perjantai, 17 toukokuun

Viime vuonna keskimääräinen korvaus kalastajaa kohden oli 3 900 euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö korvaa saimaannorpan suojelun aiheuttamia taloudellisia menetyksiä aiempaa avokätisemmin 10. toukokuuta alkaen.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty verkkokalastuskielto on voimassa vuosittain 15.4.–30.6. Ammattikalastajat voivat saada korvausta verkkokalastuskiellon aiheuttamasta ansion menetyksestä, mikäli harjoittavat ammattiaan norppaturvallisesti myös kieltoaikana.

Tämä onnistuu käyttämällä esimerkiksi rysäpyydyksiä ja katiskoja, joiden nielu on alle 15 senttimetriä. Toinen vaihtoehto on jatkaa kalastusta norppavesien ulkopuolella.

Avustussumma on 20 prosenttia edellisenä vuonna seisovilla pyydyksillä kalastetun saaliin arvosta. Seisoviin pyydyksiin lukeutuvat erilaiset verkot.

Avustusta voi saada korkeintaan 10 000 euroa vuodessa. Näin ollen kalastajan on mahdollista saada merkittävästi isompi tukipotti kuin vielä viime vuosina.

Vuodesta 2012 alkaen ”norpparahaa” on maksettu yhteensä 80 000 euroa vuodessa. Hakijoiden määrä on noussut vuosien aikana, joten korvaussummat ovat jääneet pieniksi. Korvausta on maksettu suhteessa liikevaihtoon ja kalastajalle aiheutuneeseen haittaan.

Neuvotteleva virkamies Harri Kukka kertoo, että viime vuonna keskimääräinen korvaus kalastajaa kohden oli 3 900 euroa.

– On vaikea sanoa, miten paljon kalastajat tulevat jatkossa saamaan. Olemme arvioineet, että kokonaissumma nousisi 100 000–150 000 euroon vuodessa, Kukka sanoo.

Uusi avustusjärjestelmä on voimassa vuoteen 2027 saakka.

Jaa.
Exit mobile version