perjantai, 11 lokakuun

Miltonin myrskytuhot jäivät pelättyä pienemmiksi, mutta epäluulo levisi pelättyäkin nopeammin, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Ilmari Reunamäki.

Ilmari ReunamäkiYhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

WASHINGTON Hurrikaani Miltonilla ei lopulta ollut tarpeeksi puhtia tuomaan suurta muutosta Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjoinnin loppusuoralle.

Vahinkoa se toki teki. Kuolleita on ainakin tusinan verran, ja aineellisten tuhojen määrä lasketaan miljardeissa dollareissa. Hurrikaani kuitenkin väisti viime hetkellä Tampan suurkaupunkialueen ja myrskyvuoksi jäi odotettua matalammaksi.

Florida myös osoitti jälleen, että se on varautunut hyvin hurrikaaneihin. Miljoonia ihmisiä evakuoitiin sujuvasti turvaan, tulvamuurit toimivat ja pääsääntöisesti rakennukset kestivät.

Presidenttiehdokkaat huomasivat jo torstaiaamun valjetessa, ettei tuho ollut niin mittavaa, että kampanjointi kannattaisi keskeyttää ja lentää kohti Floridaa etsimään poliittisia irtopisteitä.

Presidentinvaalit käydään aina Atlantin hurrikaanikauden loppupuolella, joten hurrikaani on huono yllätys, johon kampanjat ovat jo valmistautuneet.

Monien muistissa on vuoden 2005 hurrikaani Katrina ja presidentti George W. Bushin toivottoman hidas reagointi. Republikaanit harmittelevat myös vuotta 2012, jolloin hurrikaani Sandy iski vain viikkoa ennen vaaleja.

Tuolloin demokraattipresidentti Barack Obama reagoi nopeasti ja sai New Jerseyn republikaanikuvernööri Chris Christieltä vuolaat kehut hallinnon toimista.

Tuolloinen republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney jäi pahalla hetkellä sivustakatsojan rooliin.

Tällä kertaa oli jo ennalta selvää, että Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis ei tulisi kiittelemään presidentti Joe Bidenia eikä varsinkaan varapresidentti Kamala Harrisia avusta.

Tuhojen suhteellinen maltillisuus kuitenkin todennäköisesti hillitsee nyt poliittista teatteria Valkoisen talon ja DeSantisin välillä.

Miltonista ja pari viikkoa aiemmin iskeneestä Helenestä jää konkreettisia tuhoja paremmin muistiin nopeus, jolla uskomattomatkin valheet leviävät sosiaalisessa mediassa valtavirtaan.

Useissa viestipalveluissa, etenkin Trumpia kannattavan Elon Muskin X:ssä, levitettiin koko viikon ajan tekoälyllä tehtyjä kuvia tuhoista. Kremlin kontrolloima venäläinen tietotoimisto Ria Novosti intoutui jakamaan näitä kuvia eteenpäin.

Eniten outoja väitteitä levitettiin Yhdysvaltojen hätätilaviraston (FEMA) toiminnasta. Disinformaatiolla on ruokittu periamerikkalaista epäluuloa liittovaltiota kohtaan.

Valtion hätätyöntekijöiden muun muassa väitettiin varastaneen hätäapuun lahjoitettuja rahoja ja lähettäneen niitä ulkomaille. Pelastamaan saapuneiden työntekijöiden väitettiin myös voivan takavarikoida ihmisten tavaroita ja asuntoja.

Itse Musk jakoi X:ssä päivityksen, jossa väitettiin paikallisten seriffien uhanneen pidättää liittovaltion hätätyöntekijöitä ja antaneen ihmisille tarpeen vaatiessa luvan oman käden oikeuteen.

Trump puolestaan on keskittynyt väittämään, että tuhoista kärsiville alueille ei saada apua, koska kaikki rahat on annettu maahanmuuttajille.

Vielä älyttömämpi, etenkin republikaanien kongressiedustaja Marjorie Taylor Greenen levittämä valhe oli, että Valkoinen talo kontrolloisi säätä ja edesauttaisi hurrikaanien syntyä.

Salaliittoteorioiden mukaan valtio ohjaisi hurrikaaneja ainakin republikaanien alueille ja äänestyspaikoille ja litiumesiintymille.

Lue asiasta lisää: Yhdysvaltalaisia säätieteilijöitä pommitetaan valheilla, joiden mukaan hallitus loi hurrikaanit – myös Ylen Huutonen kumoaa väitteet

Disinformaatio nousi niin koville kierroksille, että nopeasti myös republikaanipoliitikot joutuivat korjaamaan osin heidän kanssapoliitikkojensa jakamia väitteitä.

Pohjois-Carolinan yhtä pahiten kärsinyttä vaalipiiriä edustajainhuoneessa edustava republikaani Chuck Edwards kirjoitti jopa lehdistötiedotteen, jossa hän yritti vakutella äänestäjilleen, että valtio ei kontrolloi säätä.

Yhdysvaltain hätätilavirasto ei ollut koskaan aiemmin joutunut vastaavan disinformaatiotulvan kohteeksi, kertoi viraston johtaja tällä viikolla.

Hurrikaaneista levitetyt huhut ja valheet saattavat olla kuitenkin vasta lämmittelyä pelipäivää varten.

Nopeasti voimistuva salaliittoteorioiden hurrikaani lähestyy Yhdysvaltoja ja uhkaa iskeä vaalipäivänä.

Jaa.
Exit mobile version