torstai, 4 heinäkuun

Justin Timberlaken uusi levy ei kiinnostanut juuri ketään, ja siihen on syynsä, kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa kirjoittaa.

Anton Vanha-Majamaakulttuuritoimittaja

Justin Timberlake pidätettiin tiistaina rattijuopumuksesta epäiltynä.

Poptähti vapautui vankilasta seuraavana aamuna. Rattijuopumussyytettä käsitellään oikeudessa 26. heinäkuuta.

Viime vuodet ovat olleet Timberlakelle vaikeita. Häntä on moitittu tavasta, jolla hän on kohdellut naisia. Monen mielestä etuoikeutettu poppari ei ole kantanut vastuuta käytöksestään naispuolisia kollegoitaan kohtaan.

Nyt levyt eivät kiinnosta, käynnissä olevan kiertueen lipunmyyntiä kuvaillaan hitaaksi ja netissä naureskellaan Timberlaken tanssiliikkeille. Seksisymbolista on tullut nolo iskä.

Entinen ’N Sync -tähti on jyrkässä alamäessä.

Cooliusmittari pohjalukemissa

Tiesitkö, että Justin Timberlake julkaisi keväällä uuden studioalbumin?

Ei ihme, jos julkaisu meni ohi. Everything I Thought It Was debytoi Yhdysvaltain albumilistan sijalla neljä, mutta putosi 200:n joukosta neljän listaviikon jälkeen. Suomessa albumi ei noussut listoille laisinkaan.

Romahdus on hurja.

Kävin kuusi vuotta sitten Timberlaken keikalla Tukholmassa. Alla oli Man of the Woods -albumi, jolla Timberlake flirttaili countryn kanssa – muistutus, että genre oli pinnalla kauan ennen Beyoncén Cowboy Carteria (2024).

Keikalla kuultiin countryn lisäksi tanssipopin moderneja klassikoita kuten My Love ja Sexyback. Konsertti oli ”aikamme ehkä taidokkaimman esiintyjän suvereeni taidonnäyte”, kirjoitin silloiselle työnantajalleni. Kiertueesta tuli vuoden 2018 kuudenneksi tuottoisin maailmassa.

Tunnistin jo Tukholmassa, ettei Timberlake ole enää maailman coolein. Kiertueen jälkeen viileysmittari on kuitenkin valunut pohjalukemiin. Timberlake on julkaissut musiikkia Trollit-elokuviin, esiintynyt presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisissa ja tanssinut khakeissa hyvin keski-ikäisen näköisenä.

Szan, Timbalandin, Nelly Furtadon ja ’N Syncin kanssa tehdyt uudet biisit eivät ole listakärkiin nousseet. Vuoden 2024 Selfish, Timberlaken ensimmäinen soolobiisi kuuteen vuoteen, piipahti Yhdysvaltain Billboard Hot 100 -listan sijalla 19.

Samaan aikaan Timberlaken mainetta tahraavat kohut.

Nännigate ja Britneyn syytökset

Justin Timberlake on ollut naimisissa näyttelijä Jessica Bielin kanssa yli kymmenen vuotta, mutta julkisuudessa hänet on liitetty kahteen muuhun naiseen.

Vuosituhannen vaihteessa hän ja Britney Spears muodostivat yhden aikansa seuratuimmista julkkispariskunnista. Timberlake oli poikabändi ’N Syncin kirkkain tähti; Spears neitsyen imagolla ratsastanut poppari, jonka singlet …Baby One More Time ja Oops!… I Did It Again soivat kaikkialla.

Pari kiersi alan tapahtumia matchaavissa denimeissä ja erosi parin vuoden jälkeen.

Timberlake julkaisi Cry Me a Riverin (2002), jossa hän vihjasi Spearsin pettäneen häntä. Musiikkivideossa esiintyi Spearsin näköinen nainen. Samoihin aikoihin Timberlake kehuskeli radiohaastattelussa vieneensä kumppaninsa neitsyyden.

Vuonna 2004 Timberlake esiintyi Janet Jacksonin kanssa Super Bowlin väliajalla vuonna 2004. Esityksen lopussa Timberlake kiskaisi Jacksonin mekkoa ja paljasti tämän toisen rinnan.

Nännigate tahrasi pysyvästi Jacksonin uraa, mutta Timberlaken suosioon se ei vaikuttanut. Näin eri tavoin kulttuuri kohteli ruskeaa naista ja valkoista miestä. Timberlake palasi Super Bowliin esiintymään vuonna 2018.

Metoo-liike teki näkyväksi, kuinka Timberlaken kaltaiset valkoiset miehet saattoivat edetä urallaan naisten kustannuksella. Kun Framing Britney Spears -dokumentissa (2021) kuvattiin Timberlaken huonoa käytöstä, julkinen paine Timberlakea kohtaan yltyi. Artisti pyysi julkisesti anteeksi.

Pyöritys ei päättynyt. Vuoden 2023 muistelmissaan Spears kertoi Timberlaken pettäneen häntä ja painostaneen hänet aborttiin.

Spears pyysi puheitaan anteeksi Instagramissa. Timberlake totesi keikallaan, että hän haluaa pyytää anteeksi ”ei yhtään keneltäkään”.

Spears-fanien maalitaulu

Kun Timberlake julkaisi Selfish-kappaleen tammikuussa, Britney-fanit pommittivat somea Spearsin samannimisellä kappaleella. Itunesin listalla 13 vuotta vanha biisi päihitti Timberlaken uutukaisen.

Maaliskuinen Everything I Thought It Was vietti Yhdysvaltain albumilistan top 200:ssa neljä viikkoa.

Vertaus on kohtuuton, mutta mieleen tulee Robin Thicke, jonka maine meni jättihitti Blurred Linesin jälkeen, eikä seuraava levy myynyt mitään.

Timberlaken Forget Tomorrow -maailmankiertueen liput ovat joidenkin lähteiden mukaan myyneet hitaasti. Kirjoitushetkellä Timberlaken lähipäivien keikoille on kaupan runsaasti lippuja.

Tiistaina poliisi pysäytti päihteiden kanssa aiemminkin painineen Timberlaken, kun tämän auto seilasi kaistalta toiselle ja kuski jätti stop-merkin huomioimatta. Alkoholilta haissut poppari kieltäytyi puhallustestistä.

Britney-fanit reagoivat uutiseen luukuttamalla Spearsin Criminalia (2011) niin, että biisi nousi takaisin hittilistoille.

New York Postin mukaan Timberlake mutisi hänet pysäyttäneille viranomaisille, että tämä tulee pilaamaan kiertueen.

– Minkä kiertueen? poliisi kysyi.

Jaa.
Exit mobile version