sunnuntai, 6 lokakuun

Ranskalaiset äänestäjät ryhmittäytyivät toisella kierroksella laitaoikeistoa vastaan.

Annastiina HeikkiläRanskan-toimittaja

AVEYRON, RANSKA. Ranskan parlamenttivaaleista tuli torjuntavoitto presidentti Emmanuel Macronille. Macron oli oikeassa siinä, että ranskalaiset eivät olleet valmiita äänestämään laitaoikeistoa valtaan.

Ranskan tasavaltalainen rintama piti ja äänestäjät ryhmittäytyivät toisella kierroksella Kansallista liittoumaa vastaan. Siitä kertoo osaltaan myös ennätyksellisen korkeaksi noussut äänestysprosentti.

Ennenaikaisten vaalien yllätysvoittajaksi nousi uusi vasemmistorintama. Alustavien tulosten mukaan vasemmistopuolueiden muodostama Uusi kansanrintama on saamassa parlamenttiin 172–192 edustajaa ja Macronin keskustaoikeistolainen Yhdessä-koalitio 150–170 paikkaa.

Laitaoikeistolaisen Kansallisen liittouman tulos romahti ensimmäisestä kierroksesta ja puolue jäi vaalien kolmanneksi. Se on saamassa parlamenttiin 132–152 edustajanpaikkaa, mikä on puolueelle iso pettymys.

Pääministeri Gabriel Attal ilmoitti sunnuntai-iltana eroavansa. Hän sanoi kuitenkin hoitavansa tehtäviään siihen asti, että uusi hallitus on saatu muodostettua.

Uuden pääministerin nimestä tai puolueesta ei ole vielä tietoa ja hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa.

Yksikään puolueista tai koalitioista ei saanut parlamenttiin ehdotonta enemmistöä, joten poliittisten blokkien on kyettävä yhteistyöhön. Siinä riittää haasteita, sillä uuden vasemmistorintaman vaaliohjelma on kaukana Macronin keskustaoikeiston linjauksista.

Uuteen kansanrintamaan kuuluu puolueita vasemmalta ja laitavasemmalta ja liittouma on myös sisäisesti riitaisa. Sen keulahahmo Jean-Luc Mélenchon jakaa mielipiteitä eikä tule presidentti Macronin kanssa juurikaan juttuun.

Poliittiset jakolinjat ovat Ranskassa edelleen syviä ja vaalikampanja oli hyvin repivä. Uuden pääministerin haasteena on huomioida kaikki äänestäjät ja etsiä poliittisia ratkaisuja entistäkin jakaantuneemmassa maassa.

Jaa.
Exit mobile version