perjantai, 28 kesäkuun

Keski-Suomen hyvinvointialueella yli 200 lastensuojelun asiakasta oli keväällä ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää.

Vilma Virtanen,

Heli Kaski

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto vaatii Keski-Suomen hyvinvointialuetta saattamaan lastensuojelun sosiaalityön lainmukaiseksi 900 000 euron sakon uhalla.

Samassa päätöksessä aluehallintovirasto antaa hyvinvointialueelle myös huomautuksen lapsiperhepalveluiden työntekijöiden riittävyydestä.

Aluehallintovirasto määrää hyvinvointialueen järjestämään lastensuojelun sosiaalityön palvelut viimeistään 2.12.2024 sellaisiksi, että lastensuojelun tarpeessa olevat lapset saavat tarvitsemansa palvelut.

Keski-Suomessa on aluehallintoviraston tiedotteen mukaan ollut vaikeuksia saada sosiaalityöntekijöitä ja vaihtuvuus on ollut suurta. Vähäisen henkilöstön vuoksi useilta lapsilta puuttuu ajantasainen asiakassuunnitelma.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintaviraston ylitarkastaja Saija Kujansuu kuvailee tilanteen olevan hyvin vakava ja huolestuttava.

– Siellä on tällä hetkellä noin kuusisataa lasta, joiden asiakassuunnitelma on päivittämättä.

Kujansuun mukaan ilman ajantasaista suunnitelmaa, lasten tarpeisiin vastaavia palveluita ei ole välttämättä pystytty käynnistämään eikä niiden vaikutuksia seuraamaan.

Monet lapset ovat myös joutuneet keväällä odottamaan lastensuojeluun pääsyä. Hyvinvointialueella yli 200 lastensuojelun asiakasta oli toukokuussa ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää.

– Kun lapselta puuttuu hänen asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä, silloin ei ole ketään, jolla olisi kokonaisvastuu lapsen ja perheen tilanteesta, Kujansuu kertoo.

Kujansuun mukaan vaikutukset lapsiin ovat tapauskohtaisia. Yleisesti hän toteaa, että koska lasten oikeus lastensuojeluun ja sosiaalityöhön vaarantuu, vaarantuu myös heidän asiakasturvallisuutensa.

Korjaustoimia ei katsottu riittäviksi

Ennen aluehallintoviraston uhkasakkoa hyvinvointialue tiedotti, että lastensuojelun asiakasjonoa oli onnistuttu purkamaan.

Tilannetta pyrittiin korjaamaan väliaikaisesti muun muassa siirtämällä lasten asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tehtäviä johtaville sosiaalityöntekijöille tai toisen tiimin sosiaalityöntekijöille.

Näin on tarkoitus toimia niin pitkään, kunnes lapsen omalta alueelta voidaan nimittää lasten asioista vastaava sosiaalityöntekijä.

Aluehallintoviraston mukaan toimet eivät ole olleet riittäviä.

– Edelleen puuttuu sosiaalityöntekijöitä, eikä palveluita pystytä järjestämään lainmukaisesti, Kujansuu täsmentää.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saa olla voimassa olevan lainsäädännön mukaan asiakkaana enintään 30 lasta. Aluehallintoviraston mukaan Keski-Suomen hyvinvointialueella osalla sosiaalityöntekijöistä mitoitus on ylittynyt.

Aluehallintovirasto pitää huolestuttavana, että hyvinvointialue on tehnyt suunnitelman säädetyn asiakasmitoituksen ylittämiselle. Jos sosiaalityöntekijän vastuulla oleva laissa säädetty lapsimäärä ylittyy, on kyseessä lainvastainen tilanne.

Huono tilanne jatkunut jo pitkään

Lastensuojelun vaikea tilanne Keski-Suomessa on jatkunut jo pitkään.

Kujansuun mukaan ensimmäiset epäkohtailmoitukset tulivat keväällä 2023. Hyvinvointialueen toiminta alkoi 1. tammikuuta 2023, mutta ongelmat alkoivat jo ennen sitä.

Hyvinvointialueen on toimitettava aluehallintovirastolle joulukuun puoliväliin mennessä selvitys siitä, mihin se on asian korjaamiseksi ryhtynyt. Selvityksessä on myös tultava ilmi, toteutuvatko määräyksen kohteena olevat asiat hyvinvointialueella lainmukaisesti.

Mikäli tilanne ei korjaannu ajoissa, uhkasakkoprosessi etenee. Muista mahdollisista toimenpiteistä Kujansuu ei vielä osaa sanoa.

– Nyt on tärkeintä, että hyvinvointialue ryhtyy korjaamaan tilannetta ja varmistaa asiakasturvallisuuden toteutumisen.

Jaa.
Exit mobile version