maanantai, 7 lokakuun

Metsähallituksen erävalvojat saavat ilmoituksia maastoon jätetyistä saalistähteistä joka syksy. Vastikään esimerkiksi Pudasjärveltä löytyi 13 teerenraatoa metsästäjien jäljiltä.

Osa metsästäjistä heittää ampumansa linnut kokonaisina roskiin. Jotkut taas ottavat linnuista vain parhaat palat ja jättävät tähteet muiden luonnossa kulkevien löydettäväksi.

Esimerkiksi Sallassa on tällaisia metsästäjiä käynyt useina vuosina, tietää kertoa Pohjois-Sallan Erä ry:n metsästyksenjohtaja Janne Saariniemi.

– Se on suorastaan rikollista toimintaa. Metsäriista pitää käyttää hyväksi ja tehdä ruuaksi.

Saariniemen arvion mukaan kyse on etelän lupapyytäjistä, jotka metsästävät valtion mailla.

Hän ei osaa sanoa syytä käytökseen.

– Eivätkö he osaa käsitellä riistaa vai pitääkö koiran koulutuksen vuoksi niin valtavasti ampua, että saalista tulee liikaa?

Saalistähteet pussiin ja sekajätteeseen

Metsähallituksen erävalvojat saavat ilmoituksia maastoon jätetyistä saalistähteistä joka syksy. Erävalvoja Jani Suua kertoo, että metsästäjien jäljiltä tähteitä löytyy etenkin kanalintujen metsästyksen ja hirvenpyynnin aikaan.

Vastikään esimerkiksi Pudasjärveltä löytyi 13 teerenraatoa metsästäjien jäljiltä.

– Täkkälihat (rintafilee) oli otettu talteen, mutta loput oli jätetty metsästäjien leiriin.

Hän tähdentää, että kukaan oikea metsästäjä ei jätä arvokkaita lihoja ottamatta talteen.

– Myös nahka, jalat ja siivet pitäisi kerätä pussiin ja viedä sekajätteeseen eikä jättää kaiken kansan pällisteltäväksi.

Jani Suuan mukaan useimmiten tähteitä metsään jättävät sellaiset metsästäjät, jotka leiriytyvät metsään tai pysäköintipaikalle ja pyytävät lintuja useamman päivän ajan.

Myös hirvestysaikaan luonnossa liikkujat voivat törmätä epämieluisaan näkyyn, jos kaadetun hirven osia, kuten päitä ja sorkkia jätetään metsään lojumaan.

– Ne teettävät ylimääräistä työtä viranomaisille, jotka selvittävät, mikä seurue on eläimen kaatanut. Joskus toki paljastuu myös metsästysrikoksia.

Mainehaittaa harrastukselle

Luontoon jätetyt tähteet voivat säikäyttää muita metsissä kulkevia. Myös metsästysharrastukselle voi tulla mainehaittaa.

– Jokainen saa tietysti hyödyntää saaliinsa haluamallaan tavalla, mutta meidän metsästäjien tulisi aina muistaa myös muut luonnossa liikkujat ja siivota omat jälkemme niin, ettei harrastuksesta tule väärää kuvaa, Suua toteaa.

Hän uskoo, että suurin osa metsästäjistä toimii, kuten pitää. Pyydetty lintu suolistetaan metsässä ja arvokkaat ruokalihat laitetaan kylmään. Loppuosa linnusta kuljetetaan kotiin ja tarpeettomat osat hävitetään asianmukaisesti.

Jaa.
Exit mobile version