torstai, 19 syyskuun

Trumpin toinen salamurhayritys näyttää, kuinka tulenarka vaalikausi Yhdysvalloissa on käynnissä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Iida TikkaYhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

WASHINGTON. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump selvisi sunnuntaina jo toisesta salamurhayrityksestä.

Trump oli sunnuntaina golfaamassa omalla golfklubillaan Floridan West Palm Beachilla, kun turvallisuuspalvelu FBI:n agentti huomasi aseistautuneen miehen pusikossa golfkentän reunamilla ja ampui tätä kohti. Mies yritti pakoon, mutta hänet saatiin nopeasti kiinni silminnäkijähavaintojen avulla.

Pidätetty oli 58-vuotias, eikä hän ole vielä antanut lausuntoa motiiveistaan poliisille.

Trump ei haavoittunut tilanteessa, ja on turvassa.

– Olen entistä päättäväisempi toisen salamurhayrityksen jälkeen! En ikinä hidasta. En ikinä anna periksi. En IKINÄ LUOVUTA, Trump kirjoitti kannattajilleen ja lahjoittajilleen suunnatussa sähköpostissa pian tapauksen jälkeen.

Vaikka Trump – ja koko Yhdysvaltain kansa – selvisivät jälleen säikähdyksellä, sunnuntain tapahtumat alleviivaavat sitä, miten tulenarka vaalisyksy Yhdysvalloissa on käynnissä. Poliittisen väkivallan uhka on nyt konkretisoitunut kahdesti.

Mutta miksi kohteena oli jälleen Trump, ja miten tapahtumat vaikuttavat vaaleihin?

Trump on Yhdysvaltain politiikassa poikkeuksellisen jakava hahmo, jota monet amerikkalaiset joko ihailevat tai vihaavat intohimoisesti.

Salamurhaa yrittänyt Ryan Wesley Routh kuului jälkimmäiseen ryhmään. Routh näyttää sosiaalisen mediansa perusteella olleen erityisen huolissaan demokratian tulevaisuudesta, jos Trump voittaa.

Lisäksi FBI on pitkään ollut huolissaan Trumpin turvallisuudesta sekä avoimissa ulkotiloissa pidettyjen kampanjatilaisuuksien että golfkierrosten aikana.

Sunnuntai-illan isoimpia kysymyksiä olikin, miten ampuja oli päässyt golfkentälle ja tiennyt milloin olla paikalla. Siitäkin huolimatta, että heinäkuun salamurhayrityksen jälkeen Trumpin turvatoimia on kiristetty.

Turvallisuuspalvelu näyttää kuitenkin ottaneen oppia aiemmista virheistään. Kun nuori mies yritti tappaa Trumpin kampanjatilaisuudessa heinäkuussa, salamurhayritys oli paljon lähempänä onnistumista, koska poliisin reaktio ei ollut tarpeeksi nopea. Tällä kertaa FBI:n agentti toimi nopeasti.

Vaaleihin on alle kaksi kuukautta, ja uusi salamurhayritys voi hyvinkin vaikuttaa niiden lopputulokseen. Heinäkuun salamurhayrityksen jälkeen Trumpin kannatus kasvoi mielipidemittauksessa parilla prosenttiyksiköllä.

Tällä hetkellä Trump ja Kamala Harris ovat mielipidemittauksissa käytännössä tasoissa, joten pienetkin muutokset ovat merkittäviä.

Vaikka Trump varmasti herättää nyt entistä enemmän myötätuntoa äänestyspäätöstään arpovien joukossa, on sunnuntain salamurhayrityksen seurauksia vielä mahdotonta sanoa.

Se riippuu täysin siitä, miten kampanjat onnistuvat viestinnässään lähipäivinä.

Harrisin kampanja on toistuvasti varoittanut Trumpin olevan vaaraksi erityisesti Yhdysvaltain demokratialle. Sunnuntain salamurhayrityksen jälkeen Harrisin täytyy muuttaa strategiaansa ja keskittyä viestissään entistä selvemmin pelkästään talouteen ja omaan poliittiseen ohjelmaansa.

Trump sen sijaan voi jatkaa hyökkäystään Harrisia vastaan, mutta sekään ei välttämättä ole viisasta.

Amerikkalaiset ovat kyllästyneitä kahtiajakoon ja väkivaltaan. Ja ennen vaaleja mitä tahansa ehtii vielä tapahtua.

Jaa.
Exit mobile version