perjantai, 25 lokakuun

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

WASHINGTON Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump antoi mestarin tyylinäytteen ajanpeluusta johtoasemassa, kun hän kävi viime viikonloppuna paistamassa ranskalaisia perunoita pennsylvanialaisen pikkukaupungin McDonald’sissa.

Kuvat levisivät kulovalkean tavoin, ja päivien ajan keskustelu Trumpista keskittyi siihen, näyttikö vai eikö hän kuin hahmolta amerikkalaisen arkipäivän kuvaajan Norman Rockwellin maalauksista.

Trump on noussut hitaasti mutta varmasti gallupeissa viime viikkojen ajan.

Kaikki tunnetuimmat vaaliennusteita ylläpitävät mediat arvioivat Trumpin voiton mahdollisuuden olevan nyt hieman yli 50 prosenttia.

Vedonlyöntimarkkinoilla Trumpin voiton mahdollisuuden arvioidaan olevan noin 60 prosenttia. Myös Wall Streetillä yhä useampi sijoitusrahasto varautuu Trumpin voittoon, ja Trumpin oman mediayrityksen osakkeen arvo on lähes kolminkertaistunut viimeisen kuukauden aikana.

Ei Trumpin voitto tietenkään varma ole, mutta hän olisi pieni ennakkosuosikki, jos vaalipäivä olisi tänään.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.

Trump ohjasi huomion ranskalaiskuviin, kun tarjolla olisi ollut merkittävämpikin aihe.

Trumpin presidenttikaudella Valkoisen talon kansliapäällikkönä toiminut John Kelly sanoi The New York Timesin haastattelussa, että Trump on hänen mielestään ”yleisen määritelmän mukaan fasisti”.

Kelly kertoi myös Trumpin puhuneen useasti suopeaan sävyyn Natsi-Saksan diktaattorista Adolf Hitleristä ja toivoneensa, että olisipa hänelläkin yhtä uskollisia kenraaleja.

Kellyä aiemmin myös asevoimien komentajana Trumpin presidenttikaudella toiminut Mark Milley oli sanonut, että Trump on ”fasisti ytimeen asti”.

Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris toki tarttui uutiseen ja puhui Trumpin vaarasta virka-asuntonsa edessä, mutta ei Trump mihinkään pinteeseen ole joutunut.

Sosiaalisessa mediassa varoitusten sijaan levisivät kuvat Trumpista tekemässä ranskalaisia. Instagram ja Tiktok haluavat olla hyvän mielen someja ja kitkevät poliittista sisältöä. Meemit Trumpista saavat näkyvyyttä, Harrisin vakavat puheet eivät.

Harris yritti nostaa myös puheenaihetta siitä, että Trump olisi liian vanha ja väsynyt presidentiksi, koska hän oli perunut muutaman haastattelun.

Isku ei osunut, koska todellisuudessa Trump on kampanjoinut ikäänsä nähden hämmästyttävällä tahdilla jo viikkoja putkeen.

The New York Timesin seurannan mukaan Trump on järjestänyt syksyn aikana selvästi enemmän kampanjatilaisuuksia ja antanut yli tuplasti enemmän haastatteluita kuin Harris.

Oikeasti Trump perui haastattelut, koska hänen ei johtoasemassaan kannata ottaa riskejä olla kriittisten toimittajien tentattavana.

Kovissa haastatteluissa häneltä yritettäisiin tivata vastausta entisen lähipiirin väittämiin natsisympatioista.

Samoin Trump välttää vaikeat kysymykset siitä, kuinka läheiset välit hänellä tai hänen tukijallaan, miljardööri Elon Muskilla on nykyään Venäjän johtajaan Vladimir Putiniin.

Tänään Trump menee juttelemaan mukavia maailman suosituimpaan podcastiin Joe Roganin kanssa, ja ylihuomenna hän järjestää tilaisuuden maailman kuuluisimmalla areenalla Madison Square Gardenissa. Mediahuomio on taattu.

Trump täyttää näillä tempauksillaan mediatilan, kun Harrisin aika esitellä itsensä vasta nyt vaalikampanjointiin heränneille alkaa käydä vähiin.

Äänestäjät ovat koko syksyn ajan vastanneet kyselyissä, että he kaipaavat Harrisilta tarkempia kantoja asiakysymyksiin.

Harris on korostanut olevansa näiden vaalien muutosehdokas, mutta toisaalta hän ei olisi tehnyt mitään eri tavalla kuin Biden.

Puheissaan Harris painottaa vahvan keskiluokan tärkeyttä, mutta kaikkia lupauksia leimaa varovaisuus. Juuri kukaan ei tiedä, miten Harris eroaisi presidenttinä Bidenista, joka on Trumpia epäsuositumpi.

Trump on puolestaan tehnyt lupauksensa hyvin selviksi. Inflaatio alas, verot alas, maahanmuutto alas. Tullit ylös, öljynporaus ylös.

Yhdysvaltojen tunnetuin vaaliennustaja Nate Silver kuvaili, että Trump käy kampanjaansa ytimekkäästi kuin tienvarsimainoksissa palvelujaan mainostava lakimies. Better Call Trump!

Trumpin viestin voisi tiivistää näin: Ei sillä niin väliä miten, mutta taistelen puolestasi ja hoidan nämä hommat.

Harris ei välttämättä saa tätä paremmin esiteltyä itseään kansalle, koska hän on päättänyt tukeutua kampanjansa loppumetreillä demokraateille tuttuun ja turvalliseen strategiaan.

Hän puhuu enemmän Trumpista kuin itsestään.

Vielä alkusyksystä Harris puhui Trumpista vähättelevästi ja haukkui entistä presidenttiä ennemminkin oudoksi kuin vaaralliseksi.

Harrisin enemmän hyvää fiilistä ja vähemmän konkretiaa tarjoavan kampanjan ajateltiin antavan demokraateille taas luvan iloita eikä ainoastaan pelätä Trumpia.

Ensi viikolla Harrisin kärkitapahtuma on kuitenkin puhe Washingtonissa samalla paikalla, jolla Trump puhui kannattajilleen ennen heidän hyökkäystä kongressitaloon. Symboliikka on vahvasti läsnä, mutta tilaisuuden sävy on haudanvakava.

Vaalipäivän lähestyessä Trump on jälleen se, joka tarjoaa amerikkalaiselle spektaakkelia kaipaavalle yhteiskunnalle parempaa viihdettä.

Trump voi yhä hävitä vaalit, koska noin puolet kansasta ei voi sietää häntä. Hän on kuitenkin taas näyttänyt poliittisten tuntosarviensa tarkkuuden ja taitonsa kampanjoijana.

Trump-show’n äänenvoimakkuus vain voimistuu ennen vaalipäivää, eikä Harris meinaa saada ääntään kuuluviin.

Jaa.
Exit mobile version