lauantai, 23 marraskuun

Petteri Orpon ja Antti Lindtmanin välillä oli hetken aikaa liikuttava yksimielisyys veronkevennyksistä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Päivi Lakka.

Päivi Lakkapolitiikan toimittaja

Päälle huutamiseksi meni, kun neljän puolueen puheenjohtajat väittelivät eilen torstaina Ylen A-Talkissa siitä, miten Suomen talous ja työllisyys saadaan nousuun.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) esiintyi poikkeuksellisen ärhäkkäästi ja pettymys alkaa paistaa myös pääministeri Petteri Orpon (kok.) kasvoilta.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiistaina julkaiseman ennusteen mukaan työllisyystilanne jatkaa heikentymistään myös ensi vuonna. Hallituksen tavoittelemat 100 000 uutta työllistä karkaavat koko ajan kauemmaksi, mikä vie samalla pohjaa koko hallituksen talouspolitiikalta.

Pääministeri oli kautensa alussa kaavaillut voivansa tässä vaiheessa hallituskautta esitellä jo toisenlaisia kasvulukemia.

Ylen tuoreimman puoluekannatusmittauksen mukaan suurimmat hallituspuolueet menettivät kaiken lisäksi merkittävästi suosiotaan, kun taas suurin oppositiopuolue SDP nostaa kannatustaan.

Pääoppositiopuolue keskittyi jo eduskunnan kyselytunnilla syyttämään hallitusta työllisyysnäkymien heikentämisestä. Sama asetelma jatkui myös televisiostudiossa.

Puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan Suomen työllisyys on heikentynyt eniten koko euroalueella ja kasvu on heikoimmasta päästä. Oppositiojohtajan mukaan hallituksen toimien vaikutus talouteen on negatiivinen.

Orpo odottaa kasvua kuin lapsi joulua

Purra ja Orpo eivät ole valmiita myöntämään hallituksen talouspolitiikan epäonnistuneen tai leikkausten ajoittuneen väärin. Kaksikon mukaan heikon kehityksen taustalla ovat suhdanteet ja se, että talouden taantuma on kestänyt ennakoitua pidempään.

Pääministerin mukaan hallituksen talouspolitiikka on kuin suoraan oppikirjasta.

Viestintälinjan ristiriita oli kuitenkin ilmeinen. Pääministeri tuntui odottavan hyviä kasvulukemia kuin lapsi joulua.

Orpon mielestä huonoja aikoja on turha manata, sillä tapa jolla taloudesta puhutaan vaikuttaa myös kansalaisten mielialaan.

Orpo yritti säilyttää rohkean naaman vakuuttaessaan, että ensi vuodelle talouteen povataan jo jopa kahden prosentin kasvua, mikä olisi euroalueella keskimääräistä parempi tulos. Rakennusteollisuus ja asuntokauppa osoittavat elpymisen merkkejä ja korot laskevat.

Valtiovarainministerillä oli kuitenkin luvata ensi vuodelle lähinnä risuja. Purra sanoi suoraan sen, mitä Orpo väisteli. Suomi on vielä kaukana taloustavoitteistaan ja kasvu uhkaa karata yhä kauemmas tulevaisuuteen.

Yrittämisen puutteesta hallitusta ei voi syyttää. Se on tähän mennessä päättänyt jo yhdeksän miljardin sopeutuksista. Yksimielisyys on olemassa myös siitä, että ensi keväänä leikataan tarvittaessa vielä lisää.

Lindtman toisti kokoomuksen lupauksen

Lindtmanin mukaan työllisyyden kääntyminen kasvuun on pitkälti kiinni kotimaisesta kysynnästä ja kansalaisten ostovoimasta.

SDP esittääkin ensi viikolla julkaistavassa varjobudjetissaan ansiotulojen ja pienyrittäjien verotuksen keventämistä.

Palkkaverotusta puolue keventäisi noin puolella miljardilla eurolla ja kevennys kohdistuisi kaikille alle 90 000 euroa tienaaville painottuen pieni- ja keskituloisiin.

Esitys muistuttaa huomattavasti pääministeripuolue kokoomuksen vaalilupausta viime eduskuntavaaleissa. Kokoomus lupasi miljardin euron kevennyksen ansiotuloverotukseen, mutta lupaus vaikuttaa lopulta toteutuvan vain puolen miljardin euron kokoisena.

Orpon ja Lindtmanin välille syntyikin ohikiitäväksi hetkeksi liikuttava yksimielisyys veronkevennysten tarpeesta. Siihen yksimielisyys kuitenkin jäi.

Orpo ennusti, että vastaava esitys vaatisi SDP:ltä ennennäkemätöntä veromoukaria, joka korottaisi miljardien edestä muun muassa investointien ja omistamisen verotusta.

Oppositiolta odotetaan vaihtoehtoja

Vasemmistoliitto peruisi puheenjohtaja Minja Koskelan mukaan ensi töikseen hallituksen koulutusleikkaukset ja panostaisi työperäisen maahanmuuton houkutteluun.

Tämän lisäksi Koskela vahvistaisi palkansaajien asemaa antamalla ay-liikkeelle joukkokanneoikeuden ja lisäämällä työntekijöiden edustusta yritysten hallituksissa.

Koskela ei kuitenkaan kyennyt antamaan lukuja puolueen esittämien toimien työllisyysvaikutuksista.

Lindmanin mukaan SDP sopeuttaisi julkista taloutta yhtä paljon kuin hallitus, mutta konkreettisia yksityiskohtia sopeutusesityksistä puheenjohtajalla ei hänelläkään ollut vielä antaa.

Oppositiopuolueet julkaisevat nyt yksi kerrallaan omia vaihtoehtoisia budjettejaan ensi vuodelle. Niistä keskustellaan eduskunnassa ensi viikolla.

Torstai kasvatti myös opposition painetta.

Samalla kun puolueiden kritiikki hallitusta kohtaan yltyy, tulisi niiden tarjota omia varteenotettavia vaihtoehtojaan Orpon ja Purran talous työllisyys- ja kasvupolitiikalle.

Jaa.
Exit mobile version