sunnuntai, 20 lokakuun

Ohjaaja David Lynchin omalaatuinen maailma oli jo pitkään kiehtonut Ville Vuoriota.

Los Angelesin lomamatkalla hänelle avautui mahdollisuus tavata levykaupassa uutta albumiaan mainostava Twin Peaks -ohjaaja. Vuorio liittyi jonon jatkoksi pyytämään taiteilijan nimikirjoitusta. Päivämäärä oli 16. kesäkuuta vuonna 2013. Levy maksoi veroineen päivineen 14,15 dollaria.

– Siinä heitettiin käsipäivät, ja Lynch sanoi, että hänellä on Suomen puolelta sukujuuria. Sain tapaamisesta ison dopamiinivyöryn. Jäin koukkuun, että pääsin morjestamaan omaa idoliani.

Opiskelijabudjetti ei kuitenkaan sallinut viikottaisia Los Angelesin -matkoja esikuvien tapaamiseen, mutta verkosta löytyi neuvoja. Vuorio rupesi lähestymään idoleitaan vanhanaikaisilla fanikirjeillä.

Osoitteet löytyivät internetin syövereistä, fanikirjeiden lähettämiseen ja nimikirjoitusten keräilemiseen keskittyneeltä sivustolta. Erityistä apua aloittelevalle harrastelijalle tarjosi keskustelufoorumi, jonka kautta Vuorio pystyi lukemaan neuvoja muilta ja jakamaan omia kokemuksiaan.

Henkilökohtainen lähestyminen ratkaisee

Heti ensitöikseen Vuorio paikallisti Sormusten herra -trilogiassa Gandalf-velhoa näytelleen Ian McKellenin New Yorkiin, Broadway-näytelmään. Kuva ja kohtelias nimikirjoituspyyntö postiin, ja parin viikon päästä postilaatikossa odotti iloinen yllätys. Tämä onnistumisen kokemus heitti lisää bensaa harrastuksen liekkeihin.

Monella tähdellä on iso koneisto hoitamassa julkisuuskuvaa, myös fanipostia. Vuorio uskoo kuitenkin, että henkilökohtainen kirje ratkaisee, tuleeko vastausta vai ei.

– Mie oikeasti välitän heidän työstään, joten kirjoitin kirjeeni vereslihalla.

Ilmestyskirja. Nyt! -elokuvan kapteeni Willard eli Martin Sheen palautti Vuorion kirjeen, mutta oli sen ilmeisesti lukenut, joska ylämarginaalissa oli lämpimät kiitokset kirjeestä ja tietysti aito nimikirjoitus.

Nimmarinmetsästäjä päätyi pöydän toiselle puolelle

Vuorion aktiivisin nimikirjoitusten metsästys ajoittui 2010-luvun loppuvuosiin. Ruutuvihkot, joihin Vuorio oli idolinsa listannut ja merkannut lähteneiden nimikirjoituspyyntöjen päivät, alkoivat täyttyä. Parinsadan elokuva-alan ammattilaisen jälkeen into hiipui.

– Viitisen vuotta kului ja tekemäni lista oli toteutunut 70-80-prosenttisesti. Olin jo bändissä ja ajattelin, että tekisin jotain omaa.

Vuorio soittaa bassoa ja säveltää Aston Kalmari -rock-yhtyeessä. Ahkerasti pinnalle pyrkivässä orkesterissa Vuorio on päässyt siis pöydän toiselle puolelle.

– Jos keikalla fanit tulevat pyytämään nimikirjoitusta settilistaan, me pidetään bändin kanssa huoli, että sille löytyy aikaa. Kun itse on harrastanut tätä, niin tietää, miten iso juttu se on.

Näyttelijäkin on vain ihminen

Tärkeimmät nimikirjoitukset Vuorio on järjestänyt pikkuiseen valokuva-albumiin.

Paraatipaikalla, kehystettynä seinällä, on Sormusten herra -näyttelijäkaartin nimmareiden koristama elokuvan juliste. Siihen Vuorio sai puumerkit henkilökohtaisesti.

