perjantai, 18 lokakuun

Presidentti Stubbin valtiovierailu Norjaan päättyi päiväkotilasten hurraa-huutoihin. Virallisia puheita hallitsivat sodat, arvioi politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Pirjo Auvinenpolitiikan toimittaja

BERGEN Alexander Stubbin ja puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin valtiovierailu oli kolmas sitten maaliskuun virkaanastujaisten. Norjaa ennen Stubbit ovat käyneet komeimman sortin visiitillä Ruotsissa ja Virossa.

Presidenttinä Stubb on ehtinyt käydä Norjassakin jo kahdesti aiemmin: heti virkaan astuttuaan Naton sotaharjoituksessa Pohjois-Norjassa ja kesällä hän tapasi Norjan ja Ruotsin pääministerit Bodøssa.

Stubbin matkustustahti on hengästyttävä. Norjan päivinä tuli tieto matkasta Saksaan ensi viikolla ja Kiinan reissu on varattu sitä seuraavalle viikolle.

Ilta-Sanomat on laskenut Stubbin matkatahdin: ennen Norjan reissua matkoja oli kertynyt 21 seitsemässä kuukaudessa.

Oslossa Stubb perusteli matkojaan sanomalla, että uuden presidentin on tarpeen laajentaa verkostojaan, vaikka ne olisivat laajat ennestäänkin.

Lisäksi maailmanpolittinen tilanne tekee sen, että Stubbin mukaan työtä ei voi tehdä vain työpöydän takaa.

Nato lähentänyt Norjaa ja Suomea

Norjassa asuvia suomalaisia oli tullut myös kuninkaanlinnan pihalle katsomaan valtiovierailun virallisia tervetuliaisseremonioita.

Oslossa asuvien Nils Vefaldin ja Minna Karttusen mukaan Suomen Nato-jäsenyys on lähentänyt maita ja se näkyy myös arjessa kuten esimerkiksi uutisissa.

Kriisivalmiutta varmistamassa

Valtiovierailun virallisissa puheissa oli selvä jako kahteen.

Sekä virallinen Suomi että virallinen Norja toivovat rauhaa sekä Ukrainaan että Lähi-itään, mutta toive on hauras.

Stubb ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre epäilevät, että ratkaisuja hyvään suuntaan tuskin saadaan ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, jotka pidetään marraskuun alussa.

Tosin viikonloppu on Stubbin mukaan mielenkiintoinen, sillä nyt USA:n presidentin Joe Bidenin Euroopan matka toteutuu ja Ukraina-kokous järjestetään Saksassa, vaikkakin alkuperäistä pienemmässä kokoonpanossa.

Torstaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitteli voitonsuunnitelmansa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Hän on myös vierailemasa Naton puolustusministerikokouksessa, joka päättyy perjantaina Brysselissä.

Eikä siinä vielä kaikki.

Zelenskyin rauhansuunnitelmaan liittyvä ympäristökokous pidetään viikonvaihteessa Helsingissä. Siihen liittyen Stubb sanoi saavansa viikonvaihteessa tuoreimmat tiedot suoraan Zelenskyin kabinetista.

Mutta kaikesta tästä huolimatta Venäjä on Norjan ja Suomen päämiesten mukaan arvaamaton ja kriisin mahdollisuus todellinen.

Siksi tällä valtiovierailulla puhuttiin esimerkiksi Narvikin–Lapin-rautatiestä, joka olisi Suomen elämänlanka, jos kuljetukset Itämerellä eivät onnistuisi.

Siksi Stubbit kuuntelivat etupenkissä esityksiä Bergenin satamasta, joka on kyllä ympäristöasioissa edistyksellinen, mutta Suomelle tärkeä, jos lähemmät suursatamat ovat kriisin tai sodan takia pois käytöstä. Aivan samoin kuin Göteborgin satama, missä Stubb kävi Ruotsin valtiovierailullaan.

Lenin lukuun Tanskassa

Koska presidentin matkoja on niin paljon, ne alkavat väkisinkin muistuttaa toisiaan.

Niin kävi esimerkiksi Oslon kauppakorkeakoululla, missä Stubb piti luennon, keskusteli norjalaisprofessorin kanssa ja sai opiskelijakysymyksen muiden muassa poikansa armeijakaverilta Winston Berggårdhilta.

Luennossa Stubb siteerasi jälleen V.I.Leniniä. Vinkki Kööpenhaminan ja Reykjavikin tuleville taloustieteilijöille: lukekaapa Lenininne ennen Stubbin tuloa!

Ja ehkä silloin on luettavissa myös Stubbin oma kirja, joka ei ota valmistuakseen ja jota Stubb kertoi jumpanneensa kustannustoimittajan kanssa viime pyhänäkin kolme tuntia.

Elämänohjeita Stubb jakoi Norjan elinkeinoelämän keskusliiton seminaarissa, jossa yleisönä oli lähinnä yritysjohtajia. Stubbin mukaan muutosta ei pidä pelätä ja on hyödyllistä olla myös väärässä.

Vaimolta lupa presidenttiehdokkuuteen

Stubb esiintyi Norjassa vapaantuneemmin ja varmenmmin kuin valtiovierailulla Ruotsissa.

Syyn tietää vain Stubb itse, mutta yksi arvaus voisi olla se, että Norjan kuningashuonetta kuvaillaan usein paljon maanläheisemmäksi ja ”tavallisemmaksi” kuin muita Euroopan kuninkaallisia.

Stubb kertoi jälleen vuoden 2023 Norjan matkastaan, mutta tällä kertaa kuultiin lisää yksityiskohtia.

Kuninkaan tarjoamilla juhlaillallisille osallistuneet saivat tietää, että he ovat menneet Suzannen kanssa naimisiin 8.8.1998. Samaan aikaan 25 vuotta myöhemmin he juhlistivat yhteisiä vuosiaan matkalla Norjan Lofooteille ja Osloon.

Matkasuunnitelman oli laatinut Norjan nykyinen pääministeri Gahr Støre, jonka kanssa Stubb kertoi ystävystyneensä molempien ulkoministerivuosina.

Stubb sai myöntävän vastauksen vaimoltaan elokuussa 1998, mutta myös elokuussa 2023. Silloin Stubb oli kysynyt vaimoltaan lupaa lähteä presidenttiehdokkaaksi.

Jaa.
Exit mobile version