torstai, 3 huhtikuun

Ranskassa pelätään, että Le Penin tuomio johtaa trumpismin nousuun, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Miina Väisänen.

Miina VäisänenRanskan-toimittaja

PARIISI ”Poliittinen kuolema”. Näin Marine Le Pen kuvaili etukäteen tämänpäiväistä tuomiotaan.

Äärioikeistopuolue Kansallisen liittouman keulakuvana tunnettu Le Pen on tuomittu tänään julkisten varojen kavalluksesta sadan tuhannen euron sakkoihin, kahden vuoden vankeustuomioon ja viiden vuoden virkakieltoon, joka astuu voimaan heti.

Se tarkoittaa sitä, ettei Le Pen ei voi asettua ehdolle vuoden 2027 presidentinvaaleissa.

Tuomio on todellinen pommi, sillä Le Peniä on pidetty ennakkosuosikkina ja jopa todennäköisenä voittajana seuraavissa presidentinvaaleissa.

Tuoreiden kannatusmittausten mukaan Le Penin suosio on huipussaan ja hänellä olisi mahdollisuus voittaa vaalien ensimmäinen kierros 37 prosentin äänisaaliilla.

Ranskan äärioikeiston johtajan koko elämäntyö uhkaa valua viemäristä alas, sillä Le Pen on koko poliittisen uransa ajan tähdännyt presidentiksi.

Le Pen on ilmoittanut, että aikoo valittaa tuomiostaan.

Bardella on puolueen ”plan B”

Tuomio näyttää tulleen yllätyksenä sekä Le Penille itselleen että koko puolueelle.

Selvästi pettynyt Le Pen ei jäänyt kuuntelemaan tuomiotaan loppuun, vaan poistui oikeussalista kesken istunnon. Sieltä hän hurautti hätäkokoukseen Jordan Bardellan kanssa.

Kansallisen liittouman puheenjohtaja Jordan Bardellaa on pidetty Le Penin seuraajana ja puolueen todennäköisenä presidenttiehdokkaana, jos Le Pen on poissa pelistä.

29-vuotiaan europarlamentaarikon poliittinen kokemus on kuitenkin ohut ja Bardellan kykyä toimia pääministerinä, saatikka presidenttinä, on kyseenalaistettu myös puolueen sisällä.

Bardella on Ranskan politiikan nuori supertähti, mutta Le Penin kokemusta, vaikutusvaltaa ja persoonaa ei niin vaan paikata. Bardella myös jakaa mielipiteitä enemmän kuin Le Pen.

Tuomio voi nostaa äärioikeiston kannatusta

Le Pen on syyttänyt oikeuslaitosta ajojahdista. Tuomio voi hyvinkin nostaa Kansallisen liittouman kannatusta ja johtaa mielenilmauksiin.

Marine Le Pen voi nyt ratsastaa poliittisen marttyyrin viitta harteillaan. Parhaimmillaan Kansallinen liittouma saa kannattajansa entistä vahvemmin taakseen.

Kritiikkiä tuomiosta on tullut paitsi omasta leiristä, myös muiden puolueiden poliitikoilta. Pääministeri François Bayrou ilmaisi ennen tuomiota huolensa siitä, miten Le Penin tuomio vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin. Osan mielestä Le Penin pitäisi antaa olla ehdokkaana, ja tuomio annettaisiin vaaliuurnilla.

Le Penin tuomio on herättänyt reaktioita sekä Ranskassa että sen ulkopuolella.

Nopein reaktio näytti tulleen Kremlistä, tiedottaja Dmitri Peskov kritisoi Le Penin tuomiota kovaan ääneen.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbàn ilmoitti tukevansa Le Peniä lauseella ”Je suis Marine”, minä olen Marine.

Tilanne muistuttaa Yhdysvaltoja ennen viime marraskuun vaaleja, jolloin presidentti Donald Trump joutui oikeusistuimen haaviin ja sai kannattajien sympatiat taakseen.

Suurin riski on, että päätös rapauttaa kansan uskoa demokratiaan, oikeuslaitokseen ja poliittiseen järjestelmään.

Le Penin tuomio on sähköisku, jonka seuraukset voivat olla kauaskantoisia paitsi Ranskassa, myös koko Euroopassa.

Jaa.
Exit mobile version