maanantai, 1 heinäkuun

Ampiaispesän voi poistaa itse vielä alkukesästä, kun ampiaisia on pesässä vähän. Viimeistään kesän lopulla työ on jätettävä ammattilaiselle.

Ampiaispesissä käy täysi kuhina. Kuningattaret keskittyvät munimiseen ja työläiset pyydystävät toukkien ravinnoksi kirvoja ja muita hyönteisiä.

– Itselleen ne tarvitsevat sokeripitoista ravintoa tai juomaa. Ne käyvät esimerkiksi hörppäilemässä kukkien mettä, kertoo tutkija Jouni Sorvari Luonnonvarakeskuksesta.

Toisinaan ampiaisyhteiskunta sijaitsee ihmisen kannalta hankalassa paikassa, esimerkiksi mökin oven yläpuolella tai roskakatoksessa. Ampiaisallergiasta kärsivälle pisto voi olla hengenvaarallinen.

Näissä tapauksissa pesä on usein pakko poistaa. Vielä kesäkuun lopulla sen voi tehdä itse kohtuullisella riskillä. Viimeistään loppukesällä työ on jätettävä ammattilaisille.

– Silloin pesät ovat isoja ja myrkyt leviävät niiden sisällä hitaammin. Saksanampiaisen ja piha-ampiaisen pesässä voi olla 7000 ampiaista.

Jouni Sorvari keskittyy työssään ampiaisyhdyskuntien vaalimiseen, mutta suostuu antamaan ohjeet pienikokoisen pesän poistamiseen.

Ohjeet pesän poistamiseen

Pesä poistetaan aina mahdollisimman pimeään aikaan, jolloin ampiaiset ovat pesässä.

Silloin ei tarvitse pelätä pesälle palaavien työläisampiaisten hyökkäystä. Ampiaiset pistävät, jos ne huomaavat, että yhteiskunta on vaarassa.

Tarvitset suojaavat vaatteet, ampiais- tai hyönteismyrkkyä ja muovipussin. Myös teipistä on hyötyä.

1. Aseta muovipussi pesän ympärille mahdollisimman tiiviisti. Jätä pussiin pieni aukko.

2. Sumuta pesään ampiais- tai hyönteismyrkkyä pussin suuaukosta. Näin myrkky ei karkaa ympäröivään ilmaan.

3. Pidä pussi paikoillaan mahdollisimman pitkään. Voit myös teipata sen kiinni esimerkiksi räystääseen ja käydä hakemassa pois vasta seuraavana päivänä.

4. Hautaa pesä maahan, mieluiten metsään.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Oletko sinä poistanut itse ampiaspesiä? Voit keskustella aiheesta 29.6.2024 klo 23 saakka.

Jaa.
Exit mobile version