sunnuntai, 27 lokakuun

Poliisin mukaan uhriksi on haluttu valikoida pedofiiliksi houkuteltu ja epäilty henkilö. Ilmiö on ollut laajemmin pinnalla erityisesti viime keväästä lähtien.

Poliisi epäilee alaikäistä nuorta miestä murhan yrityksestä, joka tapahtui Vantaalla 10. elokuuta.

Tapahtumahetkellä 16-vuotias epäilty otti uhriin yhteyttä etukäteen seuranhakuilmoituksen kautta. He viestittelivät anonyymissa sovelluksessa. Yhteydenotossa oli mukana myös 17- ja 18-vuotiaat henkilöt, joita poliisi epäilee avunannosta murhan yritykseen.

16-vuotias esiintyi uhrille, siis täysi-ikäiselle miehelle, 15-vuotiaana poikana.

– He ovat viestittelemällä rakentaneet luottamusta, ja epäillyn päämääränä oli sopia seksistä asianomistajan kanssa, rikoskomisario Sampsa Aukio Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Osapuolet sopivat lopulta tapaamisesta epäillyn luona. 16-vuotias epäilty oli saapunut paikalle kahden muun henkilön kanssa, jotka olivat tulleet kerrostalon rappukäytävään hänen kanssaan.

16-vuotias tuli uhrin ovelle yksin, ja tämä päästi hänet sisään, kuten oli sovittu.

Sisälle tultuaan epäilty otti teräaseen esiin, mistä asianomistaja hätääntyi, ja lähti työntämään epäiltyä pois asunnosta. Samassa yhteydessä epäilty lausui uhrille uhkaavasti, Aukio kertoo.

– Motiivina näyttäisi olevan se, että uhriksi on haluttu valikoida pedofiiliksi ikään kuin houkuteltu ja epäilty henkilö. Sitä kautta on haettu oikeutusta omalle väkivallan käytölle, hän sanoo.

Uhri sai tilanteessa teräaseesta vammoja keskivartaloonsa. Uhri sai työnnettyä 16-vuotiaan pois asunnosta, ja näin ollen teko jäi yritysasteelle.

Poliisi epäilee 16-vuotiasta nuorukaista murhan yrityksestä sillä perusteella, että teko vaikuttaa vakaasti harkitulta. Kaikkia kolmea nuorukaista poliisi epäilee lisäksi törkeästä kotirauhan rikkomisesta, koska paikalle on menty teräaseella varustautuneena.

Asianomistajaa poliisi ei epäile rikoksesta. Asianomistajan rikosepäily olisi poliisin mukaan edellyttänyt, että tapauksessa olisi ollut aidosti alle 16-vuotias lapsi, jonka kanssa olisi yritetty olla sukupuoliyhteydessä.

Epäilty tekijä on vangittu syyskuun loppupuolella.

”Pedofiilien metsästys” levinnyt someilmiöksi

Poliisi tuomitsee toiminnan, jossa yksityishenkilöt yrittävät saada kiinni epäiltyjä pedofiileja käyttäen niin sanottua ”oman käden oikeutta”.

Ilmiössä on kyse siitä, että sosiaalisen median kanavissa alaikäiseksi tekeytyvät henkilöt houkuttelevat aikuisia harrastamaan seksiä kanssaan tarkoituksenaan paljastaa epäilty pedofiili.

– Tällaista toimintaa tunnutaan pitävän laajasti hyväksyttävänä, koska alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia pidetään yleisesti niin paheksuttavina, Aukio sanoo poliisin tiedotteessa.

Tavanomaisesta ”pedofiilien metsästyksestä” Vantaan murhan yritys eroaa Aukion mukaan siten, että tilanteessa on ollut tarkoitus käyttää äärimmäistä väkivaltaa.

Vantaan tapauksessa poliisi ei myöskään löytänyt esitutkinnan aikana viitteitä siitä, että epäiltyjen tarkoituksena olisi ollut julkaista aikeistaan sisältöä sosiaaliseen mediaan.

Yksityishenkilöiden harjoittama, epäiltyjen pedofiilien etsiminen on ollut Aukion mukaan laajemmin pinnalla somessa erityisesti viime keväästä lähtien.

Yle uutisoi syyskuussa Tiktok-tilistä, joka väittää paljastavansa seksuaalirikollisia somessa. Kyseinen tili kertoo tavoitteekseen puuttua kiusaajien ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttäjien toimintaan.

Yle ei julkaise tilin nimeä, sillä sen julkaisema materiaali voi rikkoa lakia.

Videolla Aliisa Ristmeri kertoo, miksi tällaisesta toiminnasta voi syyllistyä jopa rikokseen.

Jaa.
Exit mobile version