WASHINGTON Kohta meillä on vihdoin vastauksia.
Tältä varmasti tuntuu meistä kaikista, jotka olemme enemmän tai vähemmän tiiviisti seuranneet Yhdysvaltain vaalikamppailua, joka päättyy ensi tiistain vaalipäivään.
Kaikki ovat tähän mennessä jo varmasti kuulleet mielipidemittausten olevan niin tasaväkisiä, että lopputulosta on mahdoton ennustaa. Vaa´ankieliosavaltioissa tehdyt kyselyt ovat poikkeuksetta virhemarginaalin sisällä.
- Lue lisää: Tutustu ehdokkaiden tuoreimpiin kannatusmittauksiin Ylen vaalisivustolla
Silti monesta voi tällä hetkellä tuntua siltä, että Donald Trump on vahvoilla.
Tälle tunteelle on useita perusteluita – mutta myös yksi iso vasta-argumentti.
Ensinnäkin, Kamala Harris on useiden äänestäjien silmissä ennen kaikkea presidentti Joe Bidenin hallinnon jatkaja. Siksi hänet nähdään osasyyllisenä asioiden nykytilaan.
Julkisuudessa on puhuttu paljon amerikkalaisten tyytymättömyydestä inflaatioon ja maahanmuuttoon, josta koituvan mielipahan katsotaan satavan Trumpin laariin. Lisäksi tyytymättömyys hallinnon Israel-politiikkaan voi heikentää Harrisin kannatusta.
- Lue lisää: Katso ainutlaatuiset videot, kun Ylen Iida Tikka puhui vaaleista amerikkalaisperheen sohvalla
Trumpin kannatus on kasvanut niiden ryhmien joukossa, jotka ovat perinteisesti kannattaneet demokraatteja. Harrisille voi olla kohtalokasta menettää Trumpille erityisesti työväenluokkaisten afroamerikkalaisten miesten ja latinoiden äänet.
Kun Harrisin kampanja on yrittänyt vaivalla käännyttää puolelleen pitkän linjan republikaaneja, Trump on keskittynyt etsimään uusia äänestäjiä nuorten miesten joukosta.
Kaikista näistä tekijöistä huolimatta Harris voi ihan yhtä hyvin voittaa vaalit. Se johtuu yhdestä asiasta, jonka ohittaminen kertoo uutisoinnin vääristymästä.
Demokraattipuolueen kannatus koostuu perinteisesti monista pienistä puroista. Siksi puolueen ehdokkaan pitää miellyttää hyvin erilaisia äänestäjäryhmiä.
Pienten purojen lisäksi on yksi luotettava kannattajaryhmä: naiset.
Naiset ovat suosineet demokraattiehdokkaita vuosikymmenten ajan. Tänä syksynä ehdokkaiden kannattajien sukupuolijakauma on ennennäkemättömän raju – puhutaan jo sukupuolten välisestä taistosta.
Se on Harrisille ihan valtava etu. Naiset äänestävät enemmän kuin miehet. Näin on ollut vuodesta 1980 eteenpäin.
Kaikista luotettavin äänestäjäryhmä ovat yli 50-vuotiaat naiset. Heistä noin 97 prosenttia sanoo aikovansa äänestää näissä vaaleissa.
Keski-ikäisten asioita tutkivan kansalaisjärjestö AARP:n tekemässä mielipidemittauksessa juuri tämä ryhmä on se, jossa on tapahtunut isoa liikettä. Kun tammikuussa yli 50-vuotiaat naiset suosivat Bidenia vain kolmen prosenttiyksikön erolla Trumpiin verrattuna, syyskuussa Harrisin johto oli heidän joukossaan jo 12 prosenttiyksikköä.
Jos mittaus pitäisi paikkansa, se voisi ratkaista vaalit.
Huomio ei kuitenkaan ole ensisijaisesti naisissa, vaan toisessa ryhmässä, jossa on tapahtunut merkittävä liikahdus.
Nuoret miehet suosivat nyt republikaaniehdokasta arvioiden mukaan jopa 14 prosenttiyksikön erolla verrattuna vuoteen 2020. Mutta Trumpin kannalta heissä on yksi ongelma. Nuoret miehet eivät aina äänestä.
