perjantai, 1 marraskuun

Google on vuosia maksanut kymmeniä miljardeja pysyäkseen oletushakukoneena Applen laitteissa. Tämä on hyödyttänyt molempia yhtiöitä, kirjoittaa teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.

Kuva: Carolina Husu / Yle

Teemu Hallamaateknologiatoimittaja

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari antoi maanantaina päätöksensä reilun vuoden kestäneessä oikeudenjutussa, jossa hakukoneyhtiö Googlea syytetään monopoliaseman väärinkäytöstä. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Google on laittomasti ylläpitänyt monopoliaan hakukonemarkkinoilla maksamalla itsensä ihmisten puhelimiin ja selaimiin valmiiksi.

Maanantaina liittovaltion tuomari Amit Mehta asettui oikeusministeriön kannalle ja kirjasi perusteluita näkemykselleen lähes 300 sivun verran.

Lopulta kyse on melko yksinkertaisesta asiasta. Google rakensi maailman parhaan hakukoneen, joka nopeasti valtasi markkinat ja saavutti monopoliaseman. Tänä päivänä 90 prosenttia maailman kaikista internethauista tehdään Googlen kautta. Seuraavaksi suurin hakukone on ohjelmistojätti Microsoftin Bing, jonka markkinaosuus on reilut 5 prosenttia. Yksi Bingin suosituimmista hakutermeistä on google.com.

Tässä ei ole mitään vikaa. Monopoliasemaan nouseminen ja sen säilyttäminen ei ole laitonta. Kilpailua ei kuitenkaan saa tukahduttaa.

Google on pyrkinyt säilyttämään asemansa hakukonemarkkinoiden huipulla sopimuksilla, joita yhtiö on solminut eri laite- ja ohjelmistovalmistajien kanssa. Sopimuksissa Google maksaa yrityksille siitä, että ne laittavat Googlen oletushakukoneeksi.

Tämä käytäntö on ollut merkittävä tulonlähde monelle yritykselle. Esimerkiksi Googlen sopimus on käytännössä pitänyt Firefox-selainta ylläpitävää Mozzillaa pystyssä.

Suurin hyötyjä on kuitenkin toinen monopoliasemassa oleva (ainakin Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan) teknologiajätti: Apple.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Google on maksanut Applelle vuosittain noin 20 miljardia dollaria siitä, että yhtiön hakukone on valmiiksi valittuna Applen laitteilla ja selaimissa. Tämä summa koostuu mainostuloista, jotka Google jakaa Applen kanssa. Se vastaa noin kolmannesta Googlen hakutulosmainonnan tekemästä tuloksesta.

Yksikään muu hakukone ei kykene samanlaiseen sopimukseen. Mehtan päätöksestä käy ilmi, että Microsoft tarjoutui luovuttamaan Applelle kokonaan Bingin tulot, jos Apple suostuisi laittamaan Bingin oletushakukoneeksi laitteilleen. Googlen omien laskemien mukaan Microsoftin olisi vielä pitänyt maksaa lisää, jotta sen tekemä tarjous olisi vastannut Googlen sopimusta.

Applelle Googlen maksama summa on ollut käytännössä puhdasta voittoa. 20 miljardia dollaria on paljon rahaa jopa Applelle, jonka viime vuoden voitot hipoivat sadan miljardin dollarin rajaa.

Apple on saanut parhaan hakukoneen valmiiksi laitteisiinsa, ja sille on vielä maksettu siitä. Nyt yhtiö joutuu miettimään toimintamallinsa uusiksi. Aikooko käyttäjäkokemuksen nimeen vannova Apple vaihtaa laitteisiinsa oletusarvoiseksi hakukoneeksi jonkin muun kuin markkinoiden parhaan? Vai pysyykö Googlen haku Iphoneissa ilmaiseksi? Vai alkaako Apple rakentamaan omaa hakukonettaan?

Applen oma hakukone olisi haastava hanke käyttäjiensä yksityisyydensuojalla itseään markkinoivalle yhtiölle. Se olisi myös erittäin kallis hanke. Etenkin yhtiölle, jonka voitoista on juuri kadonnut viidennes.

Toisaalta omenahaku olisi juuri sellaista kilpailua, jota Google on yrittänyt tukahduttaa sopimuksillaan.

Internethaut ovat liiketoimintaa, jossa eniten käyttäjiä ja täten eniten dataa kerännyt palvelu on vahvoilla. Yhdysvalloissa puolet internethauista tehdään mobiililaitteella ja näistä laitteista yli puolet ovat Applen valmistamia. Tällä määrällä pitäisi olla helppo päästä alkuun.

Apple voi myös odottaa, että tekoäly mullistaa tiedon hakemisen internetistä, kuten on luvattu. Chat GPT:n taustalla oleva tekoäly-yhtiö Open AI on jo ehtinyt kertoa kehittävänsä tekoälyn pyörittämää hakukonetta. Apple ja Open AI kertoivat kesällä tekevänsä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on tuoda Open AI:n kielimallien ominaisuuksia Applen laitteisiin.

Vielä on liian aikaista arvioida, kuinka merkittävän haasteen Open AI luo Googlelle. Lopulta ei kuitenkaan ole tärkeintä olla paras, vaan olla oletuksena.

Google saattaa olla internetin paras hakukone, mutta se ei päihitä oletusarvon voimaa. Kun Apple vuonna 2012 korvasi Googlen karttapalvelun omallaan Iphoneissa, Google Maps menetti yli 60 prosenttia Iphone-käyttäjistään.

Tämä on se syy, miksi Google on maksanut kymmeniä miljardeja dollareita Applelle jostain, minkä käytännössä pitäisi olla ilmaista. Ihmiset eivät jaksa vaihtaa oletusarvoisiksi valittuja sovelluksia.

Euroopassa tähän ongelmaan on totta kai puututtu sääntelyllä. EU:ssa laite- ja ohjelmistovalmistajien on näytettävä käyttäjilleen valintaruutu, josta käyttäjät voivat valita haluamansa hakukoneen.

Todennäköisesti valtaosa ihmisistä valitsee Googlen vanhasta tottumuksesta, mutta pienemmät hakukoneet ovat kertoneet kasvattaneensa käyttäjämääriään sääntelyn voimaantulon jälkeen.

Googlen perustaja Larry Page torjui aikoinaan syytökset markkina-aseman väärinkäytöstä toteamalla, että internetissä kilpailu on vain yhden klikkauksen päässä. Googlen Applelle maksamat summat osoittavat, että Google on tehnyt kaikkensa, että ihmiset eivät tee tuota klikkausta.

Jälkidigissä keskusteltiin Googlen monopoliasemasta 7.8.2024:

Jaa.
Exit mobile version