perjantai, 18 huhtikuun

Vuokra-asuminen yleistyy tasaista tahtia. Kynnys omistusasumiseen on noussut ja asenteet muutoksessa, kirjoittaa toimittaja Karla Kempas.

Kerrostaloja Helsingissä Jätkäsaaressa kuvattuna tammikuussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Naisella on vaaleanruskeat hiukset ja silmälasit.

Karla Kempastoimittaja

Suomalaiset luottivat pitkään siihen, että koti kannattaa omistaa. Tietyissä piireissä vuokra-asumista on pidetty väliaikaisena opiskeluaikoihin kuuluvana etappina matkalla kohti omistusasumisen päätepistettä.

Tämä on muuttumassa.

Enemmistö suomalaisista on yhä omistusasujia, mutta vuokra-asuminen yleistyy tasaisesti. Vuokralaisten osuus on kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa.

Muutos on ollut hidasta mutta tasaista.

Kynnys korkealla

Muutosta selittää pitkälti se, että omistusasujaksi on aiempaa vaikeampaa päästä.

Vaikka meno asuntomarkkinoilla on ollut vaisua viime vuosina, pidemmän päälle asuntojen hinnat ovat nousseet Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Omistusasumisen ja vuokra-asumisen välinen hintaero on kasvanut viime vuosina. Asuntolainan saaminen on vaikeutunut.

Samalla yhteiskunta on muuttunut: isot kaupungit kasvavat, suomalaiset asuvat aiempaa useammin yksin ja monen täällä asuvan juuret ovat ulkomailta. Nämä asiat vaikuttavat, koska moni saa ensimmäisen omistusasunnon ostamiseen apua vanhemmiltaan tai puolisoltaan.

Osa valitsee vuokralaisuuden

Ajatukset omistusasumisen ylivertaisuudesta ovat myös muuttuneet. Vuokra-asumisen valinnut Lars Hobin perusteli ratkaisuaan Ylelle esimerkiksi asunnon paremmalla sijainnilla ja asumismuodon joustavuudella.

Myös omistusasumisen taloudellista järkevyyttä on kyseenalaistettu viime aikoina. Danske Bankin viime vuonna julkaiseman kyselyn mukaan alle 40-vuotiaat eivät pidä omistusasumista enää taloudellisesti niin järkevänä kuin vain pari vuotta sitten.

Tällöin vastaajista 63 prosenttia perusteli asunnon ostamista taloudellisella järkevyydellä. Vuonna 2022 omistusasumista piti taloudellisesti järkevänä 72 prosenttia vastaajista.

Pankki huomautti, että epävakaat taloudelliset ajat heijastuivat vastauksiin.

Säästäminen muuttuu

Mitä vuokra-asumisen yleistyminen tarkoittaa Suomelle?

Ainakin se, miten suomalaiset säästävät, muuttuu.

Suomalaiset ovat pitkään säästäneet lyhentämällä asuntolainaa. On järkeilty, että pahassa tilanteessa asunnon voi aina myydä. Parhaassa tapauksessa oma varallisuus on karttunut huomaamatta, pikkuhiljaa lainaeriä maksellessa. Oma asunto on suomalaisten merkittävin varallisuuserä.

Kun omistusasuminen vähenee, tulee aiempaa tärkeämmäksi, miten vuokralaiset varautuvat odottamattomiin rahareikiin.

Jos puskuri on olematon, suomalaisten talouskrisiinkestävyys heikkenee.

Vuokra-asuntoa ei voi myydä, kun rahapula yllättää. Vuokralainen ei voi myöskään laskea sen varaan, että asumiskustannukset laskevat hamassa tulevaisuudessa, kun asunto on viimein velaton.

Helsinkiläinen Lars Hobin omistaa asunnon, mutta asuu vuokralla. Videolla hän kertoo, miten paljon mukavammin hän asuu vuokralla.

Video: Karoliina Juntunen / Yle

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version