keskiviikko, 9 lokakuun

WASHINGTON Runsaat kaksi vuotta sitten Elon Musk ja Donald Trump olivat kiivaassa sanasodassa.

Maailman rikkaimmaksi ihmiseksi juuri noussut Musk oli sanonut, että ei ollut koskaan äänestänyt republikaania.

Entinen presidentti Trump haukkui kampanjatilaisuudessaan Muskin ”paskapuheen viljelijäksi”. Trumpin mukaan Musk oli kahden kesken kertonut äänestäneensä edellisissä vaaleissa häntä.

Musk puolestaan sanoi elämäkerturilleen noihin aikoihin pitävänsä Trumpia ”huijarina” ja halveksuvansa häntä syvästi.

Musk kehotti myös julkisesti, että Trumpin olisi jo aika purjehtia kohti auringonlaskua. Musk päätyi tukemaan Floridan kuvernööriä Ron DeSantisia republikaanien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi.

Trump kuittasi takaisin paljastamalla, että Musk oli käynyt Valkoisessa talossa pyytämässä tukea yrityksilleen. Trumpin mukaan hän olisi voinut määrätä Muskin polvilleen anelemaan, ja monimiljardööri olisi totellut häntä.

Trump ivaili tuolloin, että Muskin autot eivät kulje tarpeeksi pitkälle ja hänen rakettinsa eivät lennä minnekään.

Nyt on toinen ääni kellossa. Viime viikonloppuna Trump kutsui muun muassa Tesla-sähköautoista ja viestipalvelu X:stä tunnetun Muskin kanssaan lavalle ja kehui sekä hänet että hänen yrityksensä pilviin.

Musk puolestaan sanoi, että Trump on Yhdysvaltain demokratian viimeinen toivo.

On melko selvää, että Musk ja Trump halveksuvat toisiaan yhä. Sisimmässään he näyttävät pitävän toinen toistaan huijarina, jonka sanaan ei voi luottaa.

Molemmat ovat kuitenkin liikemiehiä, ja molemmat hyötyvät juuri nyt diilistä. Trump saa rahaa ja Musk valtaa.

Ennen marraskuun presidentinvaalipäivää Muskin odotetaan vierailevan useaan otteeseen etenkin vaalien tärkeimmässä vaa’ankieliosavaltiossa Pennsylvaniassa, jossa hän asui opiskeluvuosinaan 1990-luvulla.

Muskin Trumpin kampanjalle tekemän lahjoituksen suuruutta ei vielä tiedetä, mutta summa pyörii todennäköisesti vähintään kymmenissä miljoonissa.

Viimeisimpänä Musk lupasi myös antavansa 47 dollaria jokaiselle, joka löytää vaa’ankieliosavaltioista potentiaalisen Trumpin äänestäjän. Tempauksella kerätään Trumpin kampanjalle ihmisten yhteystietoja vaalipäivän lähestyessä.

The Wall Street Journal -lehden selvityksen mukaan Musk aloitti vuolaan republikaanien rahoittamisen vuonna 2022. Se on myös Muskin poliittisen radikalisoitumisen alkuvuosi.

Tuolloin hänen transsukupuolinen tyttärensä Vivian Wilson, 20, katkaisi julkisesti välit isäänsä.

Wilson vaihtoi sukunimensä Muskista äitinsä sukunimeen, koska ei halunnut ihmisten yhdistävän häntä isäänsä, joka oli ollut hänen mukaansa julma ja poissaoleva.

Musk sanoi viime kesänä haastattelussa, että hänet ”huijattiin” hyväksymään 16-vuotiaan Wilsonin sukupuolenkorjauksen. Musk sanoi, että hän ”menetti poikansa” ja että hän omistautui sen jälkeen tuhoamaan ”woken aiheuttaman mielen viruksen”.

Musk lähentyi republikaaneja samaan aikaan, kun hänen lapsensa vieraantui hänestä. Musk oli jo kannattanut republikaanien ajamia löyhempiä koronarajoituksia, ja oikealta hän löysi myös sukupuolen korjaushoitojen kriitikot.

Viestipalvelu Twitter eli nykyinen X siirtyi Muskin haltuun syksyllä 2022. Muskin omat viestit kävivät nopeasti poliittisemmiksi ja mielipiteet radikaalimmiksi.

Viime kuussa Musk jakoi 200 miljoonalle seuraajalleen tekstin, jossa ehdotettiin, että naisten ja testosteronivajeisten miesten ei kuuluisi osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Musk myös kummasteli, miksi kukaan ei yritä salamurhata presidentti Joe Bidenia tai demokraattien presidenttiehdokasta Kamala Harrisia. Myöhemmin hän poisti tämän viestin.

Tällä viikolla Musk sanoi oikeistolaisen mediapersoonan Tucker Carlsonin haastattelussa, että Trumpin häviö tietäisi Yhdysvaltain demokratian loppua. Musk on väittänyt ilman todisteita demokraattien kuljettavan maahan etelärajan kautta äänestäjiä.

Todellisuudessa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa saavat äänestää vain kansalaiset, eikä kansalaisuutta voi hakea kuin vasta usean vuoden maassa asumisen jälkeen.

Musk on vaikutusvaltaisin mutta ei ainoa Piilaaksosta ponnistanut miljardööri, joka on kääntynyt vuosien varrella Trumpin tukijaksi. Moni heistä arvioi, että Trump alentaisi yritysten verokantaa ja keventäisi sääntelyä.

Lue myös: Teknologiapomot voivat saada miehensä Valkoiseen taloon – takapiruna toimii mystinen Peter Thiel

Musk ei voi nousta Yhdysvaltain presidentiksi, koska hän on syntynyt Etelä-Afrikassa.

Jos hän voisi, hän luultavasti pyrkisi. Nyt Trump on Muskille paras mahdollisuus päästä lähelle korkeinta poliittista valtaa.

Trump on jo luvannut perustaa liittovaltion rahankäyttöä arvioivan toimikunnan ja asettaa ”maailman parhaaksi leikkaajaksi” kutsumansa Muskin sen johtoon.

Musk kuitenkin tietää, että lojaliteetin käsite on Trumpille vieras. Trump olisi valmis hylkäämään Muskin heti, kun hänestä ei ole enää hyötyä, ehkä jo vaalipäivän jälkeen.

Miljardiensa lisäksi Musk pystyy kuitenkin tarjoamaan Trumpille apua myös viestipalvelunsa kautta.

Viime päivinä Musk on levittänyt ahkerasti disinformaatiota, jonka mukaan Bidenin hallinto epäisi apua hurrikaanien tuhoalueille.

Trump ei ole missään vaiheessa lupautunut hyväksymään mahdollista tulevaa vaalitappiotaan. Musk on alkanut jo jakaa vaalien luotettavuutta kyseenalaistavia viestejä.

Viime vaalien jälkeen Trump levitti valheita peukaloidusta tuloksesta ahkerimmin juuri Twitterissä. Loppiaisen 2021 kongressihyökkäyksen jälkeen hän sai palveluun porttikiellon.

Tällä kertaa Trumpilla on vaalipäivän jälkeen viestipalvelun johdossa liittolainen, joka on halukas levittämään Trumpin sanaa.

Jaa.
Exit mobile version