Torstain alue- ja kuntavaalitentti osoitti, että puolueiden välillä on sittenkin eroja ja halua tuoda ne esiin, kirjoittaa politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes.
Mitä muuta kuin leimahdusta voi odottaa, kun lukuisissa sote-väännöissä marinoituneet hallituspuolue perussuomalaisten ja opposition vihreiden puheenjohtajat Riikka Purra ja Sofia Virta saivat eteensä hallituskauden kuumimman kestoaiheen – sosiaali- ja terveysmenojen säästöt?
Päivän politiikan uutinen oli hallituksen kertomat 166 miljoonan terveys- ja sosiaalimenojen leikkaukset, päätös joka on politiikan arvojen ytimessä.
Ylen alue- ja kuntavaalitentissä äänenpainot kohosivat, ja paikoin pyöriteltiin silmiäkin, mutta puolueidensa ja kannattajiensa näkökulmasta Purra ja Virta latelivat perusteltuja näkemyksiä.
Suorasukaiset kommentit auttanevat äänestäjää hahmottamaan, minkälaisia eroja puolueiden arvoissa ja niiden valitsemissa politiikan keinoissa on.
Olikin huvittavaa, miten debatin alussa muun muassa lääkerobottien päivittelyyn tyytynyt Liike Nytin Harry Harkimo yritti puuttua peliin pyytämällä valtiovarainministeri Purraa ”rauhoittumaan”.
”Vähemmän kipeät” päätökset
Kun studiossa istuu hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajia, on turha kuvitella, että alue- ja kuntavaalitentissäkään valtakunnanpolitiikkaa voitaisiin jotenkin kiertää.
Sofia Virta peräsi haavoittuvimassa asemassa olevien ihmisten, kuten lastensuojelun asiakkaisiin tai vanhusten kotihoitoon kohdistuvien hallituksen leikkausten perumista.
Harkimo puolestaan epäili, ettei osalla tuoreista vanhuspalveluihin kohdistuvista säästöistä olisi edes mahdollisuuksia mennä perustuslaista läpi.
Purra yriti avata, miten hallitus oli nimenomaan löytänyt lähes vuoden ajan haetussa kompromississaan vähemmän kivuliaan keinon säästää, ja siten tasapainottaa julkista taloutta.
Esimerkiksi lastensuojelun työntekijöitä kohdennetaan niihin toimipisteisiin, missä on runsaimmin apua tarvitsevia lapsia, ja vastaavasti vähemmän ”tyhjiin tiloihin” eli sinne, missä asiakkaita on vähemmän.
Lisää veroja, lisää kriisitietoisuutta?
Ikääntyvät suomalaiset tarvitsevat pian entistä enemmän hoitoa ja hoivaa, ja siihen tarvitaan sekä rahat että työn tekijät; tämä tosiasia on kaikilla puolueilla edessä.
Torstain tentissä kuulsikin edellisvaaleihin verrattuna jonkinlainen kriisitietoisuuden nousu.
Siinä missä 2022 aluevaaleissa puolueiden hittilupaus oli lähipalveluiden pelastaminen, Purra kertoi puheessaan heti kättelyssä, ettei lupaa näissä vaaleissa äänestäjille ”kuuta taivaalta”.
Keinot ovat kuitenkin erit: Purra ei poissulje palveluiden karsimisia, Virta verojen korotuksia.
Kevään kehysriihessä tulee Purran mukaan ”erittäin todennäköisesti” lisää leikkauksia.
Virta taas totesi, että hyvinvointialueille tarvitaan verotusoikeus, tai koko alueita ei kymmenen vuoden päästä enää ole. Tämä myös kannustaisi Virran mukaan alueita toimimaan kustannustehokkaasti.
Vihreät olisi myös valmis nostamaan kuntaveroa, jotta ihmisten palvelut voidaan turvata.
– 2/3 kuntien menoista kuluu lapsiin, nuoriin ja koulutukseen, niistä ei ole varaa leikata, sanoi Virta.
Harry Harkimo taas myönsi tentin vetäneelle Matti Koivistolle auliisti, etteivät Liike nytin keskeiset vaaliteemat eli tuloverojen, arvonlisäverojen sekä omaishoitajien ja kotitalousvähennysten verohuojennukset suoranaisesti kuulu kuntien tai hyvinvointialueiden päätösvallassa oleviin asioihin.
Työllisyys ja talouskasvu ratkaisee, Harkimo summasi hyvinvointipalveluiden rahoituksen kohtalon.
Luovia poliittisia ratkaisuja
Perussuomalaiset on eduskunnassa toiseksi suurin puolue, mutta kunta- ja aluevaaleissa se kisaa vihreiden kanssa keskisuurten joukossa.
Hallituksessa ikäviä päätöksiä tekevillä puolueilla voikin syntyä kiusaus luvata paikallisvaaleissa samoja asioita koskeviin kysymyksiin valtakunnanpoliitikkoja mieluisampia vastauksia.
Esimerkiksi Ylen vaalikoneessa perussuomalaisten ehdokkaista iso osa antaisi hyvinvointialueille lisäaikaa alijäämien kattamiseen, vaikka puolueen puheenjohtaja Purra on useaan otteeseen todennut, että se ei käy, ja rahoituslain aikataulusta pidetään kiinni.
Sama kiusaus iskee toki oppositioonkin. Vihreät äänesti eduskunnassa linjansa vastaisesti Kela-korvausten korottamisen puolesta. Tentissä Virta perusteli päätöstä tilapäisratkaisuna, kunnes hoitojonoihin saadaan tolkku.
Myös Harkimo tasapainotteli säästämisen ja rahan jakamisen välillä: hyvinvointialueiden tulee saada riittävästi rahaa menojen kattamiseen, kunhan sitä ei tehdä antamalla hyvinvointialueille lisääaikaa alijäämien kattamiseen.