lauantai, 21 syyskuun

Perussuomalaiset ministerit suhaavat kuin olisivat oppositiossa. Pääministeri Orpo on kuin ei kuulisi irtiottoja, kirjoittaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Pirjo Auvinenpolitiikan toimittaja

Tuorein uutinen on tältä aamulta MTV:ltä. Perussuomalaisten ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio oli päättänyt kesällä, että Suomi ei osallistu Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan. Sen tavoitteena on edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa.

Liittoumaan kuuluvat esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ja EU.

Uutinen nousi ykkösaiheeksi, kun pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi tänään Politiikan toimittajien yhdistyksen jäseniä.

Orpon vastaukset olivat kuin korkkiruuveja.

– Minusta olisi hallituksen linjan mukaista osallistua, mutta ministeri on tehnyt päätöksen, Orpo kommentoi, kun häneltä kysyttiin, hyväksyykö hän ministeri Tavion päätöstä.

Orpo muistutti myös, että hallitus on sitoutunut ohjelmassaan monessa kohtaa edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Esimerkiksi hallitusohjelman ulkopolitiikka-osiossa lukee, että ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustana ovat oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja demokratia”.

Pääministeri siis puolustaa ministeriä, joka toimii hallitusohjelman vastaisesti.

Samankaltaisia esimerkkejä perussuomalaisten irtiotoista on viime viikoilta ja kuukausilta useita.

Eilen torstaina perussuomalaisten puheenjohtaja ja varapääministeri Riikka Purra vertasi paperittomien ei-kiireellistä terveydenhoitoa kynsihoitoihin. Vertaus oli mennyt Orpolta ohi.

Eduskuntavaaleista kannatustaan menettäneet ja eurovaaleissa romahtaneet perussuomalaiset ministerit pyrkivät nyt vetoamaan kannattajiinsa yhä räyhäkämmillä puheilla ja päätöksillä.

Pääministerinä Orpo siis näyttää sietävän ja sallivan hallituskumppaniltaan mitä uhmakkaampia sooloja, kunhan vain kokoomuksen talouspolitiikka ja puolustuksen vahvistaminen toteutuvat.

Mutta kuinka pitkä mieli on kokoomuslaisilla riviäänestäjillä, joihin on perinteisesti liitetty myös muita arvoja kuin pelkät talousluvut?

Jaa.
Exit mobile version