Harvardin yliopiston tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että nuorten miesten joukossa Harrisin kannattajat äänestävät Trumpin kannattajia varmemmin.
Samalla nuoret naiset ovat rekisteröityneet aktiivisesti äänestäjiksi, ja he suosivat ylivoimaisesti Harrisia.
Miksi naiset eivät sitten ole samalla tavalla otsikoissa kuin nuoret miehet?
Yksi syy löytyy uutiskriteereistä.
Keskeinen teema Harrisin kampanjassa on ollut aborttioikeus. Katso video Wisconsinin tilaisuudesta:
Aborttioikeus oli merkittävä teema jo vuoden 2022 välivaaleissa. Me toimittajat teimme silloin useita juttuja aiheesta.
Uutiset juoksevat aina kohti sitä uusinta ja kiiltävintä kulmaa, joten näiden vaalien uutisoinnissa painotukset ovat siirtyneet ihan muualle.
Naiset ja naisille tärkeä teema jäivät vähemmälle uutisoinnille.
Näin ei olisi pitänyt käydä, sillä amerikkalaisten naisten aborttitaistelu ei ole hävinnyt minnekään. Päinvastoin, parin viime vuoden aikana naisten mieleen ovat jääneet uutiset aborttirajoitteiden pahimmillaan tappavista vaikutuksista.
Myös iäkkäät naiset välittävät aborttioikeudesta, sillä siitä on tullut laajemmin symboli naisten oikeuksille. Vaaliasetelma on ollut omiaan korostamaan oikeuksien merkitystä.
Itseasiassa ei ole mitenkään itsestäänselvää, että näissä vaaleissa merkittävimmät teemat olisivat talous ja maahanmuutto.
Esimerkiksi Pew-tutkimuskeskuksen ja YouGov-kyselykeskuksen mittauksissa maahanmuuttoa tärkeämmiksi aiheiksi nousevat esimerkiksi terveydenhuolto, korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ja kansallinen turvallisuus.
Talous taas on vaalista toiseen amerikkalaisille äänestäjille kaikista tärkein teema. Mutta suurella osalla äänestäjistä on talouden todellisesta tilasta riippumatta aika jämähtänyt käsitys siitä, kumman puolueen talouspolitiikkaa on parempaa.
Silti inflaatio iso ongelma ja erityisen konkreettinen naisille: Yhdysvalloissa he ovat yleensä vastuussa perheen ruokaostoksista.
Vuoden 1980 presidentinvaaleissa korkean inflaation ajan presidentti Jimmy Carter hävisi. Silloin tosin työttömyyskin oli korkealla tasolla, toisin kuin nyt.
Talouskysymyksissä äänestäjät luottavat tällä hetkellä hienoisesti enemmän Trumpiin kuin Harrisiin.
Kun mielipidemittaukset ovat virhemarginaalin sisällä, monet ovat muistuttaneet, että aiemmissa vaaleissa mielipidemittaukset aliarvioivat Trumpin kannatuksen. Jos kyselyt ovat samalla tavalla väärässä nyt, Trump voittaa kaikki vaa´ankieliosavaltiot.
Toisaalta kyselyt aliarvioivat demokraattien suosion vuoden 2022 välivaaleissa, joita leimasi aborttikysymys. Jos sama kävisi nyt, Harris voittaisi nämä vaalit.
Vaalit ratkaisee se, ketkä äänestävät.
Toistaiseksi lähes kaikissa vaa´ankieliosavaltioissa naiset ovat äänestäneet paljon miehiä vilkkaammin, mutta sukupuolijakauma voi vielä tasoittua vaalipäivänä.
Voisiko nyt sitten sanoa, että Harris voittaa vaalit? Ei tietenkään.
Kirjeenvaihtajien tai muiden toimittajien rooli ei ole ennustaa vaaleja, vaan antaa mahdollisimman kattava kuva siitä, mitkä teemat ja ryhmät vaikuttavat eniten vaalitulokseen.