Suomalaiselta Ouralta oli tilattu lähes sadalla miljoonalla dollarilla älysormuksia ja analytiikkaa. Nyt ”hankinta ei ole enää tarpeen”.
Yhdysvaltain puolustusvoimien terveysvirasto on perunut suuren tilauksen suomalaiselta Oura-yritykseltä.
Asiasta kertoo puolustusuutisiin keskittyvä Breaking Defense -sivusto, joka kertoo nähneensä sormukset tilanneen Defense Health Agency -viraston (DHA) virallisia asiakirjoja aiheesta.
Asiakirjoissa sanotaan Oura-sopimuksesta, että ”tämä hankinta ei ole enää tarpeen”. Toisessa asiakirjassa todetaan, että biometristen, päällepuettavien laitteiden hanke ei ollut enää DHA:n prioriteettilistalla.
Ouran oli tarkoitus toimittaa älysormuksiaan palvelussa oleville Yhdysvaltain sotilashenkilöille yhteensä 96 miljoonan dollarin edestä. Summa vastaa reilua 87 miljoonaa euroa.
Summaan sisältyi sormusten lisäksi analytiikkaa, jonka tarkoituksena oli parantaa yksilöllisesti stressinhallintaa ja unta.
Viime syksynä tehty sopimus oli Ouralle merkittävä.
Oura: Sopimuksen tarkoituksena oli tehostaa
Ouran edustaja vahvisti sopimuksen peruuntumisen Breaking Defencelle.
”Tämän sopimuksen oli tarkoitus olla tehostustoimenpide, ja meistä DHA:lla oli selkeä bisnesperuste sille, miten tämä olisi vähentänyt loppuunpalamisten aiheuttamia kuluja ja toiminnan tehottomuutta”, edustaja sanoi sivustolla.
Ouran mukaan lopetetusta hankkeesta olisi tullut DHA:lle edullinen, jos sen myötä olisi voitu vähentää edes prosentin verran loppuunpalamisia.
Myös Yle tavoitteli Ouraa, mutta yrityksen viestinnän mukaan sillä ei ollut muuta sanottavaa aiheesta. Suomessa asiasta kertoi Tekniikan Maailma.
Sopimus aiheutti närää
Ouran kanssa tehty sopimus on herättänyt närää Yhdysvalloissa. Ouran kilpailija, terveyttä seuraavia teknologiarannekkeita valmistava Whoop valitti kilpailuttamatta tehdystä tilauksesta tilintarkastusviranomaisille.
Hankinnasta määrättiin tehtäväksi kilpailutus. DHA:n uuden tarjouspyynnön mukaan heidän oli tarkoitus hankkia nimenomaan älysormuksia, joiden valmistajia ei ole paljoa. Oura oli ainoa valmistaja, jonka tuotteet puolustusministeriö kelpuutti käytettäväksi myös turvallisuusluokitelluissa paikoissa.
Yhdysvaltain puolustushallinnossa on ollut myös tuulista.
Puolustusministeri Pete Hegseth haluaa puolustusviranomaisten ja -virastojen leikkaavan kahdeksan prosenttia budjetistaan ja suuntaavan menojaan presidentti Donald Trumpin suosimiin kohteisiin, kuten rajaturvallisuuteen.