maanantai, 14 lokakuun

Vesiliikuntakeskus Aalto Alvari avautui perjantaina asiakkaille mittavan peruskorjauksen jälkeen.

Riikka Niutanen,

Kalle Pallonen,

Simo Pitkänen

Kansainvälisesti arvostettu arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli urallaan yhden ainoan uimahallin. Se valmistui Jyväskylän Seminaarinmäelle vuonna 1955, jolloin se oli vasta toinen kunnallinen uimahalli Suomessa.

Vuosikymmenten mittaan uimahallia on laajennettu useaan otteeseen.

Nyt valmistunut kylpyläosaston peruskorjaus ja laajennus lisäsi uimahallin vesipinta-alaa entisestään. Laajennuksen myötä Aalto Alvari lukeutuu nyt maamme suurimpien uimahallien joukkoon. Rakennuksessa on kymmenen uima-allasta, kaksi liukumäkeä ja kaksi kuntosalia.

Rakennustyöt pysyivät budjetissa

Kylpyläosan peruskorjaus sekä laajennusosan hankesuunnitelma maksoi Jyväskylälle 18,5 miljoonaa euroa. Valtio avusti rakentamista miljoonalla eurolla.

Osa vesiliikuntakeskuksesta on rakennuslailla suojeltu. Peruskorjausta on suunniteltu yhteistyössä Museoviraston, ely-keskuksen sekä Alvar Aalto -säätiön kanssa. Rakennushistorialliset näkökulmat ohjasivat peruskorjauksessa muun muassa materiaalivalintoja.

Remontin yhteydessä uudelleen muotoiltuun koskialtaaseen on lisätty vesihierontapisteitä sekä porepenkki. Entisen porealtaan tilalla on matala pienten lasten allas ja liukumäki.

Uimahallissa on tilaa monenlaisille liikkujille. 50 metrin altaassa on mahdollisuus vesijuoksuun, kuntouintiin, uimaopetukseen sekä kilpauintiin. Kuntosaliharjoitteluun on tilaa yli 350 neliötä. Yläkerran monitoimitilan kuntosalilaitteet on valittu erityisesti senioreiden ja erityisliikkujien käyttöä ajatellen.

Seuraava peruskorjaus jo suunnitteilla

Aalto Alvari on Keski-Suomen merkittävimpiä liikuntapaikkoja. Kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja remontin myötä asiakasmäärän odotetaan nousevan vuositasolla puoleen miljoonaan.

Seuraava peruskorjaus odottaa jo nurkan takana. Jyväskylän suunnitelmissa on hallin vanhimman osan peruskorjaus vuosille 2027–2029.

Tuolloin kunnostetaan 25 metrin hyppyallas sekä miesten pesu- ja pukuhuonetilat, kahvio ja sisääntuloaula. Tämän jälkeen rakennus on peruskorjattu kokonaan.

Jaa.
Exit mobile version