lauantai, 18 toukokuun

Britanniaa hallitsevan konservatiivipuolueen tappioputki jatkuu, kirjoittaa Britannian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Kirsi CrowleyBritannian-kirjeenvaihtaja

LONTOO Konservatiivisen puolueen vaalitappio Englannin paikallisvaaleissa ei ollut yllätys. Tappion valtavuuskaan ei ihmetytä. Brittilehdet kirjoittavat, että tappio oli suurin 40 vuoteen.

Puolue menetti liki 400 edustajaa oppositiossa oleville työväenpuolueelle ja liberaalipuolueelle. Blackpoolissa järjestettiin myös täytevaali parlamentin alahuoneeseen. Sinne nousikin konservatiivien valta-alueelta työväenpuolueen edustaja vahvalla enemmistöllä.

Englannissa ja Walesissa 107 paikallishallintoalueella kansa valitsi yhteensä parituhatta uutta valtuutettua. Lontoossa ja kymmenellä muulla kaupunkialueella äänestettiin myös pormestarista.

Hallitsevan konservatiivipuolueen isoin ilon aihe oli pormestarin paikan voitto Pohjois-Englannin Tees Valleyn alueella.

Vaali ei sinänsä ollut iso. Se koski vain noin kolmannesta Englannin ja Walesin hallintoalueista. Mutta vaaleilla oli kokoaan suurempi merkitys. Ne olivat viimeiset vaalit ennen tämän vuoden loppuun mennessä järjestettäviä parlamenttivaaleja.

Paikallisvaalit todistivat, että luottamus 14 vuotta Britanniaa hallinneisiin konservatiiveihin on rapautunut.

Alamäki on jatkunut jo pitkään. Kansa syyttää puoluetta talouden ja julkisen terveydenhuollon surkeasta tilasta.

Riitaisassa konservatiivipuolueessa on ollut painetta vaihtaa pääministeri ennen vaaleja. Mutta Rishi Sunakin pestille tuskin löytyisi ottajaa. Kukapa haluaa ottaa johtajan paikan juuri ennen kuin puoluetta uhkaa vääjäämätön vaalitappio.

Kilpailevat siivet vetävät Sunakia nyt vastakkaisiin suuntiin yrityksissään pelastaa puolue ennen parlamenttivaaleja. Laitakonservatiivit vaativat häneltä entistä radikaalimpaa politiikkaa ja laitaoikeistolaisia johtaviin asemiin.

Edes uusi laki turvapaikanhakijoiden lähettämisestä Ruandaan ei ole heille tarpeeksi radikaali. Maltilliset taas haluavat Sunakilta keskitien linjaa, joka vetoaisi mahdollisimman moneen ja välittäisi riidat esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanssa.

Mielipidetiedustelujen mukaan työväenpuolue voittaa vaalit heittämällä. Suosiotaan on kasvattanut myös entisen Brexit-puolueen tuhkasta noussut Reform UK.

Populistinen puolue sai Blackpoolin täytevaaleissa lähes yhtä paljon ääniä kuin konservatiivit. Rajusti ääniä kalasteleva puolue uhkaakin konservatiivisen puolueen äänisaalista parlamenttivaaleissa.

Paikallisvaaleissa näkyi myös yksi huomiota ansaitseva piirre. Gazan tilanne on noussut vaaliaiheeksi. Lontoossa ja muualla on nähty massiivisia mielenosoituksia Gazan tulitauon puolesta lokakuusta alkaen.

Työväenpuolue menetti ääniä joissain muslimivaltaisissa vaalipiireissä riippumattomille ehdokkaille, jotka tukivat kampanjassaan äänekkäästi palestiinalaisia. Äänestäjät ovat tyytymättömiä työväenpuolueen Gaza-politiikkaan. Se menetti ääniä joissain vaalipiireissä

Oppositio vaatii pääministeriä järjestämään vaalit pikimmiten. Se tuskin toteutuu. Vaalit pitää järjestää viimeistään ensi vuoden alussa.

Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer sanoi Blackpoolissa, että äänestäjät lähettivät Sunakille viestin siitä, että he ovat saaneet tarpeekseen puolueen alamäestä, kaaoksesta ja jakautumisesta ja kansa haluaa muutosta.

Tuota muutosta joudutaan ehkä odottamaan vuoden loppuun. Konservatiiveilla ei ole syytä irrottaa vallan kahvasta ennen kuin on pakko.

Puolue toivonee, että talous paranee vuoden vaihteeseen mennessä ja tuo ääniä. Se toivoo myös, että turvapaikanhakijoiden lähetys Ruandaan saadaan vauhtiin pian. Tällä se houkuttelee lukuisia äänestäjiä, jotka vastustavat laitonta maahantuloa.

Thurrockin paikallisvaltuuston konservatiiviedustaja Andrew Jefferies kiteytti tilanteen BBC:lle. Rishi Sunakin pitää antaa äänestäjille syy äänestää konservatiiveja. Sitä ei toistaiseksi näytä äänestäjien mukaan olevan näköpiirissä.

Jaa.
Exit mobile version