perjantai, 18 lokakuun

Keski-Suomen hyvinvointialueen päivystystä keskitetään, mutta kasvavan potilasmäärän hoitoon ei pestata uusia työntekijöitä. Tämä huolestuttaa henkilöstöä.

Heli Kaski,

Virpi Kotilainen

Keski-Suomen sairaala Novan ympärivuorokautinen yhteispäivystys on ollut jo pitkään ajoittain erittäin ruuhkautunut. Henkilöstö pelkää, että syyskuussa toteutettava päivystyksen keskittäminen lisää ruuhkia entisestään.

Keskeinen ongelma on ollut jatkohoitopaikkojen riittämättömyys. Potilaat juuttuvat jonottamaan päivystykseen, mikä kuormittaa henkilökuntaa.

Viime syksynä henkilöstö vetosi tilanteesta hyvinvointialueen johtoon adressilla, joka oli otsikoitu päivystyksen hätähuudoksi. Henkilökunnan mielestä potilaiden henki oli jo uhattuna päivystyksen ongelmien takia.

Adressin jälkeen Novaan avattiin tilannetta helpottamaan siirtymäosasto päivystyspotilaille. Sekin on tosin ollut ajoittain täynnä, kertoo yksi syksyn adressin luovuttajista, akuuttilääketieteen erikoislääkäri Ossi Hannula.

Nyt henkilöstöä huolestuttaa ensi syksynä toteutuva uudistus, joka sulkee viisi alueellista ilta- ja viikonloppukiirevastaanottoa.

Jatkossa kiireelliset tapaukset hoidetaan iltaisin ja viikonloppuisin paikkakunnasta riippuen joko Jyväskylässä tai Äänekoskella. Jämsä saa toistaiseksi pitää ympärivuorokautisen päivystyksensä.

Uusia työntekijöitä ei rekrytoida

Henkilöstöä arveluttaa se, että keskitetyille vastaanotoille ei ole rekrytoitu uutta työvoimaa, vaikka potilasmäärät kasvavat merkittävästi.

– Tätähän se tehostaminen usein on: tehdään samalla miehityksellä enemmän, Ossi Hannula toteaa sähköpostitse Ylelle.

Kuinka paljon potilasmäärät sitten lisääntyvät?

– Olen kuullut arvioita, joiden mukaan arkena keskittäminen tarkoittaisi 10–20 ja viikonloppuna 20–40 potilasta lisää päivää kohden, Ossi Hannula kertoo.

Hyvinvointialueen tämänhetkinen arvio on se, että pohjoisen Keski-Suomen kuntia palveleva Äänekoski vastaanottaa jatkossa kuukaudessa 100–120 päivystyspotilasta enemmän kuin nyt. Novassa lisäystä tulee arviolta 60–70 potilasta per viikko. Äänekoskella myös vastaanottoaika pitenee kello 22:een.

Alueylilääkäri Ilkka Käsmä myöntää, että uusia rekrytointeja laajeneville päivystysvastaanotoille ei ole tehty vaan lisäresurssit otetaan hyvinvointialueen nykyisestä henkilöstöstä.

– Äänekoskelle lisäresurssia tulee yksi lääkäri ja yksi hoitaja per vuoro. Novassa lääkärien määrä ei lisäänny, mutta hoitajamäärän lisäyksellä pyritään saamaan toiminta hoitajavetoisemmaksi, Käsmä kertoo.

Päivystyksen ja ensihoidon palvelujohtaja Afra Prokki uskoo, että koulutetut ja kokeneet hoitajat pystyvät hoitamaan potilaita omatoimisesti.

– Meillä on paljon sairaanhoitajia, jotka ovat esimerkiksi käyneet lääkkeenmääräämiskoulutuksen, ja heille voi ohjata selkeästi enemmän potilaita kuin mitä nyt tehdään.

Entä mistä tarvittavat sairaanhoitajat otetaan hoitajapulasta kärsivällä hyvinvointialueella?

Käsmän mukaan henkilöstöä vapautuu eri puolilla maakuntaa sulkeutuvista lähipalvelupisteistä. Hyvinvointialue on lakkauttamassa useita pieniä vastaanottoja eri puolilta maakuntaa.

Prokki sanoo, että päivystyksessä pitää myös pohtia uusia toimintamalleja ja työtapoja yhdessä laaja-alaisen sote-keskuksen – eli käytännössä terveysasemien – kanssa.

Terveysasemien päiväaikainen vastaanottotoiminta vaikuttaa suuresti uudistuksen onnistumiseen. Hyvinvointialueen tavoitteena on se, että vastaanottoaikoja tarjottaisiin nykyistä enemmän, jotta yhä useampi keskisuomalainen saisi tarvitsemaansa hoitoa omalta terveysasemaltaan päiväaikaan.

Erikoislääkäri Ossi Hannula ei ole vielä vakuuttunut siitä, että tekeillä oleva muutos parantaisi tilannetta

– Tämän muutoksen ja siihen liittyvän tunnelman voi tiivistää yhteen sanaan: katastrofaalinen, Hannula toteaa.

Jaa.
Exit mobile version