Naton pääsihteeri Mark Rutte aikoo nostaa Trumpin kanssa keskusteluun yhteisen uhkan, kirjoittaa Ylen Nato-erikoistoimittaja Maria Stenroos.
Maria Stenroos
Naton pääsihteerillä Mark Ruttella on tehtävä. Hänen on saatava Eurooppa ja Donald Trumpin Yhdysvallat löytämään toisensa.
Avainsana voi olla Pohjois-Korea.
Rutte sanoi torstaina Budapestissa odottavansa, että pääsee istumaan alas Trumpin kanssa ja navigoimaan yhdessä. Hän kertoi, että mielessä on ainakin Pohjois-Korean ja Venäjän suhde ja sen seuraukset.
Naton pääsihteerin on saatava Trump vakuuttuneeksi, että Euroopan ja Ukrainan puolella oleminen on hyvä diili – parempi kuin kaveeraaminen diktaattorien kanssa.
Ensimmäisellä kaudellaan Trump tuntui löytävän yhteistä niin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin kanssa.
Euroopan johtajien mielestä uhka numero yksi on Venäjä. Se yrittää musertaa Ukrainan, ja saattaa kokeilla samaa muualla Euroopassa.
Yhdysvaltojen olemassaoloa Venäjä ei uhkaa. Sen huomio on Kiinassa, joka kilpailee Yhdysvaltojen kanssa johtoasemasta maailmassa.
Pohjois-Korean liittyminen Venäjän rinnalle Ukrainaa vastaan on kuitenkin uusi käänne pian tuhat päivää kestäneessä sodassa.
Kun joukot ilmestyivät rintamalle, Nato toisaalta vähätteli asiaa sanoen, kuinka Pohjois-Koreaan turvautuminen kertoo Venäjän epätoivosta, toisaalta Rutte sanoi sen olevan vaarallinen eskalaatio.
Pohjoiskorealaisia sotilaita on rintamalla Ukrainan tiedustelun mukaan 11 000. Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi sanoi torstaina, että ensimmäiset tappioihin johtaneet taistelut on käyty pohjoiskorealaisten kanssa Ukrainan maaperällä.
Venäjä maksaa taistelutoveruudesta luovuttamalla teknologiaosaamista Pohjois-Korealle. Rutten mukaan kyse on ohjusteknologiasta.
Tämä hyödyttää Yhdysvaltain vihollisia Irania ja Kiinaa, jotka Naton mielestä ovat samassa koplassa kuin Venäjä ja Pohjois-Korea.
Nämä maat muodostavat niin sanotun uuden pahan akselin, joka voi Rutten mukaan järkyttää Naton ja Yhdysvaltojen läheisten kumppanien ( Australian, Etelä-Korean, Japanin, Uuden-Seelannin ) rauhaa Tyynellämerellä ja uhata myös Yhdysvaltoja. Tämän takia Euroopan ja Yhdysvaltojen on Rutten mielestä löydettävä toisensa.
Sotilasliitto Naton mielestä Kiina on Ukrainan sodan ratkaiseva mahdollistaja, koska se tukee Venäjää kaupankäynnillä ja poliittisesti.
Moni toivoo sodan päättyvän. Siitä ei ole yhteistä käsitystä, kenen ehdoilla tai miten se tapahtuisi.
Trumpin Ukraina-politiikasta ei ole vielä tietoa. Hän on väläytellyt sodan nopeaa lopettamista rajuin ehdoin.
Ukrainan, EU:n ja Naton kanta on, että rauha syntyy Ukrainan ehdoin.
Euroopan yhtenäisyydessä on säröjä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaati eilen nopeaa tulitaukoa Ukrainaan, jonka jälkeen rauhasta voi kommunikoida Putinin kanssa.
Ukraina haluaisi nopeasti Natoon. Nato ei kuitenkaan ole lähettänyt kutsua. Se olisi ollut hyödytöntä ennen kuin Trumpin kanta on tiedossa. Trumpin on arveltu olevan Ukrainan jäsenyyttä vastaan.
Torstaina Wall Street Journal uutisoi, että Trumpin hallinto haluaisi siirtää Ukrainan Nato-jäsenyyden kahdenkymmenen vuoden päähän.