Hän oli päätynyt Lontooseen punaisen maton viereen, ja Tolkien-fanijoukon keskellä Vuoriolle valkeni.

– Kun henkilökohtaisesti tapasin mylläkän keskelle tulleet näyttelijät, niin tajusin, että he ovat vain ihmisiä. Ajattelin, että heille pitää olla oikeasti kohtelias ja ymmärtää, etteivät he ole kenellekään mitään velkaa. Tuli jopa vähän epämukava olo, että anteeksi, saisinko nyt hetken sinun aikaasi.

Hollywoodin kerma kehyksissä

Vuorio asuu vaimon ja lapsen kanssa Lappeenrannan keskustan tuntumassa. Paritalon kellariin hän on saanut rakentaa äänentoistolle ja elokuville pyhitetyn miesluolan.

Sen pääalttarilla on kolme kehystettyä potrettia.

Hollywoodin kulta-ajan mustavalkokuvassa kulmiensa alta katsova säihkysääri Lauren Bacall ehti lähettää nimikirjoitetun kuvan takaisin Villelle ennen kuin lähti edesmenneen miehensä Humphrey Bogartin perään 2014.

Keskellä on guvernaattori Arnold Schwarzenegger ja kolmas suuruus on kauhugenren britti-ikoni, Christopher Lee, Draculan henkilöitymä.

Rahalla saa, muttei rikastu

Henkilökohtaisen lähestymisen sijaan nimikirjoituksia voi hankkia myös kylmällä käteisellä. Aitoudesta ei tosin koskaan voi olla varma, kun jälkimarkkinoilta nimmarin ostaa.

Vuorio on pitänyt kiinni suurimmasta osasta kokoelmaansa. Kaksoiskappaleita on kuitenkin lähtenyt uuteen osoitteeseen.

– Hinnat ovat olleet joistain kymmenistä euroista satoihin euroihin. Ja jos on ollut tiukka tilanne, niin on täytynyt myydä halvemmalla. Kotimaisissa leffaryhmissä olen kauppaa käynyt. Eri asia olisi kansainväliset markkinat Facebookissa, mutta siinä on sitten omat kommervenkkinsä, joihin en ole lähtenyt.

Aito käsiala on helppo erottaa leimatusta tai valmiiksi painetusta nimikirjoituksesta. Aina ei tosin ole selvää, onko kynää pidellyt tähti vai hänen sihteerinsä tai siskonsa.

Automaattikynän jäljen oppii erottamaan helposti.

– Kun laitetaan kynä laitteeseen ja se liikkuu paperilla, niin jälki on nykivämpää kuin ihmiskädellä. Foorumilta oli myös helppo vertailla fanien lataamia kuvia: jos muualla oli täysin identtinen nimikirjoitus, niin sen oli pakko olla koneellisesti toisinnettu.

Vuorio on kirjoittanut blogiinsa napakan oppaan nimikirjoituksenmetsästykseen.

Saliohjaajana Iso-Arska itse

Vuorion aktiiviura nimmarinmetsästäjänä on nyt ohi. Mutta fanius teettää outoja asioita.

Tuorein tähtihetki oli helmikuussa 2024 jälleen kerran Enkelten kaupungissa. Vuorio oli lukenut, että Arnold Schwarzenegger treenaa aina aamuseitsemältä Venice Beachin Gold Gymissä, joten Vuorio lähti jo ennen auringonnousua ulkosalille.

Pian hän huomasi, kuinka raamikas herrasmies odottaa vuoroaan kuntolaitteelle.

– Mietin miten uskallan häntä lähestyä. Mutta kun vilkaisin sivuun, Arska seisoikin jo vieressä. Muuta en keksinyt, joten kysyin, että miten tää laite toimii. Arska alkoi ilomielin opastaa elokuvista tutulla aksentillaan: ”You do this, you do that. No, no the chair is too high, too low” ja mie olin vaan silleen tyynesti, et OK. Samalla sydän hakkasi rinnassa!

