torstai, 14 marraskuun

Entistä useampi vanhempi tarjoaa tai ostaa alle 18-vuotiaalle lapselleen alkoholia.

Alaikäisten alkoholinkäyttö on vähentynyt jo pitkään, mutta väkevien alkoholijuomien osalta käyttö on todennäköisesti nyt kääntynyt nousuun, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Tuoreen nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevän koululaistutkimuksen mukaan entistä useampi alaikäinen kokee väkevien alkoholijuomien hankkimisen olevan helppoa.

– Se, miten helpoksi alkoholijuomien hankkiminen koetaan, on useiden tutkimusten mukaan suoraan yhteydessä kulutukseen. Sen sijaan niiden nuorten osuus, jotka kokevat mietojen alkoholijuomien hankkimisen olevan helppoa, on viime vuosina jonkin verran pienentynyt.

Koululaistutkimusten ja kouluterveyskyselyiden mukaan alaikäiset saavat alkoholia yleisimmin kavereiden kautta. Kaverit saattavat olla täysi-ikäisiä tai he saavat juomia muilla keinoilla. Kavereiden kautta juomien saaminen näyttää kuitenkin vähentyneen, mikä voi Raitasalon mukaan liittyä siihen, että alkoholia käyttäviä ja näin ollen sitä muille välittäviä kavereita on ylipäätään entistä vähemmän.

Sen sijaan nuoret saavat aiempaa useammin alkoholia vanhemmiltaan joko niin, että vanhemmat tarjoavat alkoholia omassa seurassaan tai ostavat ja antavat sitä nuorelle.

– Vanhemmat mahdollisesti ajattelevat, että he opettavat sivistyneitä juomatapoja lapselle tarjoamalla pieniä määriä omassa seurassaan. Taustalla voi olla myös ajatus, että kun nuori joka tapauksessa oletettavasti juo, on ikään kuin turvallisempaa, että vanhempi hankkii sen alkoholin sen sijaan, että se hankitaan joltain epämääräiseltä välittäjältä.

Juomia saa myös somen kautta

Raitasalon mukaan on hyvin todennäköistä, että alkoholia hankitaan myös somen kautta.

– Nykyisin on tavallista, että somealustoilla pyörii kaikenlaisia välittäjiä ja somesta hankitaan kaikkea mahdollista; vapea (sähkötupakkaa), kannabista ja mitä ikinä. Aiemmin notkuttiin enemmän fyysisesti jossain kaupan kulmalla ja pyydettiin tuntemattomia hakemaan.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n alkuvuodesta julkaistun nettikyselyn ja selvityksen mukaan monet 15–17-vuotiaista suomalaisista saavat alkoholinsa juuri sosiaalisen median kanavien kautta.

Jaa.
Exit mobile version