Presidenttiparin ensimmäinen itsenäisyyspäivän vastaanotto toi juhlaan aitoa iloa, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.
Ville Vedenpää
Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi perjantaina Linnan juhlia ensimmäistä kertaa. Etukäteen oli tiedossa, että muutoksia tulisi, ja osa uudistuksista kerrottiin myös julkisuuteen.
Jotain jätettiin kuitenkin yllätykseksi, ja uusien elementtien toimivuus paljastui kaikille, myös isäntäparille itselleen, kun juhlat olivat käynnissä.
Ensimmäinen näkyvä asia oli Linnan valaistus. Juhlatilassa oli värivaloja ja kynttilöitä, ja yleisvaikutelma oli aiempaa tummempi. Poissa oli kolkko yleisvalaistus. Ylen chatissa valaistusta kehuttiin rennoksi, tunnelmalliseksi, hienoksi ja tilaisuuteen sopivaksi. Osa kuitenkin moitti valaistusta himmeäksi.
Intiimimpää tunnelmaa oli haettu myös sillä, että Kaartin soittokunta oli tuotu kättelyjonon viereen parven sijaan. Kapellimestari näkyi tv-lähetyksessä miltei koko ajan. Uudenlainen ote kuului myös musiikissa, joka vaihteli sujuvasti klassisesta poppiin. Rinta rinnan soivat Sibelius ja Teemu Brunilan säveltämä Jenni Vartiaisen hitti Ihmisten edessä.
Vastavalittu presidentti kutsuu yleensä ensimmäisiin Linnan juhliinsa vaalikampanjassa mukana olleita kiitokseksi tuesta. Stubb ei ollut tässä poikkeus, mutta kättelyjonossa oli silmiinpistävän paljon kokoomusvaikuttajia. Mukana oli myös perhetuttuja, naapureita ja rouva Innes-Stubbin työkavereita. Välillä tuli tunne, että nyt ollaan ennemminkin yksityisjuhlissa kuin koko kansan Linnan juhlissa.
Uutta oli myös kättelytyyli. Kun vielä vuosi sitten presidentti Sauli Niinistö otti vieraat vastaan vakavana, Stubb oli koko ajan hymyssä suin. Monet vieraista saivat häneltä tavallista lämpimämmin kättelyn kaksin käsin. Joidenkin kohdalla näytti, ettei halaus ollut kaukana.
Tästä syntyikin kontrastia siihen viileämpään kädenpuristukseen, jonka saivat osakseen muun muassa muutamat perussuomalaiset poliitikot, joiden kanssa presidentti on ollut eri linjoilla esimerkiksi ulkopolitiikassa.
Kättelystä ei puuttunut myöskään huumoria, kun entinen ensimmäinen adjutantti Tino Savolainen pyysi käsidesiä presidentin adjutanteilta.
Linnan juhlien teemana oli tällä kertaa Yhdessä. Vastaanotolle oli kutsuttu ihmisiä, jotka ovat edistäneet yhteisöllisyyttä ja koonneet eri taustoista tulevia ihmisiä yhteen.
Siksi ei ollut yllätys, että intohimoisena urheilijana tunnettu Stubb oli kutsunut paikalle paljon menestyneitä urheilijoita eri lajeista.
Myös musiikki on yhdistävä voima, ja Linnassa nähtiin poikkeuksellisen paljon muusikoita. Kutsun olivat saaneet muun muassa Kaija Koo, Maija Vilkkumaa, Arttu Wiskari sekä PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti. Osa artisteista oli mukana Stubbin vaalikampanjassa, mutta osa oli selkeästi hänen omia suosikkejaan eivätkä varsinaisesti juuri viime vuoden aikana ansioituneita.
Stubb paljasti musiikkimakuaan pyytämällä illan solistiksi Juha Tapion. Linnassa esiintyi myös hänen toinen suosikkinsa Younghearted-yhtye, joka on muuten myös Sanna Marinin lemppareita.
Linnan juhlat olivat aidosti Stubbin näköiset bileet, sillä hän oli ollut itse aktiivisesti niitä suunnittelemassa. Hän osaa olla myös esillä, mikä näkyi tv-lähetyksessä. Isäntäpari oli kättelyn jälkeen hengästyttävällä tavalla milloin vastaamassa chat-kysymyksiin ja milloin jammailemassa musiikin tahtiin pienemmässä huoneessa.
Ja tietenkään ei voi ohittaa presidenttiparin ensimmäistä tanssia. Koreografien avustuksella tehty valssin alkuosa oli yllättävä ja samaan aikaan sympaattisen haparoiva kuin esiintymistä jännittävällä hääparilla. Viimeistään tässä vaiheessa Linnan juhlista karisi pönöttäminen.
Kaikkia muodollisuuksien poistuminen ei varmasti miellytä. Linnan juhlat on koettu instituutiona, johon ei saa koskea. Itsenäisyys on asia, jonka ääressä on syytä vakavoitua ja hiljentyä. Tätähän painotti presidentti Sauli Niinistön puoliso tohtori Jenni Haukio aina ennen heidän isännöimiään juhlia.
Somessa on kuitenkin tullut paljon kehuja siitä, että Stubb toi Linnan juhliin aitoa iloa. Vastaanotolla voidaan kunnioittaa Suomen historiaa, itsenäisyyttä ja veteraaneja, mutta samalla myös ylpeästi riemuita siitä, mitä meillä on. Niiden ei tarvitse sulkea toisiaan pois.
Linnan juhlat on vuosittain katsotuin tv-ohjelma ja se kerää suomalaiset poikkeuksellisella tavalla yhteen. Polarisoituvassa Suomessa yhteisten kokemusten merkitys kasvaa entisestään. Siinä riittää haastetta Stubbille seuraaviin juhliin eli kuinka olemme jälleen yhdessä.
Katso Linnan juhlat Areenassa: