perjantai, 10 tammikuun

Elon Musk kysyy, pitäisikö Yhdysvaltain ottaa myös Britannia valtaansa. Britanniassa pohditaan, pitäisikö olla huolissaan, kertoo Britannian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Kirsi CrowleyBritannian-kirjeenvaihtaja

LONTOO Samalla kun Donald Trump uhkaa Grönlannin ja Panaman kanavan haltuunottoa, hänen aisaparinsa Elon Musk kysyy, pitäisikö Yhdysvaltain vaihtaa Britannian hallinto.

Yli puolet parista miljoonasta vastaajasta maailman rikkaimman miehen omistamassa viestipalvelu X:ssä vastasi myöntävästi.

Elon Muskia ei ole valittu vaaleilla Yhdysvaltain edustajaksi, mutta hän härnää Britanniaa ja muuta Eurooppaa haluamaansa poliittiseen muottiin. Britanniassa härnäys toimii.

Muskin takia uusin pääpuheenaihe on jälleen vuosikymmenen takainen groomausjengiskandaali. Musk vaatii pääministeri Keir Starmerin eroa, koska tämä ei aloita uutta tutkimusta Britanniaa järkyttäneestä alaikäisten hyväksikäytöstä.

Yli vuosikymmen sitten The Times -lehti paljasti rikosvyyhdin, jossa miesjengit olivat viekoitelleet vuosien ajan nuoria, haavoittuvassa asemassa olevia valkoihoisia tyttöjä. Miehet raiskasivat tyttöjä ja pakottivat heidät seksityöhön. Suuri osa jengiläisistä oli pakistanilaistaustaisia.

Jengejä oli lukuisissa kaupungeissa. Viranomaistutkinnassa paljastui, että isoimmassa vyyhdissä 260 000 asukkaan Rotherhamissa Keski-Englannissa uhreja oli jopa 1 400 vuosina 1997–2013. Nuorimmat olivat vain 11-vuotiaita. Miehet houkuttelivat heitä ystävyydellä, alkoholilla ja huumeilla.

Musk on ottanut skandaalin uusimmaksi aseekseen Britannian hallitusta vastaan. Hän väittää, että tapausta on piiloteltu. Muskin mukaan pääministeri Keir Starmer on ”osallinen Britannian raiskaukseen”. Starmer oli yleinen syyttäjä, kun tapaukset tulivat ilmi.

Myöhempien tutkimusten mukaan rikosten käsittelyssä tehtiin useita virheitä. Paikallisviranomaiset viivyttelivät syytteiden nostamista. Poliisi suhtautui uhreihin alentuvasti. Se piti huonoista oloista tulevia tyttöjä syyllisinä omaan tilanteeseensa. Rikollisten ja uhrien etnisyydestä vaiettiin.

Skandaalista on kuitenkin tehty vuosien aikana useita tutkimuksia ja syylliset on tuomittu vankeuteen. Uhrit ovat puhuneet mediassa. Starmer oli itse mukana ajamassa syytteitä.

Oppositiossa istuva konservatiivinen puolue on nyt asettunut Muskin tueksi. Se vaatii jälleen uutta tutkimusta. Konservatiivisen puolueen johtaja Kemi Badenoch sanoi pääministerin kyselytunnilla, että aiemmat tutkimukset eivät perehtyneet raiskausjengien toimintaan eivätkä siihen, jatkuuko se.

Pääministeri Starmer puolestaan kysyi, miksi Badenoch ei vaatinut tällaista tutkimusta kertaakaan konservatiivien 14 vuotta kestäneellä hallituskaudella. Starmer syytti konservatiiveja myös toimettomuudesta aiempien tutkimusten suositusten toimeenpanossa ja lupasi nykyhallituksen tekevän ne.

Muskille ja häntä tukevalle äärioikeistolle kiistan ytimessä ei ole niinkään tyttöjen suojelu vaan maahanmuuton patoaminen ja etnisten jakolinjojen vahvistaminen.

Viestipalvelu X:ssä vaaditaan muslimeja pois Britanniasta.

Myös Britannian konservatiivipuolueen edustaja Robert Jenrick ehti sanomaan, että ”vieraat kulttuurit”, joilla on ”keskiaikaisia asenteita”, pitää kitkeä pois Britanniasta.

Äärioikeiston narratiivissa skandaali nähdään todisteeksi siitä, että etniset vähemmistöt ovat yksin syyllisiä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Poliisin tilastot kuitenkin kertovat toista.

Myös esimerkiksi entinen syyttäjä Nazir Afzal on sanonut, että pakistanilaiset ja aasialaiset ovat yliedustettuina katujen groomausjengeissä, mutta valkoiset miehet ovat enemmistönä verkossa, kodeissa ja instituutioissa tapahtuvassa lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä.

Muskin päämääränä on tuoda äärioikeisto valtavirtaan Britanniassa, jossa työväenpuolue voitti viime kesän parlamenttivaalit vahvasti.

Hänen pyrkimyksensä ovat kuitenkin liikaa jopa laitaoikeistopuolue Reform UK:ta johtavalle Nigel Faragelle.

Musk vihjaili antavansa muhkean avustuksen puolueelle, joka nousi parlamenttiin viime vaaleissa.

Yhtäkkiä hän kuitenkin sanoi haluavansa Faragen pois puolueen johdosta.

Syynä on Faragen mukaan se, että hän kieltäytyi Muskin vaatimuksesta ottaa puolueeseen vankilassa jo viidettä kertaa istuva radikaali äärioikeistolainen Tommy Robinson.

Robinson lietsoi viestipalvelu X:ssä viime kesän väkivaltaisia maahanmuuton vastaisia mellakoita Britanniassa.

Työväenpuolue johtaa Britanniaa nyt vahvalla parlamenttienemmistöllä. Elon Muskin kommenttien ei pitäisi sitä heiluttaa.

Muskin vaikutusvalta Yhdysvaltain presidentiksi valittuun Donald Trumpiin on kuitenkin vielä arvailujen varassa. Ulkopuolisille ei ole selvää, puhuuko Musk eksentrisenä miljardöörinä vai Donald Trumpin vaikutusvaltaisena oikeana kätenä.

Niinpä Britannian hallitus on toistaiseksi suhtautunut Muskin kommentteihin kohtalaisella maltilla.

Jaa.
Exit mobile version