perjantai, 17 toukokuun

Suomi saa kesäkuun eurovaaleissa yhden lisäpaikan europarlamentissa.

Kevään aikana käydään kuitenkin tiukka kisa siitä, mikä puolue nappaa sen itselleen.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemä eurovaalien kannatusmittaus ennakoi jännittävää vaalien tulosiltaa sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Kevään 2019 eurovaaleissa Suomesta valittiin Euroopan parlamenttiin 13 edustajaa.

Britannian EU-ero toi Suomelle yhden lisäpaikan ja parlamenttipaikkojen kokonaismäärän nostaminen merkitsee sitä, että kesäkuun vaaleissa Suomesta valitaan 15 europarlamentaarikkoa.

Puolueista suurimmaksi 21,7 prosentin kannatuksella nousisi kokoomus, ja SDP olisi toiseksi suurin kahden prosenttiyksikön takamatkalla.

Viimeiset paikat ratkaistaan pienillä äänieroilla.

Ylen kyselyn mukaan viimeiset paikat olisivat menossa kokoomukselle, vihreille ja vasemmistoliitolle. Lisäpaikkaa kärkkyvät valintarajalla SDP:n ja perussuomalaisten ehdokkaat.

Kokoomus pääsee käsiksi komissaarin paikkaan

Kokoomus on edennyt viime aikoina vaaleista toiseen onnellisten tähtien alla. Viime keväänä voitto tuli eduskuntavaaleista, alkuvuodesta presidentinvaaleista.

Kesäkuun eurovaaleissa puolueella on edellytykset vahvistaa vallan värisuoraansa myös europarlamentissa.

Kokoomus sai viime eurovaaleissa puolueista vahvimman edustuksen, kolme meppiä. Taloustutkimuksen kyselyn perusteella se olisi kesäkuussa kasvattamassa paikkamääräänsä vielä neljännellä edustajalla.

Puolueen listalta löytyy presidentinvaaleissa rannalle jäänyt Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä liuta puolueen ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajia.

Jatkoa Brysselissä hakevat Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen.

Virkkunen on myös vahvin ehdokas Suomen tulevaksi EU-komissaariksi, kun unionin huippupaikkoja vaalien jälkeen ryhdytään jakamaan.

SDP kärkkyy peräti kahta lisäpaikkaa

SDP hengittää kokoomuksen niskaan kahden prosenttiyksikön takamatkalla.

Se olisi saamassa kyselyn mukaan kolmannen lisäpaikan, eikä neljäskään paikka ole poissuljettu. Neljä meppiä tekisi siitä kokoomuksen kanssa yhtä vahvan puolueen europarlamentissa.

SDP:n listoilta löytyvät muun muassa viidennen kauden kansanedustaja Maria Guzenina ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Merinen.

Eero Heinäluoma hakee jatkoa Brysselissä ja uusinee paikkansa.

Eurovaaleista on ennustettu laitaoikeiston voittoa, mutta perussuomalaisille uusi kolmas paikka ei näytä kyselyn valossa todennäköiseltä.

Siihen yltääkseen puolueelta tarvitaan äänestäjien aktiivista kannustamista vaaliuurnille.

Kokonaiskannatuskin jää selvästi kokoomuksesta ja SDP:stä jälkeen.

Puolueen kansanedustajat edustavat lähes puolta ehdokkaista. Mukana ovat muun muassa Sebastian Tynkkynen ja elinkeinoministerin tehtävästä eronnut Vilhelm Junnila.

Jatkokautta meppinä hakee Pirkko Ruohonen-Lerner.

RKP on jäämässä ilman paikkaa, vasemmistoliiton johtaja vaihtoon

Vasemmistoliitolle povataan Taloustutkimuksen kyselyssä yhtä lisäpaikkaa parlamentissa nykyisen yhden paikan päälle.

Puolueen ehdokaslistalla on vasemmistoliiton kärkikastia. Brysseliin pyrkivät niin puheenjohtaja Li Anderssonin, eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon kuin meppinä jo aiemmin toiminut Merja Kyllönen.

Parhaassa tapauksessa Andersson vetää mukanaan vielä toisen ehdokkaan europarlamenttiin ja vasemmistoliitossa käynnistyy keskikesällä kisa puheenjohtajan paikasta.

RKP taasen olisi Taloustutkimuksen kyselyn mukaan menettämässä paikkansa europarlamentissa.

Puolueella on ollut edustaja Euroopan parlamentissa Suomen EU-tien alusta eli vuodesta 1995 lähtien. Tuon paikan säilyttäminen on sille elintärkeää.

Ehdokaslistan kärkeen onkin nostettu puolueen väistyvä puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson. Hän on kertonut lähteneensä ehdolle, jotta RKP:n ääni kuuluisi Brysselissä jatkossakin.

Keskusta ja vihreät joutunevat tyytymään kahteen meppiin

Vihreiden ehdokasasettelu on vahvaa.

Puolue piti viime kaudella hallussaan peräti kolmea edustajan paikkaa. Alviina Alametsä (vihr.) nousi kesken kauden Brysseliin, kun osa Britannian parlamenttipaikoista meni brexitin myötä uudelleen jakoon.

Nyt puolueen kolmesta paikasta yksi on uhattuna.

Ville Niinistö hakee jatkoa meppinä ja viime vaalien tuloksen perusteella läpimeno näyttää todennäköiseltä tälläkin kertaa.

Niinistön seuraksi puolue tarjoaa Brysseliin muun muassa puolueen entistä puheenjohtajaa Maria Ohisaloa, eduskuntaryhmän vetäjää Atte Harjannetta sekä Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kultan pääsihteeriä Rosa Meriläistä.

Keskustan ehdokaslistalta löytyy niin ikään kokeneita poliitikkoja, muun muassa kansanedustajat Petri Honkonen, Katri Kulmuni ja Mika Lintilä.

Puolue saanee Taloustutkimuksen kyselyn perusteella kuitenkin tyytyä nykyiseen kahteen paikkaan. Jatkoa hakee nykyinen europarlamentaarikko Elsi Katainen.

Hyvät ehdokaslistat ovat puolueille tärkeä valttikortti vaaleissa. Tärkeää on samoin, mitkä vaaliteemat nousevat ja puhuttavat äänestäjiä.

Vaalituloksen kannalta ratkaisevinta on lopulta kuitenkin se, miten puolueet onnistuvat innostamaan kannattajansa myös äänestämään.

Eurovaaleissa äänestää yleensä alle puolet äänioikeutetuista. Kevään 2019 eurovaaleissa äänestysprosentti oli 42,7.

Jaa.
Exit mobile version