tiistai, 21 toukokuun

Yrittäjät ovat samaa mieltä siitä, että valtiontaloudelle on tehtävä jotain. Keinoista ei kuitenkaan synny yhteisymmärrystä.

Yrittäjät Marko Sutinen sekä Satu Leskinen-Hyppönen kertovat, miltä veronkorotus tuntuu. Video: Tanja Heimonen / Yle

Arvonlisäveronkorotus jakaa mielipiteitä yrittäjien keskuudessa.

Yleinen arvonlisävero nousi hallituksen kehysriihessä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos astuu voimaan jo tämän vuoden aikana.

Lappeenrantalaisen sisustukseen ja pukeutumiseen keskittyvän Kukkaiselämää-kaupan yrittäjä Satu Leskinen-Hyppösen mukaan kaupankäynti on jo hiljentynyt lakkojen ja Venäjän hyökkäyssodan takia.

– Minusta tuntuu, että välillä mekkokauppoja mietitään yhtä tarkkaan kuin asuntokauppoja. Joten kyllä tämä vähän vaikuttaa, hän toteaa.

Leskinen-Hyppönen arvioi, että ALV:n korotuksen myötä hän joutuu nostamaan kauppansa hintoja. Hinnankorotukset tulevat riippumaan siitä, kuinka paljon hänen sisäänostamiensa tuotteiden hinta kohoaa.

ALV jakautuu suhteellisen tasaisesti

Kampaamoalan yrittäjä Marko Sutinen parturikampaamo HS-Salongista arvelee, ettei ALV:n korotus vaikuta juurikaan heidän liiketoimintaansa.

– Toki aina sitä ketuttaa maksaa veroja, mutta jos on tuhlattu, niin jossain vaiheessa joutuu maksamaan.

Puolentoista prosentin veronkorotus on Sutisen mielestä melko pieni, ja jakautuu kaikille suomalaisille suhteellisen tasaisesti. Parturikampaamon asiakkaille ALV:n korotus tulee todennäköisesti näkymään jonkin verran kohonneina hintoina.

– Kun ostamme taas tuotteita sisään, ja yhteistyökumppanimme nostavat hintoja, ihan varmasti näin tulee käymään. Olemme viimeksi vuosi sitten katsoneet hintoja ylöspäin, joten välttämättä tällä ei ole suoranaista vaikutusta asiakkaillemme.

Yrittämisen on oltava houkuttelevaa

Sekä Satu Leskinen-Hyppönen että Marko Sutinen ovat samaa mieltä siitä, että valtiontaloudelle on tehtävä jotain.

– Toisaalta jos halutaan, että täällä Kaakkois-Suomessa on vielä elämää ja yrityksiä, niin kyllä se vähän pahalle tuntuu. En tiedä, mikä se viisasten kivi on. Ymmärrän, että ei tässä nyt Kreikan tielle voida mennä, toteaa Leskinen-Hyppönen

Sutisen mielestä taloudessa pitäisi saada kuluja alemmaksi, mutta jos se ei onnistu, on veroja nostettava.

– Edelliset hallitukset ovat tehneet jo toistakymmentä vuotta huonoja päätöksiä. Ei ole todettu, että pitäisi säästää eikä ottaa niin paljon lainaa. Jossain kohtaa se tulee sitten maksettavaksi. Ja se lasku on silloin kerrallaan isompi.

Arvonlisäveroon kohdistuva korotus on Sutisen mukaan kuitenkin pahoista vaihtoehdoista se parempi.

– On parempi, että se ei kohdistu työn tai yritysten verotukseen. Pitää olla houkuttelevaa olla yrittäjä, ja toisaalta pitäisi olla työntekijälle houkuttelevaa tehdä töitä eikä kerätä sosiaaliturvaa.

Jaa.
Exit mobile version