tiistai, 2 heinäkuun

Pahimmassa tapauksessa ampiaisen pistoksesta seuraa hengenvaarallinen anafylaktinen shokki.

Muistikuvien mukaan ampiainen pisti lapsena jalkaterään. Vai oliko se sittenkin mehiläinen?

Kaikki eivät tiedä varmasti, ovatko he altistuneet elämänsä aikana ampiaisen pistolle vai eivät. Siksi myös vaaralliset allergiaoireet voivat tulla yllätyksenä, jos ampiainen pääsee tuikkaamaan toisen tai kolmannen kerran.

– Suomessakin on tapahtunut monena vuonna anafylaktisia kuolemia, joiden syynä on ollut pistiäisen pistos. Se kertoo yleensä siitä, että ihminen ei ole tiennyt olevansa allerginen pistiäisille, kertoo asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Tilastot kertovat, että ampiaisen tai mehiläisen pistoon kuoli Suomessa yli 30 ihmistä vuosina 1998–2022.

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei vielä aiheuta allergiaa, koska elimistössä ei ole myrkyn vasta-aineita.

Allergisoituminen tapahtuu vasta sitten, kun elimistöön on päässyt ensimmäisen kerran allergiaa aiheuttavaa ainetta, yleensä proteiinia.

Katariina Ijäs

Totuus ei selviä välttämättä toisellakaan pistokerralla, vaan ihminen voi herkistyä ampiaisen myrkylle vasta myöhemmin.

– Se tekee näistä hankalia. Eihän niitä pistiäisen pistoja ihmisille kovin usein tule.

Pistiäisten myrkyt ovat erilaisia. Ihminen saattaa olla allerginen vain ampiaiselle, mutta ei mehiläiselle, kimalaiselle tai herhiläiselle.

Mistä allergian tunnistaa?

Jo ensimmäinen pistos voi aiheuttaa myrkkyreaktion. Yleensä myrkystä tulee pistoalueelle punainen paukama, joka saattaa turvota, kuumottaa ja olla kipeä. Jos turvotus leviää tai on voimakasta, Katariina Ijäs suosittelee hakeutumaan allergiatesteihin.

Oireisiin auttavat kyypakkausen hydrokortisonitabletit ja antihistamiini. Jos oireet pahenevat on syytä ottaa yhteyttä hätänumeroon 112.

Anafylaktinen reaktio kertoo, että kyseessä on vakava allergia.

– Jatkossa ihminen joutuu kuljettamaan kesäisin mukanaan adrenaliini-injektoria, koska se on ainut keino pysäyttää anafylaktinen reaktio.

Jaa.
Exit mobile version