maanantai, 28 lokakuun

Halusiko Museovirasto laittaa säästökohteillaan päättäjät kovan paikan eteen, kysyy politiikan toimittaja Anne Orjala.

Anne Orjalapolitiikan toimittaja

Museoviraston kertomat sulkukohteet iskivät suoraan monen suomalaisen sydämeen.

Museovirasto kertoi yt-neuvotteluidensa päätteeksi aikovansa sulkea toistaiseksi muun muassa helsinkiläisten rakastamassa Seurasaaressa sijaitsevan ulkoilmamuseon ja Mannerheimin syntymäkotina tunnetun Louhisaaren kartanolinnan.

Päätökset nostivat äläkän.

Kiinni on menossa kaikkiaan neljä kansallisesti arvokasta museokohdetta.

Se sai tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) esittämään vikkelästi lisärahaa Museovirastolle.

Ei kuitenkaan ilman kritiikkiä.

Multala arvosteli Museovirastoa

Multala arvosteli Museoviraston toimintaa. Hän totesi Ylelle antamissaan kommenteissa, että on aiheellista kysyä, ”toteutuiko ratkaisussa pienin mahdollinen haitta tai vaikuttava sopeutus”.

Multala huomautti Museoviraston itsekin laskevan, että sulkemisilla saadaan vain noin 300 000 euron nettosäästö.

Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo puolestaan vakuutti STT:lle, että neljän museon sulkemispäätöksillä ei ollut tarkoitus ”provosoida ketään”.

Museovirasto halusi Merisalon mukaan kertoa yt-neuvotteluiden vaikutuksista selkeästi.

– Että se varmasti ymmärretään, mitä tämä tarkoittaa, Merisalo totesi.

Siinä Museovirasto onnistui. Seurasaari, Louhisaari, Hvitträsk ja Langinkoski ovat suomalaisille tärkeitä kulttuurikohteita.

Museoviraston mukaan kohteet on valittu puhtaasti taloudellisin perustein.

Sosiaalisessa mediassa on epäilty, että Museovirasto halusi suljettavien kohteiden valinnalla osoittaa mieltään leikkauksia vastaan.

Halusiko Museovirasto asettaa päättäjät kovan paikan eteen ja näyttää, mitä kulttuurileikkaukset voivat pahimmillaan tarkoittaa?

Purra kuvasi kulttuuria luksuspalveluksi

Hallituksen ja kulttuurialan jännitteinen suhde ei ole yllätys.

Osana talouden sopeutusta hallitus leikkaa kulttuurista ja taiteesta yli 17 miljoonaa vuonna 2025. Kulttuurialan huolta lisää se, että se joutui kärsimään jo ankeina koronavuosina.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kohahdutti eduskuntavaalien alla kuvaamalla kulttuuria luksuspalveluksi.

– Kulttuuri on sellainen luksuspalvelu, johon tällä hetkellä valitettavasti Suomessa menee liikaa rahaa, hän totesi Ylen vaalitentissä ja sai kulttuurikentän ärähtämään.

Historiallisesti merkittävien museoiden sulkemiset olisivat joka tapauksessa hallitukselle hankalia.

Isänmaallisuutta korostavan oikeistohallituksen kannalta ei näytä hyvältä, jos Mannerheimin syntymäkodin ovet menevät säppiin.

Perussuomalaisille kiusallinen olisi myös Langinkosken keisarillinen kalastusmajan sulkeminen puolueelle vahvassa Kymenlaaksossa.

Multala puolestaan on uusimaalainen ministeri. Multala kertoi haluavansa pitää museokohteet auki ja nosti esimerkiksi tietysti Helsingissä sijaitsevan Seurasaaren.

Oppositio tarttui heti tilaisuuteen

Museokohteiden sulkemisilmoitukset ovat tarjonneet myös oppositiolle polttoainetta.

Oppositio on arvostellut hallitusta kulttuurivihamieliseksi ja huhuillut sivistysporvareiden perään.

Oppositiossa on kummasteltu myös sivistysvaliokunnan jäsenen Mia Laihon (kok.) Helsingin Sanomissa ehdottamaa vapaaehtoistyövoiman hyödyntämistä ulkoilmamuseoiden ylläpidossa.

Kokoomus tuskin haluaa, että Mannerheimin syntymäkoti suljetaan sen vahtivuorolla – tai että oppositio pääsisi arvostelemaan hallitusta asiassa enää enempää.

Eduskunnan tämänviikkoinen istuntotauko saattaa tulla hallitukselle hyvään paikkaan.

Jaa.
Exit mobile version