PAM:n aluepäällikön mukaan monet kausityöntekijät pelkäävät ottaa yhteyttä liittoon tai viranomaisiin. Työnantajapuolen mukaan muutamat toimijat pilaavat koko alan maineen.
Lapin talvimatkailussa kytee viitteitä jopa ihmiskauppaan viittaavista rikoksista.
Palvelualojen ammattiliiton PAM:n aluepäällikkö Henna-Kaisa Turpeinen mukaan ilmi on tullut tilanteita, joissa henkilö on jopa jäänyt velkaa työnantajalleen oltuaan talvikauden töissä.
Suomen rikoslaissa kiskonnaksi kutsutaan suhteettoman suuren rahan vaatimista joltakulta sopimuksen yhteydessä käyttäen hyväksi tämän taloudellista tai muuta ahdinkoa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta.
Kiskonnan tapaiseksi työsyrjinnäksi voidaan periaatteessa tulkita, jos työnantaja perii työntekijöiltä esimerkiksi majoituksesta tai muusta työntekoon liittyvästä asiasta liian suuria summia.
Osa alan työnantajista tarjoaa kausityöntekijöille esimerkiksi majoituksen, jonka vuokra veloitetaan suoraan palkasta.
Tienestit jäävät velkaa pienemmiksi
Turpeinen vertaa matkailualalla ilmi tulleita tapauksia marjanpoimintatapauksiin.
Niin sanotuissa marjanpoimintatapauksissa thaimaalaiset marjanpoimijat ottivat ensin työnantajalta velkaa saapuakseen Suomeen. Kauden aikana kerätyt tienestit jäivät kuitenkin niin pieniksi, että poimija jäi käytännössä velkaa marjanpoimintayritykselle.
Turpeisen mukaan sama ilmiö on nyt nähtävissä matkailun kausityössä, jossa iso osa kausityöntekijöistä saapuu Lappiin ulkomailta.
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden tapauksissa ongelmana on ollut usein kielitaito. Matkailutyöntekijöillä se ei yleensä ole ongelma.
Turpeisen mukaan monesti kyse on siitä, ettei tiedetä, millä tavalla työmarkkinat Suomessa toimivat.
– On myös epäselvyyttä siitä, mikä taho voi auttaa. Osa saattaa tulla myös sellaisista maista, joissa viranomaisia kaihdetaan ja ihmiset pelkäävät yhteydenottoa ammattiliittoon, Turpeinen sanoo.
Työnantajapuoli: Tällaiset toimijat pilaavat muiden maineen
Alan työnantajapuolta edustavan Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n MaRan varatoimitusjohtajan Veli-Matti Aittoniemen työsopimuslakeja rikkovista työnantajista on haittaa koko alalle ja sen maineelle.
– Lapissa on kovaa kasvua matkailussa ja tarvitaan sesonkityövoimaa. Emme me toivo mukaan toimijoita, jotka pilaavat muiden työnantajien mainetta.
Aittoniemi tunnistaa tilanteen, jossa kasvavalle matkailualalle on tullut toimijoita, jotka eivät noudata suomalaisia työehtosopimuksia.
– On joukko villejä toimijoita, jotka eivät kuulu meihinkään. Jos työntekijä jää kauden lopussa velkaa työnantajalle, niin jossain on silloin menty pahasti pieleen, Aittoniemi sanoo.
Aittoniemen mukaan esimerkiksi ongelmat sopivan majoituksen löytämisessä sesonkityöntekijöille on ongelma, jonka kanssa painivat kaikki alan toimijat. Yle uutisoi aiemmin, kuinka kausityöntekijöitä on ollut majoitettuna jopa kymmeniä samaan huoneistoon.
– Mutta ei sitäkään ongelmaa ole tarkoitus ratkaista niin kuin nyt on tehty. Kaikki tällainen on valitettava asia suomalaisen matkailun kannalta, Aittoniemi sanoo.