sunnuntai, 6 huhtikuun

SANTA MONICA ”Tältä näyttää demokratia” -huudot raikaavat Tesla-liikkeen edessä Santa Monicassa. Tesla Takedown -ruohonjuurijärjestön mielenosoitukseen on kerääntynyt noin 200 ihmistä lauantaina.

Järjestö vastustaa maailman rikkaimman miehen Elon Muskin toimia hallinnon tehostamiseksi ja pitää sitä laittomana vallankaappauksena. Järjestö kannustaa ihmisiä myymään Teslan osakkeet, autot ja osallistumaan protesteihin, jotka ovat jatkuneet viikkoja.

Järjestön tunnetuimpiin tukijoihin kuuluvat Hollywood-näyttelijä John Cusack ja demokraattipuolueen kongressiedustaja Jasmine Crockett.

Mieltään osoittava Ed Toledo kokee maansa luisuneen väärille raiteille. Hän harmittelee, että amerikkalaiset eivät tunne historiaa eivätkä seuraa luotettavia uutislähteitä.

– Minulla on sukulaisia, jotka kuolivat toisessa maailmansodassa. Täällä suhtaudutaan demokratiaan itsestäänselvyytenä, mutta sen eteen pitää taistella ja tehdä uhrauksia.

Kansa on saanut tarpeekseen

Mielenosoituksia järjestettiin viikonloppuna yli 250 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Pelkästään Yhdysvalloissa protestoitiin satojen Tesla-liikkeiden ja huoltokorjaamojen edessä. Niihin osallistui tuhansia amerikkalaisia.

Musk on Yhdysvaltain menestyneimmän sähköautoyrityksen Teslan toimitusjohtaja ja omistaa yrityksestä noin 13 prosenttia. Hän omistaa myös lyhytviestipalvelu X:n ja avaruusalan yrityksen SpaceX:n. SpaceX on yksi Nasan eli Yhdysvaltain avaruushallinnon suurimpia alihankkijoita.

Santa Monicassa mielenosoittajat liikehtivät taustalla raikuvan kapinalaulun mukana. Sen sanat kuuluvat jokseenkin näin: ”Hei, hei ho-ho, Elon Musk must go!”

Kappaleen tekijä on John Lopker, joka pyöräilee edestakaisin protestialueella ja soittaa kappaletta ohjaustankoon kiinnitetyistä kovaäänisistä. Lopker sanoo, että Musk ja presidentti Donald Trump ovat hyviä myyntimiehiä, mutta levittävät valheita.

– Uskon, että Musk valjastettiin tuhoamaan Yhdysvallat. Jos byrokratiaa halutaan vähentää, se on tehtävä järkevästi eikä summamutikassa.

Miljardööri sijoitti Trumpin vaalikampanjaan yli 200 miljoonaa dollaria, ja presidentti nimitti Muskin johtamaan Dogea eli niin sanottua hallinnon tehostamisen virastoa. Sen tavoitteena on vähentää byrokratiaa valtionhallinnossa tuhannella miljardilla dollarilla.

Musk on erottanut nopealla tahdilla kymmeniätuhansia virkamiehiä ja ajanut alas tärkeitä julkisia palveluja ilman valvontaa ja senaatin hyväksyntää. Samanaikaisesti Trump on leikannut humanitäärisiä ohjelmia, asettanut ehtoja yliopistoille ja purkanut sääntelyä.

Elon ulos ja Teslat myyntiin

Santa Monican mielenosoitukseen on saapunut ihmisiä kaikista sosiaaliluokista ja ikäryhmistä. Monet osallistuvat mielenosoitukseen ensimmäistä kertaa, kuten Nicole Browsing. Hän on maksasyöpään erikoistunut tutkija, joka vastustaa tieteelliseen tutkimukseen myönnetyn rahoituksen vähentämistä.

– Pääsymme tietokantoihin on estetty joukkoerottamisten takia. Me tutkijat haluamme jatkaa työtämme syöpätutkimuksen parissa ja kammeta Muskin ulos politiikasta, Browsing sanoo.

Rumpali iskee rytmiä kyltinheiluttajien vierellä. Toisella puolella tietä nainen hakkaa lusikalla kattilankantta, kun Tesla ajaa ohi.

