julkaistu kampanja haastaa aikaisempia käsityksiä ja vakiintuneita termejä. Teemme tarvittaessa muutoksia varmistaaksemme, että markkinointimme ja viestintämme ovat ohjeistusten mukaisia.

Tampereen Energia ei halua kommentoida mitään tässä vaiheessa.

Tampereella mielenosoitus viherpesua vastaan

Elokapinan ja Luontoliiton aktivistit osoittivat maanantaina mieltään Tampere-talolla järjestettävän Bioenergiapäivän yhteydessä.

Ei polteta tulevaisuutta -ympäristökampanjan mukaan puunpolton päästöt ovat jopa korkeammat kuin kivihiilen.

– Tämän voi helposti tarkistaa vaikkapa Tilastokeskuksen tai IPCC:n päästökerrointaulukoista, kampanjakoordinaattori Varpu Sairinen sanoo.

Tilastokeskuksen polttoaineluokituksessa puuperäiset hakkeet ja murskeet luokitellaan bioperäiseksi energianlähteeksi. Niiden laskennallinen hiilipäästö energiakäytössä on 112 tonnia hiilidioksidia terajoulea kohden.

Vastaavasti fossiiliseksi polttoaineeksi luokiteltavan kivihiilen hiilipäästö on Tilastokeskuksen luokittelussa 93 tonnia hiilidioksidia terajoulea kohden.

Jaa.
Exit mobile version