tiistai, 21 toukokuun

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos joutui hetkeksi sulkemaan liikenteen Kalajoen ylittävältä maantiesillalta Alavieskassa. Syynä on ollut uhkaava tulvatilanne.

Kalajoen vedenpinta on Alavieskan keskustassa noussut lähes sillan alapinnan tasolle. Samalla jäät ovat pakkautuneet siltaa vasten eivätkä ne pääse sen alapuolelle.

Padon takia vesi on noussut kylän puolelle pyörätielle. Vanha ruumishuone on osittain veden alla ja vesi uhkaa yhtä omakotitaloa. Pelastuslaitos suojasi omakotitalon.

Nopean veden nousun takia pelastuslaitos joutui sulkemaan tien sillan kohdalta puolen päivän aikaan noin tunniksi. Silta on avattu liikenteelle, mutta pelastuslaitos on valmiina sulkemaan sillan uudelleen, jos joen yläjuoksulla oleva jääkenttä lähtee liikkeelle.

Jos jää pakkautuu siltaa vasten jääpadoksi, se voi johtaa rajuun vedennousuun alueella.

Ely-keskus on pyrkinyt viime viikolla helpottamaan tulvauhkaa tekemällä jääsahauksia sillan alapuolella, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen. Hänen mukaansa sillan alapuolella on kuitenkin edelleen yhtenäinen jääpeite, joka ei ole vielä irronnut.

– Vedenpinta ei nyt juuri ole nousussa ja vesi virtaa joessa, mutta jääpatojen vaikutuksia ei voi malleilla ennustaa, ja ne voivat yhtäkkisesti nostaa vedenpintaa hyvinkin rajusti, sanoo Karjalainen.

Parhaillaan alueelle ollaan siirtämässä myös kaivinkoneita. Tällä varaudutaan siihen, että jäätä voitaisiin rikkoa sillan alapuolelta veden virtaamisen helpottamiseksi.

– Näin leveällä joella kaivinkoneella voi tietysti toimia vain lähellä rantaa ja silloin vaikutus virtauksiinkin on vain siinä rannan tuntumassa.

Alavieska on yksi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen tulvariskialueeksi määrittelemä kohde maakunnassa. Nyt noussut tulva näkyy jo joen varrella sijaitsevan Alavieskan kunnantalon edustalla. Kiinteistön ja joen välissä oleva leikkikenttä on kokonaan veden vallassa.

Jaa.
Exit mobile version