Eric Kulasicanion johtaa mielenosoittajien huutokuoroa. Seremoniamestari on Tesla Takedown -ruohonjuurijärjestön aktivisti, joka jakaa kylttejä niitä haluaville.

– Uskon, että monet ihmiset radikalisoituivat, kun he näkivät Muskin tekevän natsitervehdyksen presidentin virkaanastujaisissa. Meillä on vain yksi tavoite eli savustaa Elon Musk pois vallasta. Kukaan ei äänestänyt tätä byrokraattia. Haluamme eliminoida hänen rahoituslähteensä, Kulasicanion sanoo.

Hän viittaa Teslan osakkeen arvon rajuun laskuun osoituksena protestien tehosta. Sähköauton osake on laskenut lähes 50 prosenttia joulukuusta 2024.

Monet Teslan omistajat ovat myyneet tai myymässä sähköautonsa Muskin toimien takia. Yksi heistä on Floridassa asuva Ken Fisher, jolla oli kaksi Teslaa.

– Olin suuri Teslan kannattaja, mutta Muskin poliittiset näkemykset ovat ristiriidassa hänen ympäristöarvoja tukevan sähköautoyrityksensä kanssa. Emme ole tyytyväisiä, ja meidän on ilmaistava mielipiteemme. Minä teen sen myymällä Teslani, joista toisen olen jo antanut pois vaihdossa.

Ihmisten viha on kuohunut yli

Tesla Takedown -järjestö korostaa olevansa rauhanomainen protestiliike, joka vastustaa väkivaltaa ja omaisuuden tuhoamista. Teslan sähköautoihin ja myymälöihin on kuitenkin kohdistunut ikivallantekoja ainakin yhdeksässä osavaltiossa. Autoja on sytytetty tuleen, ammuttu ja tuhrittu spraymaalilla.

Juristi Maria Abesa tuomitsee rikolliset mielenilmaukset.

– En missään nimessä hyväksy väkivaltaa, enkä Teslan omistajien vainoamista. Heillä on varmasti ollut hyvä syy ostaa auto ympäristön auttamiseksi. Toisaalta ymmärrän myös ihmisten vihan, joka on kuohunut yli.

Liittovaltion poliisi FBI on asettanut työryhmän ilkivallan lopettamiseksi. Trump on uhannut lähettää Teslaa vastaan rettelöivät amerikkalaiset samaan vankilaan El Salvadorissa, jonne lennätettiin yli sata venezuelalaista turvapaikanhakijaa oikeuden määräyksen vastaisesti.

– Jotain on pahasti pielessä, kun hän kutsuu mielenosoittajia terroristeiksi kongressivaltaajien sijaan, Abesa sanoo.

Musk puolestaan syyttää demokraattipuolueen varainkeruualusta ActBluen rahoittamia järjestöjä Tesla-protestien organisoimisesta. Musk kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että muun muassa miljardööri George Soros ja somepalvelu Linkedinin perustaja Reid Hoffman ovat lahjoittaneet rahaa ActBluelle.

New York Postin mukaan Soros olisi antanut 7,6 miljoonaa dollaria yhdelle järjestöistä, joita syytetään Tesla-protestien järjestämisestä.

Juristi Abesan mukaan Musk on tuhonnut monia amerikkalaisen yhteiskunnan periaatteita.

– Elon Musk rikkoo lakia, minkä ehtii, ilman mitään seurauksia. Hän on rikkonut yrityslakeja ja nyt perustuslakia Dogen ohjaksissa. Kun tavallinen veronmaksaja tekee pienenkin rikkeen, vaikkapa liikenteessä, seuraukset ovat paljon vakavammat.

Ohiajavat autoilijat soittavat äänitorvea ja heiluttavat tuen ilmaisuna. Kahden tunnin tapahtuman rikkoo vain yksi soraääni. Autoilija huutaa kattoluukusta mielenosoittajille, että näiden kannattaisi lähteä kotiin.

Muokkaus 1.4. kello 12.17: Lisätty Muskin näkemykset protesteista.

Korjattu 1.4. kello 15.25: Jutun virheellinen triljoona on korjattu tuhanneksi miljardiksi.

Jaa.
Exit mobile version