perjantai, 15 marraskuun

Lappi ja viisi muuta hyvinvointialuetta on nostettu valtiovarainministeriön tiiviimpään ohjaukseen. Kunta- ja alueministerin mukaan kyse on hyvinvointialueiden auttamisesta.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen painotti torstaina, että valtion tavoitteena on tukea tarkkaan ohjaukseen ottamiaan hyvinvointialueita onnistumaan sopeutustoimissaan.

Valtio on ottanut kuusi talousongelmien kanssa painivaa hyvinvointialuetta tavallista tiiviimpään ohjaukseen. Tarkentavia keskusteluja käydään Lapin, Keski-Suomen, Vantaan ja Keravan, Itä-Uusimaan, Kanta-Hämeen ja Satakunnan kanssa.

Rovaniemellä hallinnon ja kuntatutkimuksen päiville osallistunut ministeri luonnehti, että ohjauksessa ei ole kyse negatiivisesta menettelystä, vaan alueiden tukemisesta muutostukiprosessien kautta.

– En missään tapauksessa halua kutsua sitä miksikään tarkkailulistaksi. Tarkoituksena on ennemminkin se, että valtion ja alueen edustajien kanssa yhdessä etsitään ratkaisuja alueen tilanteeseen.

Lisäaikaa sopeutuksiin ei ole edelleenkään tulossa

Vaikka hyvinvointialueilla on edessään merkittävät sopeutukset, hallitus ei aio pidentää alijäämien kattamisvelvoitetta, mikä merkitsee, että alueiden on löydettävä keinoja tasapainottaa talouttaan.

– Alijäämien kattamisvelvoitetta ei olla lainsäädännössä pidentämässä. Alijäämät pitää joka tapauksessa kattaa jossain vaiheessa, ja jos sitä siirretään, tasapainottamisesta tulee entistäkin haastavampaa.

Ministeri Ikonen korostaa, että alueet ovat itsehallinnollisia toimijoita ja tekevät omat päätöksensä säästötoimista, ja valtio pyrkii tukemaan niitä parhaansa mukaan.

Lapin hyvinvointialueen kanssa käydään parhaillaan lakisääteisiä neuvotteluja, ja muutostukiprosessi on tarkoitus käynnistää alkuvuodesta. Tavoitteena on oppia muilta alueilta ja löytää kestäviä ratkaisuja, jotka turvaavat terveyspalvelut nyt ja tulevaisuudessa.

– Lapin kanssa ensimmäinen kartoituskeskustelu käytäneen joulukuussa. Nyt lakisääteisiä neuvotteluja on käyty virkakunnan toimesta.

Ikosen mukaan muutostukikeskusteluissa käytännön työ tehdään tammi–maaliskuussa.

Ministeri kävi Rovaniemen vierailullaan samalla tutustumassa Lapin keskussairaalan uusiin tiloihin.

Hän kertoi vaikuttuneensa erityisesti päivystyksen toimivuudesta ja apteekin lääkehuollon innovatiivisista robotiikkaratkaisuista, jotka parantavat sekä lääketurvallisuutta että tehokkuutta.

– Tuli aika vakuuttunut olo siitä, miten hienosti asioita on ratkottu, Ikonen kommentoi.

Jaa.
Exit mobile version