keskiviikko, 3 heinäkuun

Ranskan vaalitulos ennakoi vaikeita aikoja ja jakolinjojen syventymistä, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Annastiina Heikkilä

PARIISI

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulosta kuvattiin Ranskassa poikkeukselliseksi ja historialliseksi. Laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma sai äänistä 34 prosenttia ja on lähempänä valtaan pääsyä kuin kertaakaan Ranskan viidennen tasavallan historiassa.

Kansallisen liittouman nuori puheenjohtaja Jordan Bardella on sanonut ryhtyvänsä pääministeriksi, jos hänen puolueensa saa ehdottoman enemmistön parlamenttiin. Se on ensimmäisen kierroksen tuloksen pohjalta tehtyjen ennusteiden perusteella mahdollista.

Bardella piti sunnuntai-iltana puheen, jonka sävy oli korostetun valtiomiesmäinen. Puolueen todellisena johtajana pidetty ja Ranskan seuraavaksi presidentiksi halajava Marine Le Pen kehotti puolestaan kansalaisia uurnille ensi sunnuntaina ja lupasi Ranskan muutoksen olevan käden ulottuvilla.

Muutosta on taatusti tiedossa. Edessä näyttää olevan Ranskassa harvinainen ”cohabitation” -tilanne, jossa pääministeri ja presidentti edustaisivat eri puolueita ja vetäisivät politiikkaa eri suuntiin.

Vaalitulos ennakoi jakolinjojen syventymistä

Laitaoikeisto lähtee parlamenttivaalien toiselle kierrokselle hyvin vahvasta asemasta, mutta lopullisen tuloksen ennustamista vaikeuttaa Ranskan kaksivaiheinen vaalijärjestelmä satoine vaalipiireineen.

Ranskassa onkin nyt alkanut taktinen peli, jossa puolueet ja ehdokkaat testamenttaavat ääniään. Vasemmistojohtajat ovat esimerkiksi kehottaneet vaalipiireissään kolmanneksi jääneitä ehdokkaita luopumaan kisasta ja äänestäjiään ryhmittäytymään laitaoikeistoa vastaan.

Näyttää siltä, että presidentti Emmanuel Macronin uhkapeli on kääntymässä häntä itseään vastaan. Ensimmäinen kierroksen äänestystulos on protesti presidenttiä vastaan, jota on syytetty ylimielisyydestä ja elitistisyydestä.

Macronin piikkiin on samalla laitettu kaikki ranskalaisen järjestelmän ongelmat, joita uusi pääministeri tuskin pystyy hänkään ratkomaan. Luvassa lienee siis lisää tyytymättömyyttä.

Ranskan ilmapiiri on tällä hetkellä hyvin jännitteinen ja vaalien ensimmäisen kierroksen tulos ennakoi jakolinjojen vahvistumista ja epävarmuuden lisääntymistä.

Ranskan epävakaus heijastuu koko Eurooppaan ja on huono uutinen myös Suomelle.

Jaa.
Exit mobile version