torstai, 10 lokakuun

Vaalit hävinnyt puolue suuntaa kisaamaan laitaoikeiston kanssa, kun maltillinen entinen ulkoministeri putosi johtajakisasta, kirjoittaa Britannian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Kirsi CrowleyBritannian-kirjeenvaihtaja

LONTOO Britannian konservatiivipuolue on etsinyt suuntaansa kesän kitkerän parlamenttivaalitappion jälkeen. Nyt on selkeää, että kurssi on kohti laitaoikeistoa.

Puolueen uuden johtajan valinta on meneillään. Alun perin kuudesta ehdokkaasta jäi keskiviikon äänestyksen jälkeen jäljelle enää kaksi: entinen kauppaministeri Kemi Badenoch ja entinen maahanmuuttoministeri Robert Jenrick.

Molemmat edustavat puolueen oikeaa laitaa. He vetävät tiukkaa linjaa maahanmuuton ja EU:n suhteen ja vaativat valtionhallinnon pienentämistä ja nollapäästölupausten löyhentämistä.

Jenrick vaatii myös Britanniaa eroamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksesta. Hän erosi maahanmuuttoministerin tehtävästä edellisessä hallituksessa, koska edes hallituksen suunnitelmat lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan eivät olleet hänen mielestään tarpeeksi kovaa politiikkaa.

Ulkomailla tunnetuin ehdokas James Cleverly putosi keskiviikon äänestyskierroksella yllättäen johtokisasta. Entisen sisä- ja ulkoministerin putoamista kummasteltiin, sillä edellisen päivän äänestyksessä hän oli saanut eniten ääniä.

Jotkut kansanedustajat ovat arvioineet, että maltillisuudellaan ja valtiomiesmäisyydellään keskivertoäänestäjiin vetoava Cleverly putosi pelistä taktisen äänestämisen takia. Hänen tukijansa olisivat arvioiden mukaan halunneet varmistaa, että Badenoch putoaisi pelistä ja olisivat siksi antaneet ääniään Jenrickille uskoen Cleverlyn silti pysyvän johdossa. Taktikointi meni kuitenkin pieleen.

Cleverlyn iskulause oli, että konservatiivien pitää olla normaalimpia. Viesti ei selvästikään purrut. Brittimedia on puhunut puolueesta sekavana ja riitaisana.

Mielipidetiedusteluja tekevän Yougovin mukaan britit näkevät konservatiivisen puolueen vaalitappion syyksi sen, että se oli vallassa liian pitkään. He uskovat, että 14 vuotta hallinnut puolue oli ajanut maan sekasortoon eikä kyennyt enää hallitsemaan sitä.

Vastaajien mukaan konservatiivipuoluetta kuvaavat parhaiten sanat ”valehtelija”, ”hyödytön” ja ”korruptoitunut”.

Konservatiivihallitus lupasi lähettää turvapaikanhakijoita Ruandaan, vaikka linja ei tuonutkaan vaalivoittoa ja työväenpuolue perui suunnitelmat voitettuaan vaalit. Jäljelle jääneet johtajakisailijat uskovat silti oikean siiven viestin purevan yhä parhaiten äänestäjiin tulevaisuudessa.

Se johtunee osin siitä, että puolue ei kilpaile suosiosta vain nyt hallitsevan työväenpuolueen kanssa. Konservatiivit menettivät ääniä myös uudelle Reform UK -laitaoikeistopuolueelle, jota johtaa Britannian EU-eroa äänekkäästi ajanut populistipoliitikko Nigel Farage.

Konservatiivipuolue asettaa oman pienen jäsenkuntansa ison äänestäjäjoukon edelle. Aiemmilla kierroksilla johtajaehdokkaiden pudotuspelissä äänestivät vain 120 kansanedustajaa. Marraskuussa uudesta johtajasta äänestävät puolueen pari sataa tuhatta jäsenkirjan haltijaa. He ovat enemmän oikealla kuin puolueen keskivertoäänestäjät.

Mielipidetiedustelujen perusteella kaksi kolmasosaa puolueen jäsenistä pitää tärkeämpänä sitä, että uusi puoluejohtaja edustaa ”todellisia konservatiivisia arvoja” kuin sitä, että tämä voittaisi seuraavat vaalit.

On vaikea päätellä, kumpi ehdokkaista voittaa puheenjohtajakisan. Tällä hetkellä peli näyttää tasaväkiseltä, mutta Badenoch on mielipidetiedustelujen mukaan ollut suositumpi kuin Jenrick.

Jaa.
Exit mobile version