torstai, 14 marraskuun

Ihmisten tyytymättömyys mobiiliverkkoihin on kiihtynyt. Maaseudulla moni yhdistää pätkivät puhelut 3G-verkon sammuttamiseen, kirjoittaa Ylen toimittaja Petri Vironen.

Petri Vironen

Suomen pitäisi olla toimivien mobiiliyhteyksien mallimaa. Sitä se suurelta osin onkin. Nopeat 4- ja 5G-verkot ovat lähes kaikkien suomalaisten ulottuvilla 20–30 euron kuukausihintaan.

Silti ehkä jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät pätkivistä puhelin- ja nettiyhteyksistä. Ongelmia on etenkin harvaan asutussa Itä- ja Pohjois-Suomessa, mutta esimerkiksi Keski-Suomen Kannonkoskella on hankalaa saada edes puhelua soitettua.

Ongelmat korostuvat syrjäisemmillä seuduilla, mutta kehno yhteys voi yllättää Helsingissäkin.

Samaan aikaan esimerkiksi hyvinvointialueet kehittävät kilvan digipalveluita, jotka toimivat nettiyhteyksien varassa. Etelä-Savossa jo kolmasosa lääkäreiden ja hoitajien vastaanotoista tapahtuu etänä.

Suomen mobiiliyhteyksissä otettiin tänä syksynä uusi harppaus, kun aikansa hyvin palvellut 3G-verkko sammutettiin. Näin vapautettiin taajuuksia nopeammille 4- ja 5G-yhteyksille.

Nopeampien verkkojen väestöpeitto on 99,5 prosenttia. Vaikka kaiken pitäisi toimia entistä sujuvammin, poru nettiyhteyksien ympärillä kiihtyy.

Kesällä myös moni lomailija ja mökkiläinen huomasi, että puhelut tutuilla reiteillä katkeilivat aiempaa useammin.

Operaattoreiden mukaan näin ei pitäisi tapahtua. Heidän mukaansa yhteydet toimivat entistä paremmin ja kapasiteettia rakennetaan koko ajan lisää sinne, missä sitä tarvitaan.

Pelastuslaitoskin huolissaan

Surkeita yhteyksiä on puitu ahkerasti huoltoasemien baareissa. Syksyn edetessä myös viranomaiset ovat liittyneet joukkoon. Esimerkiksi Etelä-Savon hyvinvointialue sekä Suomussalmen ja Puumalan kunnat ovat kirjelmöineet huolestaan Traficomille ja liikenne- ja viestintäministeriöön.

Ongelmista on kerrottu myös suoraan liikenneministerille, Perussuomalaisten Lulu Ranteelle.

Yritimme selvittää ongelmien laajuutta, mutta kenelläkään ei tunnu olevan siitä selvää käsitystä. Tulee mieleen suunnistajan vanha ohje: jos kartta ja maasto poikkeavat toisistaan, kannattaa uskoa maastoon.

Keskustan eteläsavolainen kansanedustaja Vesa Kallio väittää kirjallisessa kysymyksessään, että 3G:n sammuttaminen romahdutti yhteydet merkittävässä osassa Suomea.

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva sanoo, että maaseutu- ja saaristoalueille on rakentunut turvallisuus- ja kehitysaukko. Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoo saavansa jatkuvaa palautetta kuntalaisilta ja yrityksiltä heikoista yhteyksistä.

Mobiilioperaattoreiden toimintaa valvova Traficom käy mittaamassa yhteyksiä, mutta ainoastaan siellä, mistä ongelmista ilmoitetaan.

Lain mukaan jokaisella suomalaisella on vakituisessa asunnossaan ja yrityksellä toimipaikassaan oikeus 5 Mbit/s -nopeudella toimivaan puhelin- ja nettiyhteyteen. Traficom voi tarvittaessa velvoittaa jonkun operaattoreista toimittamaan asiakkaalle vähimmäisyhteyden.

Tuo nopeus riittää pankkipalveluiden ja yhteiskunnan tarjoamien palveluiden pyörittämiseen. Videoyhteys digilääkäriin tai Yle Areenan katselu vaatii mielellään jo 10 Mbit/s -yhteyden.

Viiden megabitin yhteys on nykymaailmaan auttamattoman hidas. Miksi sellainen sallitaan? Miksi vaatimus ei koske myös vapaa-ajanasuntoja, joilla tehdään myös etätöitä?

Siihen ei löydy vastausta operaattoreilta tai viranomaiselta. Vastaus löytyy poliittisilta päättäjiltä.

3G:n korvaaminen vie aikaa

Yksi syy pätkimiseen on, että operaattorit eivät ilmeisesti ole vielä ehtineet asentamaan kaikkia korvaavia laitteita vapautuville 3G-taajuuksille. Osa muutoksista onnistuu etäyhteydellä, mutta osaan mastoista pitää kiivetä viemään uudempaa tekniikkaa.

Maaseudulla käytetään matalia alle gigahertsin taajuuksia, jotka kantavat pitkälle. Niistä kolmasosa oli varattu 3G:lle, vaikka mobiiliverkon liikenteestä siinä kulki enää vajaa prosentti datasta.

Joten operaattoreiden lupaamia parempia yhteyksiä on tulossa.

Silti on hyvä muistaa, että innokkaiden myyjien esittelemät peittokartat ovat teoreettisia. Mobiiliverkko on Suomen kokoisessa ja muotoisessa maassa sellainen kudelma, että katvealueita jää väkisin.

Jaa.
Exit mobile version