Muusikko ja koomikko Heikki Silvennoinen kuoli vaikean sairauden murtamana keskiviikkoaamuna. Huippukitaristi tunnettiin kansan keskuudessa Kummeli-sarjan hahmoista.
Päivi Puukkakulttuuritoimittaja
Muutin Tampereelta Helsinkiin 1990-luvun alussa. Ajatus alkoi tuntua huonolta jo kättelyssä. Kun ihmiset kuulivat synnyinkaupunkini nimen, he yleensä räjähtivät nauramaan. Sain kiittää tästä Kummelia, tuota tamperelaisen huumorin kauneinta kukkaa.
Muusikkopiireissä on sketseilty aina. Tampereella Heikki Silvennoisen osuminen samaan kapakan pöytään takasi remakat naurut. Hessu oli niin sanotusti syntynyt koomikoksi. Tuntui siltä, että hän ei oikein voinut estää huumoria tulemasta.
Heikki Silvennoinen oli tehnyt jo pitkän uran kitaristina ja säveltäjänä ennen ensimmäistäkään Kummeli-sketsiä. Hän oli varma tv-esiintyjä ja pokkaakin riitti. Ei ihme, että TV2:n musiikkiohjelmien ohjaaja Matti Grönberg, otti kiinnostuneena vastaan kotikutoisen videokasetin, jonka hänelle toimitti dreamteam Silvennoinen-Kahilainen-Keskinen vuonna 1991.
Yle tuotti ensimmäisen kolmiosaisen Kummeli-sketsisarjan pikavauhtia televisioon. Palautepuhelimet tukkeutuivat. Käsissä olivat klassisen hyvän huumoriohjelman ainekset: nuoriso hullaantui, vanhempi väki pöyristyi.
Aluksi Kummeli-vitsit levisivät pienen porukan inside-juttuina. Niissä oli mukana hienovaraista kuittailua, joka ei heti auennut kaikille. Pari vuotta myöhemmin yhä vain jatkuneella sarjalla oli jo liki miljoona katsojaa. Koko Suomi tunsi metallimies Matti Näsän, radiotoimittaja Mauno Ahosen ja osasi huutaa ”Artisti maksaa!”.
Kummeli poiki elokuva- ja teatterisovituksia sekä uusia tv-sarjoja.
Someaikana Heikki Silvennoisen luomat hahmot ovat lähteneet uuteen nousuun. Jankon Betonin toimitusjohtajan raivarit ja ohjeistuspäällikkö Jaakko Parantaisen jäykkä olemus leviävät meemeinä.
Pelkästään yhdestä Silvennoisen sketsissä väläyttämästä ilmeestä on tullut ikoninen. Tonnin seteli -ilme on jopa inspiroinut vaateyritys Makian tuottamaan Kummeli-malliston t-paidoista lippalakkeihin.
Heikki Silvennoinen kummeleineen ei pitänyt tamperelaisuutta tai oikeastaan pirkanmaalaisuutta vakan alla. Se kuului murteessa ja puski esiin hahmoissa. Kieltämättä Kummelissa oli manselaisille oma kierteensä, sillä kuka tahansa hahmogalleriasta saattoi tulla nurkan takaa vastaan milloin vain. Tosin Silvennoinen väittää napanneensa muutaman idean myös synnyinseuduiltaan Savosta.
Pääkaupunkiseudulla Kummelia pidettiin 90-luvulla tietenkin junttihuumorina. Kaikki kuitenkin katsoivat. Vuodet ovat kullanneet junttiuden ja Kummelista on tullut kansallisaarre.
Heikki Silvennoista muisteltiin keskiviikkona Radio Suomen lähetyksessä:
Torstaina 19.12. klo 19-20 TV1:ssä nähdään erikoislähetys, jossa häntä muistelevat muun muassa Mikko Kuustonen, Mikko Alatalo, Jukka Leppilampi ja Olli Keskinen.