Seitsenkertainen Mr. Olympia meni sitten samaan laitteeseen ja Vuorio yritti kuumeisesti keksiä, mitä sanoa yhdelle suurimmista idoleistaan.

– Pystyin vain toteamaan, että mie tulin Suomesta asti tänne. Arnold kuittasi, että ”I came from Austria”. Siinä tilanteessa olin aivan takki tyhjänä. Sain sanottua vain, että vau, tosi siistiä ja sitten lähdin paikalta. Se oli miusta upea hetki.

Nimmarikeräily oli siis ohi. Jäi vain hieno tarina – eikä edes selfietä

Keräsimme yleisön nimmaritarinoita

Keräsimme yleisön tarinoita fanikohtaamisista. Vanhimmat tarinat olivat 50 vuoden takaa, tuoreimmat 2010-luvulta:

Kirkaa menin Paville katsomaan, siellä oli myös Muska, Anna ja Ykä. Oli Sammyn muistolle. Menin Kirkalta nimmaria pyytämään, hän kysyi kelpaisko pusu poskelle. Häkellyin ja änkytin, että jos nyt se nimmari vaan. Olin joku 15-16 vuotias. Nimmari on vieläkin tallella. Vähän harmittaa, etten pusua huolinut.

Ritva, 65

Diggasin Bonnie Tyleriä ja kuinka ollakaan sain viettää hänen kanssaan kolme upeaa päivää hänen Suomen kiertueellaan. Olin silloin linja-auton kuljettaja. Hän jopa kutsui minut lomapaikalleen Portugaliin. Homma jäi valitettavasti piippuun. Ihana ihminen ja huippu artisti!

Olavi Jokinen

Mötley Crüe kävi keikalla Turussa 2005 niin olimme samassa hotellissa Hamburger Börsissä yötä. Aamulla töihin lähtiessä huomasin 3 mustaa Mersua ilmestyvän hotellin eteen. Käännyin takaisin kun ajattelin, että voisikohan MC sittenkin olla samassa hotellissa. Kävin hakemassa kaksosveljeni Erkan ja niin me sitten tapasimme Mötley Crüen aulassa, saimme nimmarit. Edelleen bändi on suosikkimme.

Jarkko Sillanpää

Tiesimme, että Dingo yöpyy Kymen Motellilla. Menimme sinne ystäväni kanssa odottamaan. Yhtäkkiä keikkabussi kaarsi pihaan. Saimme Neumannin nimikirjoitukset. Kotona vanhemmat eivät meinanneet uskoa että saimme nimmarit, koska faniuteen kuului opetella kirjoittamaan nimikirjoitus ja osasin sen todella hyvin. Olin tosi nuori silloin, ehkä 10 tai 11-vuotias.

Tiina Hietala

Ensimmäinen kohtaaminen Neumannin kanssa Ruokolahdella 2011. Pyysin lupaa takahuoneeseen ja nimikirjoituksiin tatuointeja varten. En oikein osannut sanoa mitään, tilanne oli niin mykistävä. Seuraavana päivänä varasin ajan tatuoijalle ja nimikirjoitukset tatuoitiin. Tapaamisia ja nimiä on tullut lisää vuosien varrella ja fanitus jatkuu yhä.

Aini Hirvi

Villeäkin kovempi: Eki-setä

Suomen tunnetuin nimikirjoitusten metsästäjä oli Eki-setänä tunnettu Erkki Rapo (1946-2004), jonka kokoelmissa oli käsialanäytteet mm. kaikilta Beatlesin jäseniltä, Jimi Hendrixiltä, Doorsin Jim Morrisonilta ja Frank Sinatralta. Ainoastaan Bob Dylan ei heltynyt Helsinki-viiriä nimmarin vastikkeeksi tarjoneelle Eki-sedälle.

Dylan-episodin voi kuunnella Rock-radion Holle Holopaiselle kerrottuna Ylen elävässä arkistossa.

Jaa.
Exit mobile version