lauantai, 23 marraskuun

Hyvä trendi alaikäisten nuorten alkoholinkäytössä on tuoreiden tietojen valossa kääntynyt jälleen huonompaan suuntaan.

Nuorten alkoholinkäyttö vähentyi vuosituhannen vaihteesta alkaen, mutta Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen viime keväänä keräämien tietojen mukaan alaikäisten humalajuominen on hieman lisääntynyt.

Viikoittain juovien nuorten osuus on hieman kasvanut, samoin kuin viikoittain humalahakuisesti juovien nuorten osuus.

Erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo THL:stä kertoo, että taustalla on useita syitä.

– Aikaisempaa suurempi osa nuorista katsoo, että esimerkiksi säännölliseen humalajuomiseen ei liity suuria riskejä. Nuoret kokevat väkevien alkoholijuomien saatavuuden aiempaa helpommaksi, kertoo Raitasalo.

Kolmas syy saattaa löytyä kotoa. Vanhempien kontrolli nuortensa juomiseen on ehkä vähentynyt, kun nuorten on uskottu juovan vähemmän.

– Nuoret ovat saaneet viime vuosina alkoholia hieman aikaisempaa useammin vanhemmiltaan. Tämä saattaa olla yhteydessä siihen, miten paljon vanhemmat kontrolloivat nuortensa tekemisiä ja vapaa-ajanviettoa yleensä.

THL:n tänään julkistamat tiedot pohjautuvat Kouluterveyskyselyihin vuosilta 2013–2023 sekä Eurooppalaisen koululaistutkimuksen (ESPAD) Suomen aineistoon keväältä 2024.

Saatavuutta ei pitäisi helpottaa

Tutkija Kirsimarja Raitasalo muistuttaa, että taannoisen aiempaa vahvempien long drink -juomien eli niin kutsuttujen limuviinojen myynnin vapauttamisen jälkeen erityisesti tyttöjen juomisen väheneminen pysähtyi ja kääntyi jopa hienoiseen kasvuun.

Alkoholin saatavuutta ei hänen mielestään pitäisi helpottaa.

– Nyt suunnitellaan alkoholin kotiinkuljetuksen vapauttamista. Kun alkoholia on helpompi hankkia, sitä mahdollisesti myös kulutetaan enemmän, pohtii Raitasalo.

Ahdistusta ja alkoholia

Niiden tyttöjen osuus, joilla on sekä ahdistuneisuutta että runsasta humalajuomista, on lisääntynyt 29 prosenttia vuosien 2013–2023 välillä. Pojilla tämän ryhmän koko on pysynyt melko vakaana, kertoo THL:n erikoistutkija Noora Berg.

– Taustalla ovat geneettiset ja monet elinympäristöön liittyvät tekijät. Ne eivät selitä yhteyttä kokonaan. On myös mahdollista, että mielenterveysoireita tavallaan lääkitään päihteiden käytöllä.

Nuoruuden kokemuksilla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

– Tiedämme aikaisemmasta kirjallisuudesta, että monesti ongelmat voivat olla pysyviä. Jos on sekä mielenterveyshaasteita että päihdeongelmia nuorena, on riski, että niitä on myös aikuisena.

Alkoholin käytön taustalla sosiaaliset paineet

Kouluun ja työelämään liittyvät odotukset ja kilpailu saattavat lisätä ahdistuneisuutta ja toisaalta luoda paineita välttää päihteiden käyttöä, jotta toimintakyky ei häiriinny.

– Sosiaalisen median käytöllä voi olla kahdenlaisia vaikutuksia. Toisaalta sen myötä ahdistuneisuus saattaa lisääntyä, mutta toisaalta kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen vähentyminen voi vähentää myös nuorten mahdollisuuksia käyttää päihteitä, sanoo erikoistutkija Noora Berg.

Kaverit hankkivat alkoholia

Vuonna 2024 kolmannes alkoholia käyttäneistä peruskoulun 9.-luokkalaisista nuorista oli hankkinut edellisellä kerralla käyttämänsä alkoholin kavereiden kautta.

Uutena hankintakanavana vanhojen rinnalle on noussut internet ja sosiaalisen median alustat kuten Snapchat ja Telegram.

Nuoret myös ilmoittivat aiempaa useammin saaneensa alkoholia vanhemmiltaan. Seitsemän prosenttia vastaajista ilmoitti vuonna 2024, että vanhemmat olivat ostaneet, ja 19 prosenttia että he olivat tarjonneet nuoren edellisellä kerralla käyttämän alkoholin.

– Vanhemmat voivat mieltää suojelevansa lapsiaan hankkiessaan itse heille alkoholia. Analyysimme perusteella vanhemmilta saadut alkoholijuomat näyttävät kuitenkin tulevan muualta hankittujen lisäksi, ei niiden tilalle, kertoo erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Nuorten alkoholin käytön kehitys ei ole näkynyt viimeisen vuoden aikana koulujen terveystarkastuksissa tai muissa nuorten kohtaamisessa, sanoo Varsinais-Suomen hyvinvointialueen perhekeskuspalveluiden päällikkö Hannele Nikander-Tuominen.

Hän pitää silti THL:n keräämiä tietoja huolestuttavina.

– Päihteet eivät häviä nuorten parista mihinkään, mutta tarvitsemme edelleen päihteettömyyttä tukevia toimia lasten ja nuorten kanssa, toteaa Nikander-Tuominen.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version