sunnuntai, 19 toukokuun

Alakoululaisten ravintolavierailu on osa kansainvälisen Chaine des Rôtisseurs -järjestön tapahtumia. Ruokailun lisäksi lapset tutustuvat myös pöytätapoihin ja ruokakulttuuriin.

Noin neljäkymmentä kolmos- ja nelosluokkalaista odottaa jännityksellä ruokailun alkua pitkissä pöydissä. Tällä kertaa heille ei kuitenkaan ole luvassa aivan tavallinen kouluruokailu. Koululaisilla on nimittäin edessään kolmen ruokalajin lounas.

Ollaan Ylivieskassa ravintola Pikkuveljessä, jossa paikallisen Kiviojan koulun kolmannen ja neljännen luokan oppilaat pääsevät aloittamaan viikonloppunsa nauttimalla ravintolassa viikon viimeisen kouluruokailunsa.

Syy tähän erityisempään kouluruokailuun on kansainvälisen gastronomisen järjestön Chaine des Rôtisseursin eli suomalaisittain paistinkääntäjien kilpipäivässä 20. huhtikuuta, jolloin ympäri Suomeakin järjestettiin tapahtumia.

Ylivieskassa kilpipäivän juhliminen aloitettiin edeltävänä päivänä juuri alakoululaisten ruokailulla. Ravintola Pikkuveli on yksi suomalaisista ravintoloista ja liikkeistä, joka on saanut rotissöörien kilven.

– Tarkoituksena on tuoda ja edistää ruokakulttuuria, pöytätapoja ja ravintolakäyttäytymistä lapsille. Näytämme, että ravintolassa käyminen ei ole niin vakavaa, eikä se ole pönöttämistä, Pikkuveljen ravintoloitsija Jari Ruonakoski toteaa.

Alakoululaiset ovat valikoituneet kestitsemisen kohteeksi, koska Ruonakosken mukaan on huomattu heidän olevan kaikkein vastaanottavin ryhmä uudelle tiedolle. Ruokailu alkaakin sillä, että lapsia opetetaan kattamaan oma paikkansa oikein.

– Oli kiva oppia uusia pöytätapoja ja miten laitetaan kaikki aterimet pöytään, kolmosluokkalainen Stella Kamau sanoo.

Monelle ensimmäinen ravintolakäynti

Perinteisten kouluruokien sijaan koululaisilla on tällä kertaa edessään kukkakaalikeittoa, hampurilainen nyhtöpossulla ja ranskalaisilla ja jälkiruoaksi appelsiinisuklaakakkua vaniljajäätelöllä.

Ruoat vaikuttavat myös maistuvan asiakkaille, vaikka etenkin alkukeitto herättää alkuun epäileviä katseita.

– Kukkakaalikeitto oli tosi hyvää, kolmannella luokalla oleva Lilian Rontti kehuu.

Noin 15 000 asukkaan Ylivieskan alakoululaiset ruokailevat nyt Pikkuveljessä rotissöörien kilpipäivänä kolmatta kertaa. Kiviojan koulu on ensimmäistä kertaa vuorossa.

Neljättä luokkaa opettava Saija Pesola kertoo, että oppilaat ovat odottaneet innolla ruokailua. Osalle ruokailutilaisuus voi olla ainutkertainen.

– Kaikki oppilaista eivät ole edes käyneet ravintolassa. Ehkä enemmän pikaruokapaikoissa, mutta tällaisissa paikoissa ei välttämättä ole käyty kovin monesti, Pesola sanoo.

Esimerkiksi Lilian Rontille ja myös kolmatta luokkaa käyvällä Rafael Heikkilälle vastaava ravintolaruokailu oli ensimmäinen.

– En ole kyllä ikinä käynyt tämmöisessä, mutta hienoa oli, Rafael Heikkilä sanoo.

Myös ruokailun alussa Ylivieskan kaupungin terveiset lapsille tuonut kulttuurijohtaja Janne Raudaskoski korostaa tapahtuman lapsille tarjoamia mahdollisuuksia.

– Kaikki pääsevät näin taustasta riippumatta nauttimaan ja kokemaan tällaisen elämyksen.

Ainakin Rafael Heikkilältä, Stella Kamaulta ja Lilian Rontilta ruoka saa täydet pisteet.

Jaa.
Exit mobile version