torstai, 3 huhtikuun

Golfkierros Trumpin kanssa on onnistunutta ulkopolitiikkaa. Todellisuudessa Trump ja Stubb ovat kuitenkin hyvin eri linjoilla, kirjoittaa ulkomaan­toimittaja Simo Ortamo.

Simo Ortamoulkomaantoimittaja

Presidentti Alexander Stubb ja Donald Trump yllättivät lauantai-iltana. Kaksikko pelasi golfia Floridassa Trumpin omalla golfkerholla.

Trump julkaisi tapaamisesta kuvan, jossa presidentit hymyilevät leveästi kesken golfkierrosta. Lisäksi presidentit söivät aamiaista ja lounasta yhdessä.

Itse tapaamisen järjestyminen on ulkopoliittinen onnistuminen Suomelta. Stubbista tuli ensimmäinen pohjoismainen valtionjohtaja, joka tapaa Trumpin. Tapaaminen järjestyi vain kaksi kuukautta Trumpin valtaannousun jälkeen.

Myös tapaamisen puitteet olivat suotuisat. Stubb pääsi tapaamaan Trumpin tälle rakkaan harrastuksen eli golfin parissa.

Golfmatka Floridaan toi todennäköisesti Stubbille enemmän kahdenkeskeistä aikaa Trumpin kanssa kuin mitä muodollinen Valkoisessa talossa järjestetty tapaaminen olisi tuonut.

Lisäksi golfaus saattoi auttaa henkilökohtaisen suhteen luomisessa Trumpiin. Aseena saattoi olla myös imartelu. Ainakin näin voisi päätellä päivityksestä, jonka Trump julkaisi Truth Social -palvelussa.

Siinä hän kehui Stubbia erittäin hyväksi pelaajaksi, jonka kanssa he voittivat yhdessä golfkerhon jäsenille tarkoitetun golfturnauksen. Trumpin mukaan Stubb oli myös sanonut voimakkain sanankääntein, että Yhdysvallat on voimakas ja ”jälleen takaisin”.

Hyvät henkilökohtaiset suhteet arvaamattoman suurvallan johtoon ovat olleet vuosikymmeniä hyväksi havaittu keino Suomen ulkopolitiikassa. Presidentti Urho Kekkonen kävi tiheästi metsästysreissuilla Neuvostoliiton johtajien kanssa.

Kriitikot pitivät tätä osana suomettumista, ja tällaista arvostelua myös Stubb on jo ehtinyt saada matkastaan sosiaalisessa mediassa.

Toistaiseksi julkisuudessa on hyvin vähän tietoa siitä, mistä presidentit keskustelivat.

Tasavallan presidentin kanslia kertoi niukkasanaisesti, että tapaamisessa keskusteltiin ”Suomen ja Yhdysvaltojen suhteista sekä ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä, erityisesti Ukrainasta.”

Trump puolestaan kertoi, että presidentit aikovat vahvistaa Suomen ja Yhdysvaltain kumppanuutta. Tämä sisältää hänen mukaansa myös suuren jäänmurtajamäärän ostamista ja kehittämistä Yhdysvalloille.

On iloinen uutinen Suomen viennille ja taloudelle, mikäli Trump suhtautuu nyt myönteisesti jäänmurtajahankintoihin Suomesta. On kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että nimet ovat paperissa.

Jäänmurtajayhteistyön taustalla on Suomen, Kanadan ja Yhdysvaltojen marraskuussa allekirjoittama yhteisymmärrysasiakirja.

Kanadan ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kuitenkin menneet täysin solmuun tämän jälkeen. Trump on alkanut käydä kauppasotaa Kanadan kanssa ja uhannut liittää sen osaksi Yhdysvaltoja. Trump on uhannut myös Eurooppaa tulleilla.

On epäselvää, miten vakaalla pohjalla kolmen maan jäänmurtajayhteistyö enää on.

Hymyilevä kaverikuva piilottaa taakseen sen, että todellisuudessa Trumpilla ja Stubbilla on hyvin erilaiset näkemykset Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan sodan päättämisestä. Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat ylipäätään kriisissä.

Trump on myötäillyt Venäjän näkemyksiä sen hyökkäyssodasta ja on painostanut rajusti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia myönnytyksiin. Hän on antanut ymmärtää, ettei Yhdysvallat välttämättä tulisi kaikkien Nato-maiden avuksi.

Stubb ja Suomi taas ovat olleet vahvasti Zelenskyin ja Ukrainan tukena. Stubb isännöi viime viikolla Zelenskyin lämmintunnelmaista vierailua Suomeen.

Stubb on myös ollut aktiivisesti edistämässä Euroopan maiden niin sanottua ”halukkaiden koalitiota”, joka valmistelee jonkinlaisen pelotejoukon lähettämistä Ukrainaan aselevon solmimisen jälkeen.

On oletettavaa, että Stubb on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja yrittänyt taivutella Trumpia omien ja eurooppalaisten liittolaistensa kantojen taakse. Toinen kysymys on, miten hän on tässä onnistunut.

Stubb pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden tapaamisen annista Lontoossa. Ehkä tuolloin saadaan tietää lisää siitä, mistä presidentit puhuivat.

Jaa.
Exit mobile version