tiistai, 22 lokakuun

Epäiltyä pahoinpitelyä seurasi suuri joukko nuoria. Tilanne kuvattiin, ja se levisi sosiaalisessa mediassa.

Alaikäiset nuoret ovat kostaneet kiusaajille nöyryyttävillä ja uhkaavilla tavoilla Lahdessa. Kostotoimiin on osallistunut suuri joukko alaikäisiä, Hämeen poliisi kertoo tiedotteessaan.

Ilmiö on levinnyt poliisin mukaan syksyn aikana.

Poliisi tutkii parhaillaan tapausta, jossa yksi alaikäinen pahoinpideltiin nöyryyttävällä tavalla. Pahoinpitelyä seurasi suuri joukko nuoria, tilanne kuvattiin ja se levisi sosiaalisessa mediassa. Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä, lievänä pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja kunnianloukkauksena.

Poliisi kertoo myös toisesta tapauksesta, josta on aloitettu rikostutkinta.

Tapauksessa sosiaaliseen mediaan on perustettu ryhmä, jossa ryhmän jäseniä vaaditaan raportoimaan tietystä nuoresta. Ryhmässä on kehotettu kohdistamaan väkivaltaa kyseistä nuorta kohtaan. Kaikki osalliset ovat poliisin mukaan alle 15-vuotiaita.

Väkivaltaan kehottaminen voidaan rinnastaa rikokseen yllyttämiseksi, poliisi muistuttaa. Lisäksi jokainen ryhmään kuuluva, joka seuraa tai tarkkailee uhria, voi syyllistyä vainoamiseen. Rikokset ovat yleisen syytteen alaisia.

Alle 15-vuotiasta ei voi tuomita rikoksesta, mutta hän on korvausvelvollinen.

Alle olevalla klipillä Hämeen poliisin ylikonstaapeli Tuomas Puukko kertoo, että kostoilmiössä on uusia piirteitä.

Osa osallisista ei tiedä, mistä on kyse

Tapauksissa on osallisina kymmeniä nuoria, tarkentaa ylikonstaapeli Puukko Hämeen poliisin ennalta estävän toiminnan yksiköstä Ylelle.

– Meillä on käsitys, että osa nuorista on ollut mukana tietämättä edes tapauksen taustoja.

Molemmissa tapauksissa on kyse kostosta kiusaajalle. Tuomas Puukon mukaan tapaukset eivät liity toisiinsa, eivätkä osalliset ole samoja nuoria. Ensimmäinen tapaus on lähtöisin Ahtialan koulusta, toisessa on mukana usean koulun oppilaita.

Monet tapauksissa mukana olleet nuoret ovat kertoneet poliisille, että he vain seurasivat tapahtumia sivusta tai kuvasivat.

– Sivustaseuraajakin voi syyllistyä rikokseen. Kuvaamalla väkivaltaa ruokit väkivaltaa. Osallistumalla yllytyksiin ruokit kiusaamista, sanoo ylikonstaapeli Puukko Hämeen poliisin tiedotteessa.

Myös kuvattua materiaalia jakava voi loukata osallisten yksityisyyden suojaa ja syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkausrikokseen. Lisäksi nuori voi tietämättään vaikeuttaa poliisin esitutkintaa.

Poliisi seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa ja kykenee paljastamaan rikoksia myös siellä.

Kiusaaminen voi olla rikos

Kouluajalla tapahtuneiden kiusaamistapausten selvittäminen kuuluu koululle. Jos kiusaamisen epäillään rikkovan lakia, asia kuuluu poliisille.

Vaikka kiusaaminen ei ole rikosnimike, voi rikoskynnys ylittyä. Väkivallalla uhkailu, henkinen ja fyysinen väkivalta, valheiden levittäminen ja toisen tavaroiden rikkominen ovat laissa kiellettyjä.

Poliisi toivoo, että huoltajat kiinnittäisivät huomiota lasten somen käyttöön. Väkivaltaisen materiaalin kuluttaminen voi normalisoida väkivaltaa oikeassa elämässä.

Juttua päivitetty 21.10.2024 klo 15.18: lisätty ylikonstaapeli Tuomas Puukon haastattelu ja lisätietoja tapauksista.

Jaa.
Exit mobile version