sunnuntai, 7 heinäkuun

Gazan suurimman sairaalan johtaja kertoo kidutuksesta ja epäinhimillisistä olosuhteista, joita hän koki ja näki seitsemän kuukautta kestäneen vankeutensa aikana Israelin vankiloissa.

Asiasta uutisoivat muun muassa sanomalehdet The Guardian ja The Washington Post sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Israelin armeija pidätti Gazan kaupungissa sijaitsevan Al-Shifan sairaalan johtajan Mohammad Abu Selmiyyan ilman syytteitä marraskuun lopulla.

Pidätys tehtiin armeijan rynnäkön yhteydessä. Israelin mukaan Hamasilla oli sairaalan alueella komentokeskus. Myöhemmin julkaistujen mediaselvitysten mukaan sairaalan alla kulki Hamasin tunneli, mutta todisteet komentokeskuksesta jäivät ohuiksi.

Vapauteen Abu Selmiyya pääsi vasta maanantaina. Yhä ilman syytteitä.

– Meihin kohdistettiin vakavaa kidutusta, ja pikkusormeni murrettiin. Minua lyötiin toistuvasti päähän, mikä aiheutti monta kertaa verenvuotoa. Kidutus israelilaisissa vankiloissa oli lähes päivittäistä, Abu Selmiyya kertoi tiedotustilaisuudessa Khan Yunisissa.

Abu Selmiyya kertoo lisäksi, että vankeja nöyryytettiin. Hänen mukaansa vangeille ei tarjottu riittävästi ruokaa tai vettä. Abu Selmiyya sanoo myös, että useilta vangeilta jouduttiin amputoimaan raajoja puutteellisen terveydenhuollon vuoksi.

Abu Selmiyyan kertomusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti. Hänen lausuntonsa kuitenkin vastaavat lukuisia muita vastaavia vankiloista annettuja tietoja.

Pahamaineinen vankileiri keskellä aavikkoa

Gazalaisia on viety vankiloihin ja pidätyskeskuksiin eri puolille Israelia. Erityisen huolestuttavia viestejä on vuotanut medioihin Negevin aavikolla sijaitsevasta Sde Teimanin armeijatukikohdasta, jonne on rakennettu vankileiri Gazassa pidätettyjen henkilöiden kuulustelemista varten.

Toukokuussa Sde Teimanimissa vieraillut sanomalehti The New York Times (NYT) kertoo, että väkivallan kohteeksi leirillä ovat joutuneet myös ne, jotka myöhemmin on todettu syyttömiksi Hamasin ja muiden aseryhmien toimintaan.

NYT haastatteli artikkeliaan varten vankileirin komentajia ja henkilökuntaa, entisiä vankeja ja Israelin armeijan edustajia.

Lehden haastattelemat vangit kertovat, että vankeja pidettiin alasti vaipoissa ja pahoinpideltiin. Osa haastateltavista kertoo saaneensa sähkösokkeja. Vankeja pidettiin väkisin hereillä.

Asiaa on tutkinut myös brittilehti The Guardian, joka haastatteli toukokuussa kahta leirin työntekijää. Heidän mukaansa vankeja pidettiin silmät sidottuina ja heitä pakotettiin joko seisomaan tai istumaan pitkiä aikoja. Haavoittuneet vangit eivät saaneet kivunlievitystä.

Yhdessä tapauksessa erään vangin käsi piti amputoida, sillä liian tiukat käsiraudat olivat aiheuttaneet siihen kuolion, The Guardianin lähde kertoo.

Sde Teimanissa on pidetty lokakuun alun jälkeen yhteensä noin 4 000 vankia. Heistä 35 on kuollut joko vankeuden aikana tai sen jälkeen, kun heidät oli viety sairaalahoitoon, NYT:n haastattelemat henkilökunnan jäsenet kertovat.

Israel on kiistänyt väitteet väkivallasta ja väärinkäytöksistä sen vankiloissa ja pidätyskeskuksissa. Se on myöntänyt yksittäisten sotilaiden ja vanginvartijoiden hyllyttämisen virastaan liiallisen voimankäytön vuoksi. Israelin viranomaiset sanovat tutkivansa vankilakuolemia.

Sde Teimanista on Israelin mukaan siirretty vankeja muualle ja sen olosuhteita pyritty parantamaan.

Tuhansia pidätetty ilman syytteitä

Tiedot palestiinalaisvankien epäinhimillisestä kohtelusta Israelin vankiloissa eivät ole uusi ilmiö. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo vuosien ajan esittäneet huolensa ”laittomia taistelijoita” ja hallinnollisia pidätyksiä koskevista laeista.

Israelin lain mukaan mahdolliseksi turvallisuusuhkaksi epäilty henkilö voidaan pidättää ilman rikosta, syytteitä tai oikeudenkäyntiä. Tällainen hallinnollinen pidätys voi jatkua puoli vuotta, mutta Israelin sotilasoikeus voi pidentää sitä. Pahimmillaan vankeus voi siis jatkua vuosia ilman normaalia oikeusprosessia.

”Laittomia taistelijoita” koskevan lain nojalla vangit saavat yhteyden asianajajaan vasta 90 päivän kuluttua. Israelin ei tarvitse ilmoittaa tietoja vankien olinpaikasta näiden omaisille tai tarjota vangeille todisteita pidätyksen syistä.

Kiinniotettujen joukossa on palestiinalaisiin aseryhmiin kytkeytyvien henkilöiden lisäksi ollut siviilejä ja selkeästi haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

Esimerkiksi Sde Teimanissa pidetyistä vangeista noin 70 prosenttia on siirretty varsinaisiin vankiloihin lisätutkintaa ja syyteharkintaa varten. Loput, ainakin 1 200 ihmistä, todettiin siviileiksi ja lähetettiin takaisin Gazaan ilman syytteitä, anteeksipyyntöä tai korvauksia, NYT kirjoittaa.

Israelilainen sanomalehti Haaretz kertoi helmikuussa, kuinka Israel oli pitänyt 82-vuotiasta Alzheimerin taudista kärsivää gazalaisnaista vangittuna toisaalla kaksi kuukautta ”laittomana taistelijana”.

Sde Teimanissa toimiva sotilaslääkäri Yoel Donchin kertoo NYT:lle hoitaneensa vankeja, jotka hänen mukaansa ovat hyvin epätodennäköisesti olleet taistelijoita Gazan sodassa.

Donchin mainitsee esimerkiksi alaraajoista halvaantuneen henkilön sekä potilaan, joka oli lapsuudestaan lähtien hengittänyt henkitorven läpi asetetun putken kautta.

Jaa.
Exit mobile version