torstai, 3 huhtikuun

Kävimme läpi Tampereen, Helsingin ja Turun asetelmat kuntavaaleihin. Esiin nousi kolme isoa kysymystä, kirjoittaa Yle Tampereen politiikkaan erikoistunut toimittaja Vanessa Valkama.

Vanessa ValkamaTampereen-toimittaja

Huhtikuun kuntavaalien jälkeen selviää, onko Tampereella, Helsingissä ja Turussa jatkossakin kokoomuslainen pormestari.

Ainoastaan Helsingissä on varmaa, että pormestari vaihtuu. Kaupungin nykyinen pormestari Juhana Vartiainen (kok.) ei hae jatkokautta toisin kuin Tampereen ja Turun pormestarit.

SDP on haastamassa kokoomuksen valtaa kaikissa kolmessa kaupungissa, arvioi valtio-opin tutkijatohtori Jussi Westinen Tampereen yliopistosta.

Kaupunkien pormestarit on tähän asti valittu vaalien suurimmasta puolueesta.

Ylen tuoreimmassa alue- ja kuntavaalimittauksessa SDP oli kokoomuksen edellä molemmissa vaaleissa.

Katso, miten Westinen arvioi isojen pormestarikaupunkien asetelmia:

Näissä kuntavaaleissa pääoppositiopuolue SDP haastaa pääministeripuolue kokoomusta sote-leikkauksista ja koulutuskysymyksistä.

Westisen mukaan 2010- ja 2020-luvuilla kuntavaaleista on tullut yhä enemmän hallitus-oppositiovaalit.

– Opposition tuki on kanavoitunut aika paljon pääoppositiopuolueelle ja tyypillisesti pääministeripuolue on menettänyt noin 1,5 prosenttiyksikköä kannatustaan.

Toistuuko Tampereen tiukka kisa?

Tampere siirtyi pormestarimalliin ensimmäisenä Suomen kuntana vuonna 2007.

Tähän asti Tampereen pormestarit ovat tulleet kokoomuksesta ja SDP:stä. Nytkin kisa käydään todennäköisesti kaupungin kärkipuolueiden välillä.

Kokoomuksen Kalervo Kummola hakee jatkokautta pormestarina. SDP:n ehdokas on kansanedustaja, valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen.

Kokoomus on Tampereella perinteisessä vaaliliitossa RKP:n kanssa. Viime kuntavaaleissa kisa oli yksi kuntavaalien historian tiukimmista, kun vaaliliitto sai vain 15 ääntä enemmän kuin SDP.

Huhtikuussa nähdään, riittääkö vaaliliitto haastamaan SDP:n kannatusnousun Tampereella.

Puolueelle päänvaivaa aiheuttanee se, että entinen pääministeri ja Tampereen ääniharava Sanna Marin ei ole enää kerryttämässä SDP:n äänipottia.

Menevätkö asetelmat uusiksi Helsingissä?

Helsingissä on ollut pormestari vuodesta 2017. Tähän asti pormestari on tullut kokoomuksesta, joka on ollut perinteisesti kaupungin suurin puolue.

Todennäköinen pormestari voisi siis olla kokoomuksen ehdokas, apulaispormestari Daniel Sazonov.

Helsingin pitkäaikainen kakkospuolue vihreät on tavoitellut tosissaan pormestarin paikkaa.

Tällä kertaa voittohaaveet saivat kolauksen, kun pormestarikisaan lupautunut Pekka Haavisto vetäytyi ehdokkuudesta viime hetkellä. Ehdokkaaksi valittu kansanedustaja Atte Harjanne ei ole yhtä suosittu kuin viime presidentinvaaleissa toiseksi sijoittunut Haavisto.

Lisäksi puolueen kannatus on laskenut myös Helsingissä.

Helsingin Uutisten gallupissa näkyy käänne: vihreiden ja kokoomuksen kannatus laski, SDP:n suosio nousi roimasti. Valtuuston asetelmat voivat mennä uusiksi, jos SDP todella saa nostettua kannatustaan kaupungissa.

Jussi Westisen mukaan tunnettu pormestariehdokas voi toimia puolueen vaalivankkurina.

Aiemmin kokoomuksen pormestariehdokkaat ovat saaneet isoja äänipotteja, mutta Daniel Sazonov on heitä tuntemattomampi.

Ylen Taloustutkimukselta tilaamassa pormestarikyselyssä Sazonov oli vasta neljäntenä SDP:n ehdokkaan, kansanedustaja Eveliina Heinäluoman takana.

Pormestaria ei kuitenkaan valita henkilökohtaisen äänimäärän perusteella, vaan koko puolueen vaalitulos ratkaisee.

Voiko SDP nousta kakkossijalta 30 vuoden jälkeen Turussa?

Turku palasi pormestarikaupungiksi sadan vuoden tauon jälkeen vuonna 2021.

Pormestariksi nousseen kokoomuksen Minna Arveen jatkokausi näyttää todennäköiseltä. Kokoomuksella on pitkä historia Turun ykköspuolueena.

SDP on noussut viimeksi kaupungin suosituimmaksi vuoden 1992 kuntavaaleissa. Tämän jälkeen puolue on menettänyt kakkossijan ainoastaan vuonna 2007 vihreille.

Nyt SDP:n pormestariehdokkaan, apulaispormestari Piia Elon mahdollisuudet riippuvat siitä, saako puolue kannatuksensa nousuun myös Turussa ja kurottua eron kokoomukseen kiinni.

Kaksissa edellisissä kuntavaaleissa SDP:n kannatus on ollut Turussa noin viiden prosenttiyksikön päässä kokoomuksesta.

Jaa.
Exit mobile version